Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, toukokuuta 14, 2022

Nuuksion koulun jäähyväisjuhla

 NUUKSION koulu perustettiin yksityisenä kansakouluna vuonna 1905. Artturi Ihamuotila oli sisarustensa avustamana ostanut Histan kartanon. Hän toi mukanaan suomenkielisiä työmiehiä. Lisäksi eräät kartanon torpparit puhuivat äidinkielenään suomea. Ihamuotilan mielestä lapsille pitäisi voida antaa koulutusta heidän äidinkielellään.  Kunnanisät suhtautuivat asiaan kuitenkin kielteisesti.  Ruotsinkielisen koulun piti riittää. Niinpä hän päätti perustaa koulun itse. Koululle rakennettiiin pieni puinen koulurakennus.

 Kunta otti koulun vastatakseen vuonna 1926.

Syksyllä 1945 sodan jälkeen rahallisesti ankeiden olojen takia koulu toimi ns. supistettuna kouluna. Kaksi alinta luokkaa kävivät koulua pari kuukautta syksyin ja keväin sekä yläluokat väliin jäävän pitemmän talviajan. Koululla oli tuolloin vain yksi opettaja: Ida Niiranen.
 
Nuuksion suomenkieliset kouluolot paranivat 1940-luvun loppupuolella. Kaksi alinta luokkaa eli ns. alakoulu jäi vanhaan koulurakennukseen yläkoulun siirtyessä Honkamajalle, jonne tuli myös uusi opettaja. Kaikki luokat pääsivät takaisin samaan koulurakennukseen vuonna 1952, kun nykyinen Nuuksion koulu valmistui. 

Vuosien varrella koulu kasvoi kaksiopettajaiseksi. 2000-luvulla koululla oli jopa ahdasta. Lisää tilaa saatiin opettaja-asunnosta ja  parakista, ja näihin tiloihin mahtui neljä luokkaa.

1990-luvulta alkaen koulua on uhannut lakkauttaminen lähes vuosittain. Vuonna 2021 kouluun ei enää perustettu ekaluokkaa. Vuonna 2022 Espoon kasvun ja oppimisen lautakunta  teki äänestyksen jälkeen lakkautuspäätöksen.  Koulun toiminta päättyy tänä keväänä. Jäähyväisjuhla pidettiin 14.5.2022 klo 13-15. Muistelijoina oli mm. kansleri Risto Ihamuotila ja koulun rehtorit Veikko Rankila  ja Mimmu Hellsten

Ei kommentteja: