Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, toukokuuta 22, 2018

Kumman ongelma?

SAIN mukavan kirjeen. Auroran koulun entinen  aktiivivanhempi Lauri Jäntti lähetti minulle firmansa  Educonsin tuoreen tuotteen: sarja-kuvatarinan. Saatekirjeessä sain luvan kommentoida teosta. Tuumasta toimeen:

Sarjakuvakirja on siis bibliograafisesti:
Jäntti, Lauri ja Hirvonen, Katariina. (2018). Kumman ongelma? Sarjakuvakirja vanhemmille. Helsinki: Educons.  

Kirja kertoo muutamasta arkisesta ongelmatilanteesta, joita teini-ikäisen Venlan yksinhuoltajaisä ratkaisee  fiksun (Thomas Gordon kirjat lukeneen?) ystävättärensä neuvojen avulla.

Thomas Gordon (1918- 2002) oli 1990-luvun lopulla tosi trendikäs psykologi, joka kirjoitti useita bestsellerteoksia mm. "Viisas vanhempi". Hän oli humanistisen psykologian avainhahmon  Carl Rogersin oppilas ja myöhemmin tämän työtoveri.

Gordonin mukaan murrosikäisen kasvattajan on pyrittävä  olemaan vain ymmärtävä ystävä ja neuvonantaja. Juuri hän opetti aikuisia kysymään  ongelmatilanteissa: Kenen ongelmasta on kysymys? Hän ohjasi myös aktiiviseen kuunteluun ja  käyttämään ns. minä-viestejä (syyttelevien sinä-viestin sijaan.

Lauri Jäntti on löytänyt tärkeän kasvatusopin.

Annan kirjalle 4/5 sydäntä. 💓💓💓💓       
Miksi?

💓 Sarjakuvakirja osaa tiivistää ja yksinkertaistaa. Kiireinen ihminen ehtii tämän lukea.
💓 Visuaalisuus sopii tähän aikaan. Ja muotona sarjakuva on niin in this season. Katarina  Hirvosen kädenjälki on hienoa.
💓Narratiivisuus tuo Gordonin ajatteluun dynamiikkaa ja konkreettisuutta.
💓 Teos tiivistää oppinsa tarinan lopuksi tosi napakasti: (Tässä vähän omin sanoin:)

Peruskysymys: Kumman ongelmasta on kysymys? 

a) Jos se on lapsen ongelma
- Tunnista tunne ja hyväksy se.
- Kuuntele aktiivisesti (kerro tarkemmiin…. se saa toisen  puhumaan).
- Luota lapsen kykyyn ratkaista ongelma: älä tyrkytä omia ratkaisujasi. Auta löytämään itse ratkaisu  kysymällä ratkaisu.Pieni muhimaan jättäminen voi auttaa.

b) Jos se on vanhemman ongelma:
- Kuvaa murkun käytös (faktat, älä arvostele)
- Kerro, mitä se saa sinut tuntemaan (minä-viesti)
- Etsikää yhdessä ratkaisu - "onko sulla ideoita? " Listatkaa ne (kirjassa tämä kohtaus on yksi parhaista)
- Neuvottele molemmille hyvä ratkaisu

Miksi sitten yksi       ?

Sarjakuvakirjaa myydään eri nettikaupoissa hintaan 19.30 - 22,10 €. Argh.


Kirjan tekijöistä:

Lauri Hirvonen on työpsykologiasta väitellyt oppimisen asiantuntija. Hänellä on pitkä tausta työyhteisöjen sekä vanhempien ja nuorten oppimiseen ja motivaatioon liittyvästä valmentamisesta.

Katariina Hirvonen on sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän on kuvittanut useita hankkeita yhteistyössä mm. Sosiaali- ja terveysministeriön, Opetusministeriön, Yleisradion ja Helsingin yliopiston kanssa noin kymmenen vuoden aikana.

Kirjan tekijät kuvaavat itse oppiaan näin:
" Vanhempien ei useinkaan kannata ratkoa lapsen ongelmia, vaan auttaa häntä ratkomaan ne itse. Mutta entä kun ongelma koskee vanhempaakin? Silloin kannattaa edetä hiukan eri tavalla. Siksi hyvä aloitus on kysymys: Kumman ongelma? Sarjakuvitimme kaksi tuosta kysymyksestä lähtevää ongelmanratkaisun menetelmää. Uskallamme väittää, että niiden tunteminen helpottaa huomattavasti elämää niin lasten ja nuorten kuin toisten aikuistenkin kanssa. 15 sarjakuvasivun lisäksi menetelmät on kuvattu kaaviona."

Ei kommentteja: