Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, marraskuuta 22, 2022

Valdemar(tt)i nro 3/2022

 



















Oli  hienoa päästä kolmannen kerran tänä vuonna mukaan valtuuston kokoukseen.  ja ihan  valtuustosaliin. Meitä varoja oli paikalla kaksi: minun lisäksen  vara nro3: Maria Outinen. Ja minusta tehtiin pöytäkirjantarkastaja.

Ehdinpä päivällisellekin.  Tarjolla oli lohta ja kotikaljaa,

Kokous alkoi klo 18 ja päättyi klo 20. Iltakahvit jätin väliin.

Heti  kokouksen aluksi tuli ilo-uutinen: Budjettisopu oli löytynyt. Demarien tiedote  on tämän raportin lopussa. 


Illan pääteema: Espoon teatteritalo


LISTALLA oli 12 asiakohtaa. Illan pääteema oli Espoon kaupunginteatterin hanke-suunnitelma. 60 miljoonaa. Valmis ehkä 2027. Mutta upeaa.

Sali oli persuja lukuunottamatta hankkeen takana. He halusivat hylätä hankkeen.  

Suunnitelmasta käytiin   keskustelua, ja lisäys- ja toivomusehdistukset hyväksyttiin yksimielisesti.

Tällä  kertaa demarit  käyttivät tavallisempaa vähemmän puheenvuoroja. Teatteritalostakin vain Markku ja minä.

Pääosa eri ryhmien puheenvuoroista oli  fiksuja ja rakentavia. Rasistisia heittoja valitettavasti tehtiin yhä  aina, kun se vain oli teeman kohdalla mahdollista.

Oma puheenvuoroni

Itse  pidin hyvin lyhyen puheen teatterin merkityksesta. Se meni jotenkin tähän tapaan:

"Teatteri on upea taidemuoto. Siinä yhdistyy näytteleminen, kirjallisuus, musiikki, maalaustaide, skenografia- ja usein myös musiikki ja tanssi. 

Näyttelijäperheen vesasta päätös Espoon teatteritalon rakentamisesta on upea. Ja osuu hetkeen, jolloin valtuusto on pian muuttumassa  aluehallinto-uudistuksen vuoksi sivistysvaltuustoksi ja Espoo sivistyskaupungiksi.

Suomalaisen teatterin historia alkoi Turun akatemian vihkiäisistä vuonna 1640. Opiskelijoista koottu teatteriryhmä esitti saksalaisen ylioppilaskomedian Studentes. Se on tiettävästi ensimmäinen teatteriesitys Suomessa.

Espoon kaupunginteatteri perustettiin  vuonna 1988 - kun 348 vuotta oli kulunut tuosta ensimmäisestä esityksestä.

Ja nyt tämä teatteri saa suojakseen oikean teatteriksi rakennettavan teatteritalon.

Teatteri on sivistystä, ja se luo sitä.  Joka on huolissaan sivistyksen aiheuttamista menoista, pohtikoon mielessään, mitä sivistymättömyys maksaa.

Jussi Helminen on ajatellut viisaasti; Kerralla teatteri voi koskettaa vain pientä osaa ihmiskunnasta, mutta suurta osaa ihmisestä.

Olen ylpeä, että saan olla mukana tekemässä tätä päätöstä."


Demarien budjettisovusta kertova tiedote

Espoon budjettineuvotteluissa 4,3 miljoonaa lisää muun muassa lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn, oppimistulosten parantamiseen ja varhaiskasvatuksen vahvistamiseen

Espoon demareiden budjettineuvottelijat ryhmänjohtaja Markku Sistonen ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Maria Guzenina pitävät budjettineuvotteluissa saavutettua yli neljän miljoonan euron lisäystä kaupunginjohtajan pohjaesitykseen välttämättömänä.

– Oli välttämätöntä, että vahvistamme opetuksen resursseja ja pienennämme ryhmäkokoja. Meillä oli suuri huoli siitä, että liian tiukka menokuri ajaisi opetusta ahtaalle. Kouluavustajille on huutava tarve. Panostuksia tarvitaan myös erityiseen tukeen sekä koulujen välisen eriytymisen vähentämiseen ja positiivisen diskriminaation kuluihin. Nämä on nyt turvattu. Saimme myös sovittua, että jakotunteja ei poisteta, eikä erityisluokkia lopeteta”, sanoo ryhmänjohtaja Sistonen tyytyväisenä ja muistuttaa, että lasten ja nuorten ongelmat ovat lisääntyneet hälyttävästi. ”Oppilaiden tarvitsema erityinen tuki tullaan järjestämään tulevaisuudessa omalla alueella. Se on ollut myös koulujen ja vanhempien toive, kertoo Sistonen

– Vastuullinen kaupungin taloudesta huolen pitäminen ei onnistu, jos emme pidä huolta lapsistamme ja nuoristamme. Lapsiin ja nuoriin panostaminen oli meille demareille kynnyskysymys. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen alueellisia haasteita saadaan nyt tasoitettua positiivisen diskriminaation keinoin. Opettajien työ helpottuu tämän budjetin myötä ja lasten oppimistuloksien voidaan ennakoida paranevan, sanoo kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Guzenina.

Muista demareille tärkeistä budjettisopuun sisältyvistä asioista Sistonen nostaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksien vahvistamisen. 

– Meille tärkeää oli myös seurojen toteuttamien liikuntatilojen vuokra-avustuksen pitäminen 30%:n tasolla. Se mahdollistaa, että harrastusmaksut eivät nouse harrastuksiin osallistumisen esteeksi. Tämä ehkäisee lasten ja nuorten yksinäisyyttä, liikkumattomuutta ja syrjäytymistä. Terveysvaikutukset ovat kiistattomat harrastusmahdollisuuksien lisääntyessä. Se puolestaan tuo säästöjä tulevaisuudessa, painottaa Sistonen.

Ei kommentteja: