Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, kesäkuuta 16, 2023

R.I.P. Atso Vilkkijärvi

Espoon  pitkäaikainen opetuspäällikkö ja  koulutoimenjohtaja kouluneuvos Atso Vilkkijärvi nukkui pois viime viikolla  85 vuoden iässä.

Atso oli syntynyt Sauvossa vuonna 1937. Hän kävi koulua  Sauvossa, Saarenkylässä, Misissä, Turussa ja Rovaniemellä. Vuonna 1957 Atso kirjoitti hyvin arvosanoin ylioppilaaksi, ja valmistui  kaksi vuotta myöhemmin kansakoulunopettajaksi Oulun yliopiston opettajanvalmistuslaitokselta  kurssitoverinaan mm. presidentti Martti Ahtisaari.

Työura alkoi kansakoulunopettajana. Jatko-opiskelun kautta pidetty opettaja päätyi tutkijaksi Oulun yliopiston kasvatustieteen laitokselle legendaarisen Olavi K. Kyöstiön tiimiin vuonna 1968  ja sieltä sitten  vuonna 1971 kouluhallinnon tehtäviin. 

Atso oli koulutoimenjohtajana keskeinen toimija, kun Kemi ensimmäisten kuntien joukossa siirtyi peruskouluun. Vuonna 1974 Atso palkattiin Espooseen opetuspäälliköksi. Hänen kokemuksistaan oli ratkaisevaa hyötyä, kun  peruskoulu saapui myös pk-seudulle vuonna 1977. 

Vuonna 1989 hänet valittiin Espoon koulutoimenjohtajaksi, kun Erkki Äärynen jäi eläkkeelle. Tätä tehtävää hän hoiti 11 vuotta. Hänen virkavuosilleen osuivat  peruskoulun ehkä huikeimmat vuodet. Opetuksen kehittäjänä Vilkkijärvi oli määrätietoinen, merkittävä innovaattori. Hän käynnisti Espoossa mm. englanninkielisen opetuksen, perusti montessori-luokkia ja ideoi uudenlaisen toimintamallin, jonka avulla rakennettiin Kuninkaantien lukio. Hän oli esimerkki johtajasta, joka luotti rehtoreihinsa.

Atso jäi eläkkeelle vuonna 2000. Nyt aikaa oli aikaisempaakin enemmän perheelle, Tuulikki-vaimolle ja kahdelle tyttärelle Niinalle ja Tiinalle  ja perheen yhteisille harrastuksille mm. koirille, matkailulle  ja laskettelulle.

Atso palkkasi minut vuonna 1978 Espooseen luokanopettajaksi. Ehdin toimia hänen joukkueessaan luokanopettajana ja sittemmin Auroran koulun rehtorina yhteensä 36 vuotta

Minulla oli suuri kunnia saada (taivuttaa hänet suostumaan) ja toimittaa hänen muistelmansa: "Atso Vilkkijärvi- Usein ensimmäisenä". 

Muistelmat julkistettiin Espoon Perinneseura ry:n syysseminaarissa 8.11. 2016. Kirjasta on otettu  kaksi painosta. Jäljellä on vielä yksittäisiä kappaleita. Ne on saatavilla yhdistyksen nettisivuilla olevasta perinnekaupasta, osoite http://espoonperinneseura.net/shop/

Syvä osanottoni omaisille. 


Ei kommentteja: