KUVA: Vuoden 1922 elokuvaversio Oliver Twististä. Kuva lainattu osoitteesta http://www.leffa-arviot.com/arvostelut/o/oliver_twist/index.html
EILEN ILLALLA sain valmiiksi ensimmäisen version Oliver Twistin koulunäytelmää. Oliver Twisthän on englantilaisen Charles Dickensin vuonna 1838 kirjoittama tarina pienestä orpopojasta. Kirjan pohjalta on tehty useita elokuvia ja musikaalikin.
ALKUPERÄINEN tarina on monipolvinen ja pitkä. Tuntematon nainen synnyttää köyhäintalossa poikalapsen, mutta kuolee ennen kuin ehtii paljastaa henkilöllisyytensä. Vastasyntynyt saa nimekseen Oliver Twist. Häntä säilytetään köyhäintalossa ja orpokodissa. Lopulta hänet huutokaupataan hautausurakoitsija oppipojaksi. Oliver joutuu hankaluuksiin ja karkaa Lontooseen. Siellä hän ajautuu Faginin rosvorjoukkoon opettelemaan taskuvarkaan ammatia. Konnanhommat eivät oikein hyväsydämelliseltä Oliverilta luonnistu, ja hän päätyykin Mr. Brownlowin hoteisiin matkalle kohti parempaa elämää. Mutta ennen onnellista loppua: oma perheen löytymistä, Oliver ehtii sairastaa, joutua kaapatuksi, sekaantua työstään ja haavoittua. Rosvojoukon sisällä on valtataistelua ja väkivaltaa. Pojan kohtaloita ohjailee salaperäinen Mr. Monks, joka osoittautuu Oliverin velipuoleksi. Hänen tavoitteenaan on saada koko perintö itselleen.
Dickensin kirjassa on lähes 400 sivua. BBC:n tekemä tv-versio kestää yli viisi tuntia. Koulunäyttämölle tarinaa on sovitettaessa aika lailla lyhennettävä, ja juonen mutkia yksinkertaistettava. Se vaatii taitoa ja tyylitajua. Kirjan lopun murhat täytyy nekin minusta ratkaista muulla tavalla. Synkän tarinan pimeyttä on pedagogisin perustein hieman hämärrettävä ja iloa ja toivoa kirkastettava. No nyt lukemaan tekstiä ja fundeeramaan, toimisiko se.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti