Kirjoja

Kirjoja

torstaina, marraskuuta 24, 2022

Kouluvaarin Uutislehti 7/2022
Torstai oli paitsi toivoa täynnä myös viimeisen ehjän marraskuun viikon  kouluvaaripäivä. Uimahallireissujen vuoksi se oli  tavallista lyhyempi klo 9- 12. Mutta hauska. Taas kerran.

2N-luokan koulupäivän aluksi käytiin läpi ohjelma. Hyvä; tällainen rutiini auttaa monia oppilaita hahmottamaan edessä olevaa urakkaa. 

Tänään sain seurata/avustella suomen, matematiikan, musiikin,  liikunnan ja englannin opetustuokioissa. Voi sitä riemua isossa jumppasalissa, kun leikittiin lasten  toivomia liikuntaleikkejä. Simppeli tapa avata oppilaille mahdollisuuksia opetella yhteissuunnittelua.

Muutama vuosi sitten  koulujen tuntijakoon tehtiin muutos, ja kaikkialla Suomessa vieraan kielen opiskelu alkoi jo ekan luokan keväällä. Opetusta on tähän asti ollut yksi tunti viikossa, mutta joulun jälkeen  tokaluokan keväällä jo kaksi. Aurorassa oppilailla on käytössään mainioita oppimateriaaleja: oma kirja, jossa on pelinomaisia tehtäviä ja sähköisiä monipuolisia ohjelmia, joissa sanastoa kertyy mm. laulamalla. Ja mehän laulettiin.

Lounaaksi oli jauheliha-/kasviskastiketta ja viipaleperunoita, Hyvin naytti maistuvan. 

Kouluvaari sai tuttuun tapaan terottaa kyniä, jutustella ja auttaa  vihko-tehtävissä.  Päivän erikoistehtävä oli kytätä parkkipaikkaa opettajan autolle. Löytyi. Luokkaa oli auttamassa myös koulun mainio, vakituinen koulunkäynninohjaaja ja uusi koulumummi: luokan erääm oppilaan mumma, joka  otti lukuläksä vastaan ja jelppasi myös parissa muussa luokassa.  Hienoa, että meitä on yhä enemmän. Kouluvaareja ja -mummeja.

Valmistava opetus laajenee Espoossa

Mediasta  olemme varmaan kaikki lukeneet, että mm. ukrainalaispakolaisten lasten opetuksen järjestämiseen on haluttu Suomessa panostaa. Uusia luokkia on tämän lukuvuoden aikana perustettu ennätysmäärä myös espoolaiskouluihin. Tavallisesti niissä on noin 10 oppilasta, 1-2-,  3-6- tai 7-9-yhdysuokilla. Valma-luokissa on valmistavan opetuksen opettaja ja avustajia. Kummistakin on huutava pula. Ja tiloista.

Aurorassa alkuopetus tekee tiivistä yhteistyötä oman 1-2-valmo-luokan kanssa. On yhteisiä lauluhetkiä, mutta lisäksi  jo nyt muutama oppilas kerrallaan opiskelee yleisopetuksen luokassa. 2N-luokassa näin tehdään mm. englannin tunneilla. Hyvin toimii. Erityisesti, kun luokassa on kaksi venäjää osaavaa oppilasta, jotka voivat auttaa tehtävissä. Ja auttavat.

Valtio myöntää valmo-opetukselle tukea yhden vuoden ajan. Nyt suunnitteilla on myös mahdollisuus jatkaa opetusmuoto kaksivuotiseksi.

Espoo on käynnistämässä Matinkylä-Olarin alueella pilottia, jossa valmistavan opetuksen oppilaat integroitaisiin heti yleisopetuksen luokkaan. Tavoitteena olisi nopeuttaa mm. kaverisuhteiden avulla suomen kielen oppimista. Ihan kaikki eivät ole ideasta yhtä innostuneita. Pilotin käynnistäminen hyväksyttiin kuitenkin yksimielisesti keskiviikon lautakunnan kokouksessa, koska koulut lähtevät mukaan vapaaehtoisesti.
Ei kommentteja: