Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, lokakuuta 29, 2010

Mukavia uutisia osa 2

Heli Siberg ja Niku Tuomisto 
PITKÄSTÄ aikaa ajelin illan suussa Nummelaan. Kävimme monta vuotta 90-luvulla mökillä  Hiidenvedellä, ja Nummela tuli tuolloin tutuksi. Oli se muuttunut kovasti.

Nummelan kunnantalolla oli nimittäin Vihdin Opettajien Ammattiyhdistyksen syyskokous, ja Länsi-Uudenmaan OAJ- valtuutetut  oli kutsuttu kylään. Kolme meistä kerkesi. Niku Tuomisto, joka on OAJ:n hallituksen jäsen, kertoi erityisesti OAJ:n nykytavasta valvoa etuja  luottamusta herättävänä asiantuntijaorganisaationa. Heli Siberg avasi ajankohtaisia koulutuspoliittisia teemoja. Minä kerroin meillä Espoossa ja Kauniaisissa  valituista tavoista tehdä yhteistyötä poliittisten päättäjien kanssa (johon kuuluu mm. viime viikonlopun päättäjäristeily).

Opettajat saivat myös kysyä. Kysymyksiä riitti lähes kahdeksi tunniksi. Ulkopuoliselle syntyi  käsitys, että Vihti on erikoinen  kunta. Erityisen kuormittavana opettajat kokivat toista vuotta jatkuvan sijaiskiellon, joka on annettu ja jota ei ole annettu. Rehtorit eivät käytännössä palkkaa sijaisia (lyhyisiin sijaisuuksiin). Huh! Luokan jättäminen ilman opettajaa on hurja turvallisuusriski. Rehtorit ovat Vihdissä joko uhkarohkeita tai heille ei ole avautunut oma vastuunsa mahdollisessa tapaturmassa. Lupasin nostaa asian esiin marraskuun valtuustossa.

MUTTA aivan erikoinen on toinenkin kunta: Nummi-Pusula. Se lomauttaa opettajansa, ja sivistyslautakunta hakee internet-ilmoituksella vapaaehtoisia aikuisia valvojiksi kouluun. Ei tarvitse kauheasti mielikuvitusta, kun huomaa, millaisia vaaroja aluksi kauniilta tuntuvaan ajatukseen sisältyy.


Espoon kaupunginjohtajan budjettiesitys

Oli ilo kertoa vihtiläisille, että monesta eri syistä Espoo veti pois 3, 8 miljoonan leikkausvaatimuksen suomenkielisen opetuksen osalta. Iltapäivätoimintaa ei lopeteta.  Kaupunginjohtajan esityksessä on yksi kohta, jota vielä hiotaan. Budjettikirjassa lukee (vaikka määrärahoja ei leikata), että suomenkielisen opetuksen osalta tavoitteena on yksikköhintojen (esim tunnin hinta/oppilas) laskeminen 1,5 %:lla. Samaa vaatimusta ei ole ruotsinkielisen opetuksen kohdalla.

Poliitikkomme ja virkamiehemme ansaitsevat kiitoksen hyvästä työstä. Ihan pienen osan kiitoksesta antaisin kuitenkin sille pitkäjänteiselle verkostoyhteistyölle, jotta EKOAY on opetellut tekemään.

2 kommenttia:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Vihtiläisenä koen velvollisuudekseni vastata, etenkin kun en päässyt paikalle eilen.

Kunnanjohtajalta on tullut selkeä ohje myös käyttää järkeä sijaiskiellon toteuttamisessa. Vastuu on edelleen aina rehtorilla, joten rehtori päättää viimekädessä, palkataanko luokkaan sijainen kiellosta huolimatta.

Aika moni meistä palkkaa.


t. naapurikunnan reksi

Martti Hellström kirjoitti...

Olisipa hyvä, että olisit ollut paikalla. Olisit kuullut kauheita tarinoita toisista kouluista.