Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, toukokuuta 20, 2008

"Missä kuljimme kerran"

KUVA: Mediakuva teatteriesityksestä (Pekka Valkeejärvi )

MAANANTAI-iltana Jomppa ja Helena Ahonen, ystäväperheemme opiskeluajoilta, olivat järjestäneet hienon illan. Pääsimme vaimo ja minä seuraamaan Kari Heiskasen Kjell Westön Finlandia-palkinnolla palkitusta " Missä kuljimme kerran"- romanista tekemää näyttämötulkintaa.Seurasimme 3 tuntia 10 minuuttia ruotsalaiseliitin elämää Helsingissä keväästä 1918 toisen maailmansodan huulille saakka.

SUURELLA NÄYTÄMÖLLÄ oli tilaa hienoille näyttelijöille. Omia suosikkejani olivat Pekka Valkeejärvi, Eero Aho, Pertti Koivula ja tietysti "torvia soittanut " Larry Price. Kenenkään osaamista ei tarvinnut jännittää.

610 sivuisen järkäleen dramatisointi oli kirjan tunnelmien siirtoa isoilla vedoilla, kuten satuin kuulemaan ohjaajan teostaan toiselle katsojalle esittelevän. Sille, joka ei ole vielä kirjaa lukenut- siis mm. minulle - tapahtumien ja henkilöiden perässä pysyminen oli hiukka vaikea. Mutta se ei nautintoa vienyt. Keskityin ihailemaan teatterin muuttuvaa kieltä. Sitä, kuinka tässä ajassa tietyt elementit näyttävät tarttuvan näytelmästä toiseen perinteisen ja keskeisen näyttelijäntyön rinnalla. Nämä kirjasin ylös
* Näyttelijä siirtyy kertojaksi (ensimmäisen kerran näin Suomenlinnan "Täällä Pohjan tähden alla"- näytelmässä- ja vrt. Ronja! :-))
* Näyttelijöistä muodostuu orkesteri (Kemin"Woycheck", Kansallisen "Tuntematon Sotilas")
* Näyttelijöistä muodostuu laulava kuoro (juuret varmaan Lapualaisopperassa, mutta vankasti myös Kom-teatterissa)
* diojen käyttö (Woycheck, Kansallisen "Tuntematon Sotilas")
* monen päähenkilön näkökulma ja samojen tapahtumien toisto (vrt. kymmenet leffat "Short cutsista" alkaen ja Kansallisen "Tuntetamaton")
* riemukkaan fyysinen ja tyylitelty jalkapallokohtaus (vrt. Kansallisen "Tuntematon").

En muista koskaan nähneeni näin hallitusti käytettyä tilaa ja teatteritekniikkaa. Pyöriväa näyttämö oli aidosti dramaturginen. Läpikuultavat väliverhot toivat huikeaa kolmiulotteisuutta (lavastaja oli Katariina Kirjavainen).

KS. http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=misk

Ei kommentteja: