Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Suuri hölmöläisjuhla viikon päästä!

KUVA: Auroran hölmöläisiä

Pikku-Aurorassa ensi tiistaina 13.5. vietetään suurta Hölmöläisjuhlaa. Tapahtuma on samalla Auroran koulun kevätjuhla.

Juhlassa on kaksi osaa: päiväosa ja iltaosa. Yli 200 esiintyvää hölmöä lähtee koululta aamupuuron jälkeen Pikku-Auroraan. Intendentti Hannele Krohn avaa tapahtuman klo 11.

Aamupäivällä ohjelmassa

Auroralaisia esiintyy aamupäivällä klo 12-13 ja klo 14-15 Hölmölän polulla ja metsässä sekä klo 13-14 Bändilavalla.PORTILLA on jaossa nelivärisiä juhlajulkaisuja. Lähellä sisääntuloa on myös bajamajat niitä tarvitseville.

BÄNDILAVALLA esiintyy useita hölmöläisbändejä. Lisäksi siellä on HYDE PARK-pönttö. Sketseja kertovat juontajat tulevat SixMxistä.

POLULLA ja metsässä esitykset tapahtuvat nonstoppina.

Iltapahtuma

ILTATAPAHTUMA alkaa klo 17. Auroralaiset tulevat paikalle klo 17.15. Tarjolla on heti kloi 17.30 Bembölen koulun hölmöläistarinoita ruåtsiksi. Auroran tytöt vetävät klo 18.50 pienen jumppahetken.

Hölmöläispolku on auki klo 18-19.

Juhla päättyy OHILYÖNTI- bändin konserttiin klo19-20.KUVAT ylhäältä alas
1) KARTTA tapahtumapaikoista
2-3 ) PIHALLE tulee Helsingin Nuoristoimesta vuokrattu lava. Lava sijoittuu keskelle Pikku-Auroran pihaa. Me tuomme bändikamat (ja omat pa:t).
4-5) : Pikku-Auroran päätyportaikko; alkuopetuksen esitystila?
6) TAKAPIHA: 5.-6-luokkien esitykset ja Hölmöilykaappi
7) TALON TOINEN PÄÄTY: Karamzinin 1-luokka esittää (kukkulalla ruokakoju)
8) METSÄ: Varattu 3.-4-luokkalaisille
9) TALON SISÄLLÄ tapahtuu myös (animaatioita, lasten piirustuksa, työpajoja, esityksiä)
10) TAKKATUVASSA Pirkko-Liisa Surojeginin taidenäyttely, ja JJ lukee siellä kaksi uutta hölmöläissatua.

PS: Jonna Suometsä on toimittanut jutun Hölmöläisjuhlasta Espoon sivuille ( www.espoo.fi). Tässä juttu:
Hölmöläiset valtaavat Taidetalo Pikku Auroran

Taidetalo Pikku Aurorassa ja sen ympäristössä järjestetään suuri hölmöläistapahtuma 13.5.2008. Tapahtuma on taidetalon, monen koulun, yhdistyksen ja päiväkodin ponnistelun tulosta.

Hölmöläistarinat ovat viihdyttäneet ja kiinnostaneet sekä isompia ja pienempiä kuulijoita vuosisatojen ajan. Sanotaan, että Bemböle tarkoittaa suomennettuna Hölmölää, ja että sen asukkaat olisivat suomalaisten kansantarinoiden hölmöläisiä. Bembölen koulussa Pohjois-Espoossa "hölmöläisyys" kuuluu kiinteänä osana koulun kulttuuriin.
- Oppilaat ovat innoissaan hölmöläistarinoista ja yhtenä kouluvuoden kohokohtana on 5.-6.-luokkalaisten esittämä hölmöläisnäytelmä, kertoo Bömbölen koulun rehtori Tove Forsén.

Auroran koulun oppimiskeskus tapahtuman takana

Hölmöläistapahtuman idea lähti Perinneyhdistys Auroran aloitteesta noin vuosi sitten. Auroran koulun oppimiskeskus yhdessä Taidetalo Pikku Auroran kanssa otti vastuun tapahtuman järjestämisestä.
- Auroran koulun oppimiskeskuksen kevään tehtävänä on koordinoida, kuinka suuri taidetapahtuma tehdään koulujen keskinäisellä yhteistyöllä, kertoo Auroran koulun rehtori Martti Hellström.
- Auroran koulun oppimiskeskus on järjestänyt mm. opettajille kaksi "sparrauspajaa", jonka jälkeen koulut ovat työstäneet itsenäisesti mm. hölmöläisaiheisia näytelmiä ja taidetta, mainitsee Hellström.

- Viherlaakson koulussa osa 7. luokkalaisista on tehnyt mm. pienoismalleja, animaatioita ja elokuvia hölmöläisaiheista. Oppilastyöt tulevat näytteille Viherlaakson kirjastoon 9.5 - 30.5., kertoo kuvataideopettaja Birgitta Salmio.
- Auroran koulun oppimiskeskuksen hölmöläisteema on soveltunut loistavasti animaatioiden ja kuvakoosteiden aiheeksi, se suuntaa luontevasti perinnemiljöön tutkimiseen ja tarjoaa mielenkiintoisen hahmogallerian hyvän tarinan höysteillä. On ollut tosi hauskaa ihan luvan kanssa perehtyä hölmöilyyn, jatkaa Salmio.

Auroran koulun oppimiskeskus on yksi Espoon suomenkielisessä opetustoimessa toimivista 11 oppimiskeskuksesta. Oppimiskeskusten tehtävänä (www.espoo.fi/ oppimiskeskukset) on kehittää omaa osaamisalaansa esim. erityisopetusta, taidekasvatusta, teknologia- ja yrittäjyyskasvatusta järjestämällä koulutusta, konsultaatiota ja tutustumiskäyntejä opetusalan ammattilaisille. Oppimiskeskustoiminnan taustalla on uudenlainen ajattelumalli yhdessä tekemisestä ja tiedon jakamisesta oppilaitosten ja opettajien kesken. Oppimiskeskuksissa rakennetaan erilaisia kehittämisprojekteja yhteisen teeman ympärille yhteistyössä muiden koulujen kanssa. Hölmöläistapahtumassa oppimiskeskuksen työn tuloksesta pääsee nauttimaan tavallista suurempi joukko.

Näytelmiä, musiikkia ja hölmöilyä koko perheelle

Kukan päivänä järjestettävässä tapahtumassa on luvassa puuhaa koko perheelle. Ilmaisessa tapahtumassa on sekä aamu- että iltaohjelmaa. Päivän aikana voi mm. tutustua hölmöläispolulla oppilaiden esittämiin hölmöläistarinoihin, hölmöilykaapissa kamera tallentaa hölmöimmät höpinät ja kädentaitoja voi kokeilla käsityöverstaassa. Taidetalo on muutettu Hölmöläksi, sisätiloista löytyvät mm. Hölmölän tupa ja Hölmölän peräkammari.

Koko ohjelma löytyy Taidetalo Pikku Auroran sivuilta. Tapahtuman organisoinnissa ovat olleet mukana Taidetalo Pikku Aurora, Auroran koulu, Järvenperän koulu, Karamzinin koulu, Bembölen koulu, Auroran päiväkoti, Espoon kirjailijat ry. sekä Espoon kansantanssijat.

Hölmöläistapahtuma on Espoo 550 -juhlavuoden ohjelmaa.
Tule katsomaan löytyykö Hölmölä Espoosta!

Keitä ovat hölmöläiset?

Hölmöläisten kyläyhteisö on tunnettu tyhmyydestään, mutta rehellisyydestään ja hyvätahtoisuudestaan. Monet varmasti muistavat tarinan hölmöläisistä, jotka rakentaessaan taloa unohtivat tehdä taloon ikkunat. Valoa ryhdyttiin kantamaan säkillä sisään ja pimeää säkillä ulos. Tämä ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta. Jonkun viisaan neuvosta hölmöläiset päättivät hakata seinään ikkunan, jotta valoa saataisiin sisään. Loppujen lopuksi hölmöläiset laajensivat ikkunoita niin, että koko talo hakattiin maan tasalla. Hölmöläiset olivat tyytyväisiä, kun sisällä oli yhtä valoisaa kuin ulkonakin.

Julkaistu 07.05.2008

Ei kommentteja: