Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

keskiviikkona, toukokuuta 16, 2018

9 ohjetta OAJ:n uudelle valtuustolle

OAJ:n uuden valtuuston  ensimmäinen kesäseminaari on juuri alkanut. Riemua riittää perjantaihin saakka.

Valtuusto on OAJ:n  korkein päättävä elin. Siinä  on 150 jäsentä lastentarhureista yliopistoväkeen. Kevään vaaleissa yli puolet, 86 jäsentä vaihtui. Osa jäi pois vapaaehtoisesti, osan kannatus ei enää riittänyt.  Kausi kestää 4 vuotta, ja se on pitkä aika.

KYLLÄ, tottakai on haikeaa, ettei enää ole mukana. Siksi hienot kokemukset kahdesta valtuusto-kaudesta jäi. Eikä vain hyvän ruuan ja seuran vuoksi.

NIINPÄ ajattelin leikkiä ajatuksella, että yhä olisin valittujen joukossa. Millaisia ohjeita antaisin itselleni?

OHJE 1: Tutustu kaikkiin

Valtuutetuista on OAJ:n tietojen mukaan naisia 97 ja miehiä 53.  Näyttää siltä, että naisten osuus olisi kasvanut.  Valtuutettujen keski-ikä on 50 vuotta. Joo- niin se on tainnut olla. Uusia valtuutettuja valtuustoon valittiin 86 eli yli puolet. Se on tosi paljon. Se myös tarkoittaa, että merkittävä määrä osaamista on taas kadonnut. Heli Haaro. Niilo Hirvonen. Matti Sippola. Marko Jokinen. Eva-Stina Törnroos.Vesa-Matti Sarenius... Mutta toki se merkitsee myös, että tilaa tulee uusille.

Ensimmäinen ohjeeni itselleni olisikin: Tutustu. Verkostoidu.

Kun kävin listaa läpi, löysin ison joukon itselleni tuttuja - muita kuin luokanopettajia, rexejä tai espoolaisia.  Jollen jo tuntisi heitä, suosittelisin itselleni heihin tutustumita: Kirsi Contursi, Maarit Eronen-Raivio, Päivi Koppanen (ammatilliset),  Hanna Iso-Kuortti (tarhuri, Espoo), Merja Laitinen (tarhuri, Espoo), Arja Laulajainen, Anne Liimola, Tarja Ojanen (tarhuri, Espoo), Tuomas Riikonen, Sirkka Saarikoski ( ammatilliset), Jaakko Sarmola, Pekka Sutinen...

OHJE 2: Luokanopettajien pitää pitää yhtä

Käydessäni valittujen listaa läpi, kylmii. Valtuustossa ei ole Suomen luokanopettajien puheenjohtajaa (Marko Jokinen).  Luokanopettajien hallituksen jäsenistä valtuustossa on Mervi Berg ja Katja Järvinen. Tässä tilanteessa olisi tärkeää laajentaa LO- verkko Lo-hang-aroundien kesken.  Heitä olisi mm. Marja Hänninen-Helin, Katariina Kattelus, Janne Louhi,  Johanna Pietilä, Timo Kettunen ja Petri Kääriäinen.

Jonkun pitää kutsua porukka koolle?

OHJE 3: Rexien pitää pitää yhtä

Käydessäni valittujen listaa läpi, kylmi toisen kerran. Valtuustossa ei ole Suren puheenjohtajaa eikä ilmeisesti yhtään hallituksen jäsentä. Tässä tilanteessa olisi tärkeää rakentaa Rexi-verkko koulunjohtajien/ apulaisrexien ja rexien kesken.  Heitä olisi mm. Jouko Arvo, Marja Hänninen-Helin, Olli Kaisto, Tiina Karjalainen, Timo Kettunen, Jukka Sarpila, Jaakko Syrjänen- ja FSL:n puolelta useita.

Jonkun pitää kutsua porukka koolle?

OHJE 4. Espoolaisten pitää pitää yhtä PKS-porukan kassa.

Pääkaupunkiseudulta valittiin iso porukka vaikuttajia. Kaikkia en ollenkaan tunne. Mutta nämä nimet kannattaa opetella: Jaana Alaja,  Jussi Ernamo, Kirsi Ihalainen,Karoliina Kettunen,Vesa Lahtinen, Pekka Lempiäinen, Johanna Lukkarila, Mikko Löyttyniemi (Espoo),  Jukka Mölsä, Sami Nurminen, Tiina Pesonen, Gretel Ruuskanen  (Espoo), Jukka Sarpila (Espoo), Ulf-Johan Sunabacka (Esbo), Jukka Talvitie, Juho Vehviläinen, Anu Vilkki (Espoo)

Jonkun pitää kutsua porukka koolle?

OHJE 5.  Lasten etu! 

OAJ:n valtuusto tarvitsee ihmisiä, jotka ovat pyrkineet  sinne ajaakseen opettajien, koulun ja ennen muuta lasten  etua. Lasten oikeutta opetukseen ja osallisuuteen tulee vimmasti puolustaa. Eikä vain retoriikassa.

OHJE 6: Ole rohkea!  Ja fiksu

Valtuusto tarvitsee ihmisiä, joilla on myös rohkeutta nostaa ongelmia esiin. Sen voi tehdä tyhmästi tai elegantisti. Retoriikasta löytyy ensiapua. Äänestyksiä ei voita vain valmiiksi samanmielisten äänillä. On osattava myydä hyödyt.

Taivaallinen totuus on A.Stubbin kolmessa pointissa.  Laadi puheesi niin, että saat ne (kaikki) syttymään, joita tarvitaan äänestyksen voittoon.

OHJE 7:   Pahoinvointiin on puututtava niin, että näkyy ja tuntuu!

Suomalaisen koulun iso varjo on kasvava  pahoinvointi. Kun rehtori voi hyvin, opettajat voivat hyvin, ja sitten myös oppilaat voivat voida hyvin. Pedagoginen hyvinvointi ei ole turhaa luksusta.  Olen hyvin huolissani väkivaltaisten oppilaiden opettajien työturvallisuudesta ja jaksamisesta. Työ on järjestettävä niin, että yhdenkään opettajan ei tarvitse pelätä koulussa joutuvansa väkivallan kohteeksi.

Rehtorien ja opettajien työkuorman on kevennyttävä! Palkka oikeudenmukaiseksi! Koko työ palkkauksen ja työajan piiriin. Kannatan vuosityöaikaa, jossa voi vaihtaa opetusta muuhun työhön.
Opetuspalveluiden järjestämislupaan on liitettävä kielto lomautuksista.

OHJE 8:  Dialogia toimiston ja valtuuston välille

OAJ:n toimistossa on  huikeita osaajia. Puheenjohtajan lisäksi vaikkapa Kari Kinnunen, Nina Lahtinen, Päivi Lyhykäinen, Heljä Misukka, Jaako Salo... Valtuuston jäsenellä on oikeus kysyä ja pyytää apua/tietoja.

OHJE 9:  Tee 4 vuoden vuosikalenteri

Käy läpi edellisen valtuustokauden pöytäkirjat. Tee Roadmap. Osaat valmistautua ajoissa.

VOIMIA neljälle seuraavalle vuodelle. Niistä ei tule helppoja. Viime vuodet ovat olleet monessa suhteessa kurjia opettajien edunvalvonnalle. Ammatillinen koulutus on lyöty polvilleen. Yliopistoissa on kaaos. Lomarahat on leikattu ja työaikaa lisätty. Rehtoreista on tehty kansliatonttuja.  Sivistyksestä on leikattu huikeita miljardeja.

Tehkää töitä yhdessä, niin vanha edunvalvoja saa rauhassa pysyä  usvassa.

1 kommentti:

Niilo Hirvonen kirjoitti...

Viisaita sanoja jälleen Martilta. Tärkeintä on tutustua kaikkiin opettajaryhmiin ja kuunnella myös heitä eikä vain omaa viiteryhmäänsä. Haikea on olo poisjäämisen jälkeen minullakin 25 valtuustovuoden jälkeen, mutta nuorissa on tulevaisuus.