Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 31, 2010

Vuoden viimeinen Luokanopettaja-lehti

Joulunumeron kannen
työversio.
KEHO ei oikein ymmärtänyt talviaikaan siirtymistä, joten siksi tämä lastu näin aamuvirkkuna.

Sain eilen illalla oikoluettua vuoden viimeisen Luokanopettaja-lehden tekstit. Tänään palautan korjaukset taittajalle. Parin viikon kuluttua saan lehden vielä kerran käsiini, annan päätoimittajana painoluvan, ja  pian 15.11. jälkeen lehti kolahtaa  kaikille sen tilanneille. Yksinkertaisin tapa tilata lehti on liittyä Luokanopettajaliiton jäseneksi. Lehden pdf-versiot ovat  ilmaiseksi luettavissa liiton www-sivuilla.

36-sivuiseen joulunumeroon mahtuu taas  mielenkiintoisia juttuja. Puheenjohtaja Matti Sippola kokoaa ajankohtaisia koulutuspoliittisia teemoja. Tämä on jo toinen numero, jossa on erityiset opiskelijasivut. Neljä luokanopettajaopiskelijaa eri puolilta maata kirjoittaa niillä "kohtalotovereille". Mukana on jutut vakiokolumnisteiltamme:  Matt Caine, Pekka Elo, Jouni Hörkkö ja P.Johannes, Inger Sundblad  ja Warma Valo.  

Tämän vuoden luokanopettaja Elina Romppainen kirjoittaa omasta luokastaan ja Rauno Haapaniemi uransa viimeisen lukuvuoden kulumisesta. Konkreetteja vinkkejä opetustyöhön antavat Lotta Hagström (kuvataide- ja askartelu) sekä Johanna Pelkonen ja Kia Sjöman-Jokinen (alkuopetuksen atk-opetus). Mukaan on mahtunut myös  Pekka Kämäräisen perinteinen ja hauska joulunäytelmä Petteri Punakuonosta. Lehdessä  esitellään  tuttuun tapaan tuoreita, opettajille suositeltavia kirjoja tällä kertaa mustekalamallista, ympäristötietoudesta ja  hyvekasvatuksesta. Ja 12-vuotiaan koulutytön  tekemästä keppihevos-kirjasta.

Joulunumerossa on kaksi "keynote"-juttua. Ensimmäinen kertoo kansainvälisen muutosgurun Michael Fullanin  Suomen vierailusta. Mitä ohjeita hän antoi suomalaisille opettajille? Kirjoittajana on  lisäkseni Sirpa Wass. Toinen pääjuttu on ilman muuta OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen haastattelu, jonka sain tehdä Matti Sippolan kanssa.  Lehden  ehkä haastavin juttu on Opetushallituksen ylitarkastaja Pekka Iivosen  kirjoittama rohkea ja rakentava artikkeli joulusta nykykoulun haasteena.

Entä pääkirjoitus? Sen aihetta ei kannalta paljastaa liian aikaisin. Kilpailevat opettajalehdet vaikka varastaisivat sen :-)

Ei kommentteja: