Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, joulukuuta 14, 2022

Vuoden viimeinen kasvun ja oppimisen lautakunnan kokous

 J oulukuun kasvun ja oppimisen lautakunnan (os. opetuslautakunta) sähköinen kokous oli keskiviikkona 14.12. klo 17.30- 19. 

Päättäjiä oli paikalla mukavasti. Demareista ruudun äärellä olivat lisäkseni Saikkosen Heinin sijaisena Kristiina Myller sekä kaupungin- hallituksen edustajana Maria Guzenina.   

Tämäkin kokous sujui tosi hyvässä hengessä. Mistään ei riidelty. Puheenvuorojakin käytettiin säästeliäästi. Ehkä listakin oli sellainen.

Ennen kokousta kuultiin selvitys mm. erityisluokkien muodostamisen uudesta tavasta, joka otetaan käyttöön vuonna 2023. Asiaa esitellään huomenna espoolaisrehtoreille.

Varsinainen tila-tilanne

Matinkylän uudessa lukiossa on outo tila-tilanne. Yo-kirjoitukset ovat maaliskuussa, mutta talossa ei ole muuta tilaa 300:lle kirjoittajalle kuin huikea liikuntasali. Näin siksi, että rakennus-vaiheessa lukion tiloja vähennettiin. Miksi se on ongelma? Koska liikuntahalli on luvattu/varattu laajalle joukolle ns. iltakäyttäjiä. Koko kirjoitusjakson aikana siellä ei voida urheilla -eivät lukiolaiset eivätkä urheiluseurat. Tiloja ei voida päivittäin  tyhjentää pulpeteista, tuoleista ja tietokoneista.

Lautakunta päättikin lähettää kysymyksen kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaostolle, missä Matinkylän lukion ylioppilas-kirjoitukset aiotaan toteuttaa. Jonkun on tehtävä päätös.

Muita lista-asioita lyhyesti:

  • Nuorisopalveluiden vuoden 2023 avustusmääräraha jaettiin  espoolaisille aluenuorisojärjestöille 311 000 €.
  • Yksityisen hoidon tuella toimivien päiväkotien esiopetuksessa ja esiopetukseen liittyvässä varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön lapsen tukemisen kuntalisät. 
  • Hyväksyttiin toimialajohtajan antama lausunto valtakunnallisen tuntijaon muuttamiseksi niin, että ruotsin kieltä opetettaisiin 1 vvt enemmän 7-luokilla. Sitä kannettiiin. (Espoossa on jo näin).

Auroran koulun kiinan kielen opetus

Itsellekin kurja päätös jouduttiin tekemään Auroran koulun kieliohjelmasta - vaikka minulla ei koulun ex-rexinä ole ollut siinä muuta osaa, kuin kannustaa opettaja Osmo Huplia viemään ideana loppuun saakka.

Auroran kieliohjelmaa muutettiin niin, että A1-kiinasta luovutaan. Perusteluna oli ehyt koulupolku eli huoli siitä, että jos osa oppilaista ei valitse A2-kieltä - joka on vapaaehtoinen-  se jää ilman englannin kielen osaamista. Yläkouluissa ja lukioissa voidaan jatkaa kiinan opiskelua, mutta kiinaa ei voi nykysäädösten mukaan kirjoittaa yo-kirjoituksissa.

Kiinan opiskelu jatkuu Aurorassa (ja Karamzinissa) kuitenkin  A2-kielenä.   

Ei kommentteja: