Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, lokakuuta 17, 2010

Ich bin ein Berliner

Berliinin muuri yli 30 vuotta sitten. Aikoinaan 140 km
pitkästä muurista on enää jäljellä pätkiä. Muurinpalasia
saa yhä ostaa matkamuistomyymälöistä.

BERLIINI  lumosi minut. Siitä lastun otsikko. Historiaa harrastavat tietävät sanomatta, kenen lause alunperin on.

Noin neljässä päivässä ei millään ehdi nähdä kaikkea, mutta silti uskomattoman paljon. 25 euron Welcome cardilla saa ajella rajattomasti 72 tunnin ajan metrolla, junalla, bussilla jne.  Sitä paitsi kortilla saa noin 25 %:n alennuksen museolipuista jne. Julkisten kulkuneuvojen verkosto on kattava, ja välimatkat merkittävien kohteiden välillä muutaman minuutin mittaisia. Ja  mainion kuvan kaupungista saa kiertoajelujen avulla. Olimme sekä kaksikerrosbussissa että veneellä Spree-joella.

Mitä tällä kertaa näimme? Alexander Platzin tv-torneineen, Brandenburg Torin, Checkoint Charlien, DDR-museon, Juutalaismuseon, Olympiastadionin, upeat bulevardit kuten Ku´dam ja Unter den Linden, valtavan joukon U-bahn-asemia, Valtiopäivätalon lasikupoleineen... Söimme makkaraa  (ja vähän muutakin). Maistoimme saksalaista olutta (ja vähän muutakin). Ostimme Itä-Berliini-kamaa (ja vähän muutakin).

BERLIINI ei kätke uskomatonta, julmuudessaan vertaansa vailla olevaa historiaansa. Natsiajan kritiikki oli näkyvästi esillä. DDR-teeman  on vahva, mutta ehkä yllättävän kevyt imu. Trabant-safarilla olisi saanut itse ajaa ohjausti letkana pitkin katuja. Roomassa kaduilla voi kuvata legioonan sotilaita, Berliinissä  taas vilisee viiden vuosikymmenen takaisia liittoutuneiden sotilasunivormuja. Oikeita poliiseja oli tosi vähän (tai sitten he olivat taitavia piiloutumaan).

Rakennukset olivat hyvässä kunnossa myös entisen Itä-Berliinin alueella. Se on vaatinut paljon, sillä lähes koko Berliini oli raunioina sodan jäljiltä. Kaupungissa on paljon metsää, jokia ja puistoja - tilaa ihmisille.  Kuulema 40 % pinta-alasta. Hyvän kuvan kaupungista saa katsomalla tästä linkistä avautuvan neljän minuutin u-tube-matkailuleffan.

Asuimme hyvällä paikalla, aivan Ku´damin läheisyydessä Berlin Berlin Hotellissa. Lentokentälle oli matkaa taksilla vain kahdeksan minuuttia. Tavaratalojen vaatteiden jne. hintataso oli korkea, mutta ruoka ja juoma olivat edullista. KaWeDe-tavaratalon 7.-kerroksessa saa valita lautaselleen halunsa mukaan 5 tai 10 erilaista herkullista aamupala-ainesta 6:n tai 12 euron hintaan.  Kuudennen kerroksen ruokamyymälä on uskomaton.

Berliinissä pärjää hyvin englannilla. Itse kyllä yritin sitkeästi käyttää saksaa.  Ihmiset olivat ystävällisiä.

TOISEN kerran? Miksei. Tällä reissulla näimme monta merkkirakennusta vain ulkoa (vaikkakin edestä ja takaa). Kaupungissa olisi ollut kymmeniä mielenkiintoista museoita ja näyttelyitä. Varaisin myös aikaa teatteriesityksille- ja tsekkaisin ohjelmiston etukäteen. Olisi ollut upeaa nähdä maailmankuulun Brecht-teatterin: Berliner Ensemblen esitys.

Viiden päivän matka irroitti hyvin arjesta ja latasi akkuja ja hyvää mieltä. Kännykkä oli pois päältä, ja läppäri turvallisesti kotona. Kaikki sujui oikein hyvin. Uskallan suosia jatkossakin  eBookersia. Pieni takaisku oli Blue1:n menolennon peruuntuminen teknisen vian vuoksi. Saimme kuitenkin  paikat Lufthansan koneeseen, ja pääsimme Berliiniin vain muutaman tunnin myöhässä Frankfurtin kautta. Toinen pieni yllätys oli, että aamiainen ei automaattisesti kuulunutkaan hotellihintaan. Berlin Berlinissä aamiainen oli tosi monipuolinen, mutta en pitänyt 19 euron hinnasta.

Ei kommentteja: