Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, toukokuuta 26, 2008

Viikon syysloma?

KUVA: Jasminiitta Lumme, kuva lainattu demarien sivulta.

PÄIVITETTY 27.5.2008

VIIME viikolla Hesarin toimittaja oli löytänyt kaupunginvaltuuston listoilta mielenkiintoisen asian:" Joukko espoolaisvaltuutettuja haluaa koululaisille pitemmän syysloman". Aloitteen on tehnyt Jasminiitta Lumme (sd). Hänen mukaansa oppilaiden ja koulun henkilökunnan jaksamista parantaisi, jos nykyinen kahden päivän mittainen loma venytettäisiin viikon mittaiseksi. Lumme on saanut aloitteen taakse kaksikymmentä valtuutettua. Syyslomaa pidennettäisiin siis kolme päivää. Lukuvuosi tulisi aloittaa elokuussa aikaisemmin ja joululomaa tulisi lyhentää. Nykyään monet oppilaat ottavat syysloman ympärille omaa lomaa.

OPETTAJAT ovat kannattaneet kauan viikon syyslomaa. Tutkimusten mukaan opettajien stressikäyrässä on huolestuttava piikki loka-marraskuun taitteessa. Viikon loma tekisi sille hyvää. Eikä vain opettajille vaan myös oppilaille. Levännyt ja virkistäytynyt opettaja voittaa yleensä väsyneen ja kireän opiskelutyön johtajana.

Espoon suomenkielinen ja ruotsinkielinen opetuslautakunta eivät kannata aloitetta. Pääkaupunkiseudulla on jo vuosia noudatettu yhteisiä loma-aikoja, koska osa espoolaisperheiden lapsista käy koulua naapurikunnassa. Viikon mittaisesta syyslomasta on Espoossa myös kokemuksia. Vanhemmilta tuli tuolloin kielteistä palautetta. Syksyn säät eivät houkuttele lomailemaan kotimaassa. Lisäksi pienten lasten vanhempien on kuulema hankala järjestää viikon lomaa syksyllä.

VANHEMMILLA on siis huoli lasten hoidosta loman aikana. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia mutta ei ehkä haluakaan sijoittaa omia lomapäiviään tuohon vaiheeseen vuotta. Useat perheet kuitenkin anovat lapsilleen omaa lomaa kesken kouluvuotta yhteisen lomamatkan vuoksi. Lisäloman tarve siis tunnustetaan ja loma otetaan, kun se itselle sopii. Aluerehtorit ovat kevään aikana nostaneet oppilaiden lisääntyneet omat lomat ongelmana keskusteluun.

ASIA on monella lailla mutkikas. Jos sitä tarkastellaan opetuksen näkökulmasta, pitkä loma olisi todella tarpeen. Esim. ensi syksynä koulua käydään yhtä pötköä. Edes itsenäisyyspäivä ei katkaise lukukautta. Kevätlukukausi sen sijaan jäsentyy talvi- ja pääsiäisloman sekä vapun ja helatorstain lomien vuoksi huokoiseksi. Syksyyn tarvittaisiin kunnon katko. Aurorassa olemme sen saaneetkin, kun johtokuntamme anomus kahdesta omasta lauantaipäivästä on hyväksytty kaksi kertaa. Neljän päivän loma selvästi virkisti opettajia- ja siten nosti opetuksen tasoa. Viisi päivää olisi upea juttu.

LOMAAN liittyy usean tason intressiriitoja. Ymmärtääkseni opettajille ja oppilaille viikon syysloma olisi tosi hyvä juttu. Samoin rehtorille: saisi purkaa alkusyksystä varmuudella kasautunutta työsumaa rauhassa. Koulun muulle henkilökunnalle erityisesti avustajille syysloma saattaa tuottaa hankaluuksia.

Ongelma saattaisi ratketa, jos lapsille olisi loma-aikana tarjolla ohjattua toimintaa. Halukkaat koulujen koulunkäyntiavustajat voisivat esim. järjestää loman ajaksi oppilaille ohjelmaa samaan tapaan kuin Aurorassa Koti & Koulu ry. järjestää lapsille kesäkerhoa kesäkuun kahden ensimmäisen viikon ajaksi. Keittiöväki voisi olla töissä ja tarjota ruokaa niinkuin leikkikentillä tehdään.

HUOMENNA luemme, kuinka asian kanssa kävi. Kaupunginhallitus nimittäin käsittelee aloitetta tänään maanantaina. www.espoo.fi on juuri nyt hieman kaput, ja siksi kaupunginhallituksen esityslistaa ei pääse lukemaan.

PÄIVITYS 27.5.2008

KH päätti äänin 7-7 puheenjohtajan äänellä seuraavasti:

"Kaupunginhallitus ehdottaa, että valtuusto merkitsee selostusosan tiedoksi vastauksena Jasminiitta Lumpeen ja 20 muun valtuutetun 25.2.2008 jättämään valtuustoaloitteeseen koulujen syysloman pidentämisestä sekä toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi."

Ei kommentteja: