Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, kesäkuuta 05, 2023

Lukuvuosi 2022-23 pähkinänkuoressa

Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi

 












Oppilaat ovat kirmanneet suomalaiskouluissa kesälaitumille. Ja monet opettajat. Hallinto jatkaa töitä. Ennenkuin kaikki katoaa muistista, tekee myös koulupoliitikolle hyvää tiivistää tämän lukuvuoden kokemukset. 


Peruskoulu täytti Suomessa 50 vuotta. Eipä juuri muistettu juhlia. Espoossa koulut käynnistyivät 11.8. 

Elettiin  kurjaa aikaa 

Pieniä, hyvin toimineita espoolaiskouluja oli juuri lakkautettu. Venäjän hyökkäys Ukrainaan jatkui. Energian hinta nousi. Tiloja raivattiin kouluihin ukrainalaisoppilaille.  Valmistauduttiin mahdollisiin sähkökatkoksiin. Lehdissä pohdittiin, kuinka käy, kun vessaa ei saa käyttää,Iso joukko opiskeli väistötiloissa - mutta onneksi niitä oli. 

Eri puolilla maata kouluissa oli vakavaa väkivaltaa, jopa puukotuksia. Koulu-ruuassa oli puutteita, Vaikka hallitus myönsi kouluille hankerahaa, pulaa oli kovin monesta. Sijaisia oli tosi vaikeaa saada. Keväällä 2020 iskeneen pandemian aiheuttamaa oppimis- ja hyvinvointivelkaa riitti. Monessa yläkoulussa oli oppilaita, joita ei saatu luokkahuoneeseen tai edes kouluun. Sarastia- epidemia teki rexeistä palkanlaskijoita. Realiaikaista käsitystä koulun budjetista ei saatu.

Elettiin hyvää aikaa

Mutta lukuvuodessa  oli myös paljon hyvää: Laajennettu oppivelvollisuus alkoi löytää oman uomansa. Yhä useampi saatiin jatkamaan opintoja toiselle asteelle Oppilaita vietiin uimahalliin ja retkille. Opettajat monessa koulussa hakeutuivat taas tekemään yhteisiä juttuja. Espoossa vuoropuhelu päättäjien, hallinnon ja AY-väen kanssa  oli tiivistä ja rakentavaa.  Vuoden lopulla Espoossa syntyi hieno budjettisopu, jossa kouluille luvattiin lisää resursseja. Yhä edelleen rahaa kuluu liikaa sisäisiin vuokriin- ja keväällä myös WC-papereiden hinnat moninkertaistuivat.  Saatiin lupaus, että opettajien käsitys tuen riittävyydestä selvitetään.

Vuoden 2014 opsin valtakunnallisia perusteita korjailtiin koko lukuvuoden ajan. 6 .luokalle laadittiin arviointikriteerit. Lisääntyneiden poissaolojen vuoksi opettajille säädettiin yhä tarkempia velvoitteita seurata poissaoloja ja keksiä niihin ratkaisuja. Ruotsin opetukseen lisättiin tunti seiskaluokalle.

Vuoden vaihteessa

Vuoden vaihteessa siirryttiin sote-aikaan. Pula oppilashuollon henkilökunnasta ei sillä selvinnyt.

Huhtikuussa oli eduskuntavaalit. Viimeistään vaalikampanjoissaan eri puolueet, OAJ ja mm. media (mm. YLE ja HS) alkoivat nostaa esiin peruskoulun ongelmia: työrauhaongelmia, kännyköiden käyttöä, tulosten laskua, segregaatiota, kolmiportaisen tuen ongelmia, nuorten ja opettajien uupumista... Syntyi paniikkia: peruskoulu on rikki. No, eihän se rikki ollut, mutta kehittää sitä pitäisi. Toisten mukaanpn pakko tehdä leikkauksia. Amputoidaan amikset 2-vuotisiksi? Leikataan rahat työväenopistoilta. Luovutaan digilaitteista ja pienistä lukioista,

Kevätlukukauden aikana avattiin tekoäly Chat GTP koko kansalle. Kouluväki jakautui kahtia. Oli "Hirveää!!"- väki ja "Upeaa!!"- väki. Espoon johto kuului jälkimmäisiin. 

Lukuvuosi päättyi lauantaina 3.6. Pillin puhallus. Hallitusneuvottelut ovat vielä kesken. Nyt eletään vielä tovi anomaliassa. Moni puolue on luvannut, ettei koulutuksesta leikata. Niin on luvattu aikaisemminkin.

Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja


Aikaa kiitää. Lukuvuosi 2022-2013  oli  ex-rehtori Hellströmin 8. eläkelukuvuosi. Siksi yllä kuvattuun täytyy suhtautua   taustaa vastaan. Rexin hattu ei ole enää päässä. Mutta yhä pääss on monta hattua: kouluvaarin, koulutuspoliitikon, tp. opettajankouluttajan ja OAJ:n nimittämän koulutusvaikuttajan hatut.

Intuitioini on, että elämme isomman murroksen alkua, kuin ehkä ymmärrämmekään. Koulun tehtäväa tullaan haastamaan. Huilikaa kesä kuitenkin  ennen sitä.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuo ammattikoulutus ei vastaa enää käytännön tarpeita. On tosiasiassa pilattu. Ylimääräinen yleistietovuosi on humpuukia yli 95:lle prosentille. 1,5v ammattikurssin käynyt.