Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, kesäkuuta 19, 2023

Uuden hallituksen koulutuspolitiikasta varhaiskasvatuksen osalta


P
ETTERI Orpon johdolla käydyissä hallitusneuvotteluissa syntynyt hallitusohjelma  julkaistiin perjantaina. Jäsentelin sen lupauksia itselleni muistiin. 

Varhaiskasvatuksen laadun halutaan parantuvan. Kuinka temppu  tehdään? Järjestin lääkkeet aakkosjärjestykseen.




22.6.  




ESIOPETUS

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu päättyy vuonna 2025. Kokeiluryhmän seurantatut- kimusta jatketaan peruskoulun loppuun asti. Kokeilun päätyttyä hallitus arvioi kokeilun tulokset ja valmistelee jatkotoimet.

KIELTEN OPPIMINEN

Lasten kieltenoppimista tuetaan varhaiskasvatuksesta alkaen vahvistamalla ja laajen- tamalla kielikylpy- ja kielisuihkutoimintaa. Koulutetaan lisää kielikylpyopettajia, jotta voidaan vastata lapsiperheiden kiinnostukseen kielikylpyjä ja kielisuihkuja kohtaan.

KOULUTUS (Perus- ja jatkokoulutus)

Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja lisätään yliopistoissa. Joka vuosi on koulutettava vähintään 1 400 uutta varhaiskasvatuksen opettajaa molempien kansalliskielten tarpeet huomioiden.  (Onkohan rahoitusta kohdennettu?)

Hallitus turvaa jo alalla työskenteleville erilaiset mahdollisuudet pätevöityä varhaiskasvatuslain mukaisiin tehtäviin muunto- ja monimuotokoulutuksella.

Koulutetaan lisää kielikylpyopettajia.

OPPIMISEN TUKI

Oppimisen tukea on oltava tarjolla yksilöllisesti ja lapsen tarpeita vastaavasti.

Oppimisen tukea selkeytetään ja tuen ketju yhtenäistetään.

Hallitus selkiyttää sosionomien roolia varhaiskasvatuksessa ja lisää varhaiskasvatuksen sosionomien koulutusta. 

OSALLISTUMISASTE

Varhaiskasvatuksen osallistumisastetta nostetaan erityisesti yli 3-vuotiaiden lasten osalta. Erityisiä toimia suunnataan maahanmuuttajataus- taisten lasten osallistumisasteen nostamiseksi varhaiskasvatuksessa. Tämä vahvistaa maahanmuuttajataustaisten lasten suomen ja ruotsin kielen osaamista ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.  

PALVELUSETELIT/YKSITYISET JÄRJESTÄJÄT

Yksityisen hoidon tuen piirissä olevien lasten osuus nostetaan hallituskauden aikana vähintään tasolle, jolla se oli vuonna 2011. Tämä toteutetaan korottamalla yksityisen hoidon tuen hoitorahaa. Yksityisessä varhaiskasvatuksessa palataan ilmoitusmenettelyyn,

Hallitus uudistaa varhaiskasvatuksen palveluseteleitä koskevan lainsäädännön. Varhaiskasvatuksen palveluseteleitä koskeva lainsäädäntö siirretään opetus- ja kulttuuri- ministeriöön, kuten varhaiskasvatuslakia uudistettaessa oli tavoitteena. Hallitus arvioi lasten hoidon tukien kokonaisuuden huomioiden perheiden valinnanvapauden. Tavoitteena on, että yhä useampi perhe voisi valita erilaisten varhaiskasvatuksen muotojen välillä tasapuolisemmin.

RAHOITUS

(Kuntien indeksiä leikataan)

SEGREGAATION EHKÄISY

Hallitus vakiinnuttaa varhaiskasvatuksen tasa-arvorahoituksen määrärahatason.

TAVOITTEET

Laadukas varhaiskasvatus edistää oppimisen edellytyksiä ja koulutuksellista tasa-arvoa. 

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on edistää lapsen kasvua, kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea lapsen oppimisen edellytyksiä ja koulutuksellisen tasa-arvon toteutumista.

TYÖOLOT

Hallitus vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa kehittämällä työoloja ja varhaiskasvatuksen laatua. 

VALVONTA

Hallitus varmistaa, että varhaiskasvatusta valvotaan niin julkisesti kuin yksityisesti järjeste- tyssä varhaiskasvatuksessa.

VARHAISKASVATUKSEN JOHTAJAT

Varhaiskasvatuksen johtajan tehtävässä toimiminen mahdollistetaan myös varhaiskasvatuksen sosionomi YAMK-tutkinnolla huolehtien riittävästä pedagogisesta ja didaktisesta osaamisesta.

Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja

Näillä poiminnoilla (kun ei oteta huomioon mahdollisia määrärahaleikkauksia), varhaiskasvatuksen rakenteet saavat rakenteineen olla  varsin ennallaan. Oppimisen tukea luvataan lisätä ja laatua nostaa. Tasa-arvorahaa  vakiinnutetaan. Opettajia koulutetaan lisää, mutta vaatimustasoa ilmeisesti lasketaan. Yksityisiä palveluja halutaan lisätä.

Tässä linkki OAJ:n nostoihin: linkki

Ei kommentteja: