Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, maaliskuuta 04, 2008

Tulevaisuuden koulu: Opinmäki

KUVA: Opinmäki, kuvat lainattu Espoon sivuilta www.opinmaki.fi

MEINASIN kokonaan unohtaa Opinmäkeä valmistavan työryhmän kokouksen. HUH! Olen mukana itse asiassa kahdessa työryhmässä. Tänään kokoontuneen hallintopäällikön vetämän ryhmän tehtävänä on ideoita toiminnan hallinnointia, toisen isojen koulun pedagogiikkaa. Ja kun tämän kokouksen muistin, unohdin sopimani tapaamisen koululla yhden äidin kanssa. Noloa!

Kahdessa tunnissa ehdimme hahmottaa alustavasti, mitä toimintaa Opinmäkeen on tulossa. Kun kampukseen tulee (ainakin) kansainvälinen koulu, ruotsinkielinen koulu ja suomenkielinen koulu, työväenopisto, nuorisotoimintaa, kirjasto jne., on selvää että tarvitaan uusia ideoita myös johtamisrakenteisiin. Ehkä tämä olisi hanke, jossa kannattaisi kokeilla tilaaja- tuottaja-mallia? Opinmäki hallinnoisi tiloja ja osaa palveluista, ja koulut tuottaisivat tilatut palvelut. Opinmäellä tulisi olla oma organisaatio ja toimitusjohtaja, kouluilla taas oma pedagoginen organisaationsa.

Hommassa olisi pohdittavaa muutenkin, mutta tulevaisuusorientaatio tuo vielä omat haasteensa. Mullistetaanko koulun työvuoden rakenne? Kuinka vastataan monikulttuurisuuteen? Uskallammeko rikkoa eri ikä- ja kieliryhmien palveluiden rajat?Kuinka oppiminen tapahtuu? Jos opiskelu muuntuu virtuaaliseksi, millainen on kirjaston rooli? Miten koulu- ja vapaa-aika rytmittyvät jatkossa?

Ei kommentteja: