Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, heinäkuuta 10, 2007

Menevätkö opettajat syksyllä lakkoon? Osa I

KUVA: Opettajat lakossa 1984. Kuva lainattu netistä osoitteesta http://www.tkukoulu.fi/~ullvuori/lyseo/84lakko6.jpg

TÄMÄN aamun Hesari kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että kuntien sopimusneuvottelut ovat valmiiksi solmussa. Kuntien talous ei kuulema kestä edes nyt tehtyjen työehtosopimusten tasoisia korotuksia. Ja kuntapuolen työntekijöille ei edes se taso riitä.

Vaikka en nyt ole missään sisäpiireissä, veikkaan, että ensi syksynä työntekijäpuolella on kova ja aito tahto korjata palkkatasoaan. Hoitajat tietävät, että heillä on Kokoomuksen lupaus ja kansan tuki. Opettajat ja heistä erityisesti luokanopettajat ovat koulutustasoonsa nähden vielä enemmän kuopassa. Nuoren luokanopettajien palkkataso on alle suomalaisten keskipalkan. Sitä on akateemisesti koulutetun ja kansainvälisesti huippuopettajan maineen hankkineen ammattikunnan kestämätöntä sulattaa.

ENSI SYKSYNÄ opetusalan virkaehtosopimus on katkolla lokakuun 1. pstä alkaen. Draamaan varmaan kuuluu, että lakkovaroitus annetaan, ja sitten lakkoa siirretään muutama viikko. Jollei työnantajanpuolen tarjous ole riittävän korkea, nyt jos koska lakko on todennäköinen. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin lakko sijoittuisi vuosikalenteriin niin, että opettajille tärkeiden kesälomien vuoksi periksi ei tarvitse antaa heti muutaman viikon kuluttua.

Lääkäreillä oli muutama vuosi sitten upeasti toteutettu lakko. Heillä oli koko ajan porukkaa työssä rahoittamassa lakkoa. Opettajat pannaan varmasti työsulkuun, ja sitten kaikki koulut ovat kiinni. Jos samaan aikaan ovat myös päiväkotien ja sairaaloiden ovet kiinni, lakko tuntuu ja sattuu. Työnantaja luonnollisesti haluaa pitkän lakon. Näin se saa ilmaiseksi säästöön palkkarahoja tulevia korotuksia varten. Edellinen lakko oli keväällä 1984. Se kesti vain pari viikkoa.

MITÄ TAPAHTUU, jos koulut ovat lakossa? Pääosa kouluista on kiinni. Opetusta saatetaan järjestää yksittäisissä luokissa. Lapsille tarjotaan ehkä koululounas? Lapset ovat kotona, ja vanhemmat joutuvat järjestämään varsinkin pienille oppilaille hoidon. Isommat oppilaat riemuitsevat ylimääräisestä lomastaan. Pian kuitenkin kaikki alkavat kaivata normaalia koulua.
Opettajat ovat lakossa, eivät opeta eivätkä saa palkkaa. Ammattijärjestö neuvottelee pankkien kanssa erityissopimukset, jotta opettajaperheet selviävät taloudellisista velvoitteistaan. Suomeksi se tarkoittaa velanottoa.

REHTOREIDEN asema lakossa on vielä auki. On huhuttu, että virkarehtorit määrätään töihin hoitamaan koulua ja järjestämään opetusta niillä voimilla, jotka ovat lakon ulkopuolella.

KUKAAN ei toivo lakkoa. Sen välttämiseksi olisi tärkeä kysyä millä verotuksen tasolla suomalaisille pystytään takaamaan peruspalvelut niin, että julkisen puolen ammattilaisilla on oikeudenmukainen palkka. Jokainen muistaa, kuinka erilainen tilanne oli vaikkapa 80-luvun lopulla. Oppilailla oli kirjat. Lääkäriin pääsi ja hän puhui suomea. Suomi on tänään rikkaampi kuin koskaan. Moni olisi valmis maksamaan jopa enemmän veroja, jos palvelujen taso saataisiin paremmalle tasolle. Keskustelu tästä olisi äärimmäisen tärkeää! What is your number? Kuka osaisi kertoa.

Ei kommentteja: