Kirjoja

Kirjoja

torstaina, joulukuuta 08, 2022

Valdemar(tt)i 4/2022Martti  kutsuttiin jo neljännen kerran tänä vuonna mukaan valtuuston kokoukseen. Juristi Juri kun oli flunssassa. Päivälliseksi klo 15.30 oli tarjolla  karjalan paistia ja  kotikaljaa

Kokous alkoi klo 16 ja päättyi yllättävän aikaisin klo 20. Kahvitauko pidettiin klo 18. Kokouksessa esitetyt toivomukset käsitellään ensi viikon maanantaina.


Illan The asia:Vuoden 2021 talousarvio


LISTALLA oli 4 asiakohtaa. Illan - ja oikeastaan koko vuoden tärkein asia oli seuraavan vuoden talousarvio. 
Sali oli persuja ja KD:a  lukuunottamatta neuvottelutoimikunnan tekemän sovun kannalla. 

Sovussa lisättiin 4,3 miljoonaa € kaupunginjohtajan esitykseen. Pääosa kohdistettiin opetukseen ja varhais-kasvatukseen. Investointiohjelmaan saatiin Jupperin kampus ja Laurinlahden koulu. Myös lukiota Kiviruukkiin edistettiin. Komeetan koulurakennus menetetään. Ei auta. Varhaiskasvatuksessa on huutava tilapula.

Tärkeä oli myös päätös, jolla mahdollistetaan riittävät resurssit erityistä tukea tarvitseville oppilaille. Erityisluokkia ei lopeteta, ja alueellinen malli on edelleen mahdollinen (ja lainmukainen)


SDP:n ryhmäpuheenvuoron käytti Markku Sistonen. Hän kiitti sopimukseen mukaan lähteneitä ja virkamiehiä hyvästä yhteistyöstä ja avasi sopimukseen kuuluvaa inkluusiotekstiä. Inkluusio on inkluusio  vasta kun tuki on riittävää. Sopimuksen mukaan inkluusio ei etene ilman riittävää tukea. Siitä, miten paljon resursseja tukeen tarvitaan tehdään opettajille kysely.

Persut ja KD äänestyttivät valtuustoa omilla muutosesityksillään. Edelliset olisivat halunneet leikata menoja, ennen muuta maahanmuuttajille tärkeistä palveluista. KD taas olisi halunnut lisätä menoja. "Espoossa on vuosikausia ollut taloudessa ylijäämää ja palveluissa alijäämää."  Totta on, että vuonna 2022 ylijäämää syntyy ennätykselliset 200 miljoonaa.

Demareista pöntössä kävivät Markun lisäksi mm. Hannele Kerola, Liisa Kivekäs ja Johanna Värmälä.  


Oma puheenvuoroni

Pidin
  kiitospuheen valtuustolle pienten koululaisten puolesta. Politiikka on koalitioita ja kompromisseja. Kaikkea ei voi saada. Kun on mukana sovussa, on turha nyyhkiä pöntössä.

Koulutus ja varhaiskasvatus eivät ole kuluerä vaan investointi. Leikkausten kompensointi  oli sivistysteko parin viikon kuluttua sivistyskaupungiksi muuttuvalta Espoolta.
 

 

Ei kommentteja: