Kirjoja

Kirjoja

torstaina, lokakuuta 28, 2010

Ikäviä uutisia

                          Kuva on lainattu netistä.
LIPPAJÄRVEN K-kauppias  soitti minulle tänään. Syksyn aikana jo 20 koulumme oppilasta on jäänyt kiinni näpistyksistä K-Raviolissa. Näpistykset tapahtuvat koulumatkalla, ennen koulua tai kotimatkalla koulupäivän jälkeen. Nuorin kiinnijäänyt on ekaluokkalainen, vanhimmat viidesluokkalaisia, ja suurin osa neljäsluokkalaisia.

Kauppias on soittanut kaikkien kiinnijääneiden koteihin. Hän pyysi  minua informoimaan vanhempia siitä, että tästä lähin jokainen tapaus ilmoitetaan poliisille. Vaikka Suomessa alle 15-vuotiasta ei rangaista tällaisista rikoksista, poliisi ilmoittaa asiasta sosiaaliviranomaisille. Sosiaaliviranomaisilla on laajat valtuudet, jopa ottaa lapsi huostaan.

Kun minä olin lapsi, pieniinkin rikoksiin suhtauduttiin hyvin vakavasti. Uskon, että suuri osan vanhemmista meidän alueella ajattelee yhä niin. Toivon, että sanotte sen lapsille ääneen.

Koululla ei ole valtuuksia puuttua koulumatkoilla tehtyihin rötöksiin. Kauppias ei saa edes kertoa näiden oppilaiden nimiä meille.  Se, mitä voimme tehdä, on puhua rikosten vakavuudesta ja siitä, miten rikosura alkaa. Juuri näin. Näissä asioissa kasvatusvastuu on kodeilla, eikö niin. Vetoan kaikkiin vanhempiin:  Tuomitkaa varastelu jyrkästi. Mutta rakastakaa silti väärin toiminutta lastanne.

4 kommenttia:

Sirpa Juvonen kirjoitti...

Viimeinen lause on olennainen - tuomita teko vaan ei tekijä.

Olisiko tässä apua vanhempien kollektiivisesta varastamisen tuomitsemisesta? Luokkatoimikunnissa voitaisiin ottaa asia keskustelun aiheeksi ja miettiä, mitä vanhemmat voisivat tehdä lasten kiusausten voittamiseksi ja toivotun käyttäytymisen palkitsemiseksi.Yhteiset kasvatukselliset keskustelut voivat toimia hyvinkin virkistävänä tukena.

Uskon myös, että me opettajat voisimme tuomita varastamisen luokissa ja auttaa lapsia kokemaan elämyksellisesti varastamisen ikävyydet samaistumalla draaman avulla erilaisiin rooleihin: varkaat, varastamisen tukijat/salaajat, myyjät, kassat,sisarukset,kauppiaat, naapurit, luokkatoverit, kaupassa olleet asiakkaat, poliisit, vanhemmat jne.

Kun me kaikki aikuiset vedämme samaa linjaa, päihitämme tämän inhottavan varastamisen aallon.

Martti kirjoitti...

Hyviä ehdotuksia, Sirpa.

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Fiksuja vanhempia teillä!

t. naapurikunnan reksi

Martti kirjoitti...

On ilman muuta.