Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, toukokuuta 31, 2022

Poikkihallinnolliset ohjelmat Espoon kehittämistyökaluina

ESPOON kaupunki haluaa olla vastuullinen edelläkävijä. Yksi työkalu tässä  kehittämistyössä on idea poikki-hallinnollisista kehitys-ohjelmista, jossa toimintaa kehittävät korkeat viranhaltijat eri toimialoilta yhdessä korkeiden poliittisten päättäjien (valtuutettu/varvaltuutettu) ja yhteistyökumppanien (asukkaat, yritykset yliopistot, valtio, ammattikorkeakoulut, EU...) kanssa.

Ensimmäiset kehitysohjelmat  käynnistettiin valtuustokaudella 2013-2016. Silloin minulla oli ilo olla nuoren elinvoimaisuus-ohjelman puheenjohtajana. Tällä valtuustokaudella ohjelmia on neljä. Itse saan olla mukana vanhimmassa: Kestävä Espoo- ohjelmassa.

Poikkihallinnollisten kehitysohjelmien  ensimmäinen yhteinen seminaari pidettiin 30.5. klo 15–17.15  Otaniemen lukiosssa. Tilaisuuden tarkoituksena oli jakaa tietoa kunkin kehitysohjelman tavoitteista ja sisällöistä sekä kuulla kokemuksista työn käynnistämisestä. Aluksi kuultiin alustuksia auditoriossa ja sitten oli mahdollisuus vaihtaa vapaamuotoisesti lämpiössä ajatuksia kehitysohjelmien välisistä yhteistyömahdollisuuksista tyyliin:" Kahvia, kohtaamisia ja keskustelua ohjelmien ständeillä."

Avaussanat – kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Kaupunginjohtaja avasi mainiolla tavalla kehitysohjelma-innovaation taustoja: "Poikkarit" ovat osa Espoon omaa "pelitapaa" oppimisen ja sivistyksen kärkikaupunkina.

Niiden keskeinen tehtävä on rikkoa toimialojen välisiä seiniä: tuoda holistisuutta linja-organisaatioon. Niiden avulla löydetään paremmin  uusia ideoita kuin vanhemmalla virkamiesten matriisi-organisaatiomallilla..

Kehitysohjelmia johdetaan valtuuston tekemien linjausten (visio, arvot, valtuustokauden tavoitteet) pohjalta.

Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.








Vaarana tässäkin mallissa on, että katse putoaa pallosta (= kunnan tehtävät) ja eri syistä joudutaan/hakeudutaan projekteihin,  otka eivät kuitenkaan  tue  kunnan omia tehtäviä.

Kehitysohjelmien esittelyt – ohjausryhmien puheenjohtajat ja ohjelmapäälliköt

Kullekin ohjelmaryhmälle oli varattu noin 10 minuuttia aikaa esitellä ensimmäisen valtuustovuoden aikaansaannoksia mm. valittuja ns. hyötytavoitteita ja suunniteltuja käynnistyneitä projekteja. 

Helena Marttila esitteli puheenjohtajana
Hyvinvoiva Espoo -ohjelman tavoitteita ja kokemuksia.
 







Elinvoimainen Espoo -ohjelman tehtävänä on keskittyä nimenomaan kaupungin veto- ja pitovoimaan huippuosaajien - asiantuntijoiden ja yritysten pitämiseksi Espoossa.  

Tähän liittyy mm. asdiantuntijoiden lasten koulunkäynnin järjestelyt ja mm.  projekti, jolla pyritään löytämään huippuasiantuntijoiden puolisoille kiinnostavaa toimintaa. Ohjelman puheenjohtajana on Kai Mykkänen (Kok.).

Hyvinvoiva Espoo- ohjelma keskittyy espoolaisten lasten, nuorten ja ikäihmisten  terveyden hyvinvoinnin edistämiseen tilanteessa, jossa ollaan  EXIT-korona vaiheessa ja siirtymässä uuteen sote-järjestelmään. Aivan keskeinen haasta on nuorten mielenterveys. Toinen huolenaihe on, kuinka käy yhteisöllisen oppilashuollon. Ohjelman puheenjohtajana on Helena Marttila (Sdp.)

Kestävä Espoo- ohjelmalla on pitkät juuret. Ohjelmassa kestävyys halutaan ymmärtää laajasti ekologisena, kultturisena, sosiaalisena ja taloudellisena kestävyytena. Ohjelma on koneistoineen tuottanut hienoja tuloksia ja Espoo on palkittu moneen kertaan toimistaan. Espoo on mm. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) edelläkävijä. Ohjelman puheenjohtajana on Meri Löyttyniemi (Vihr.).

Tapahtumien yhteisöllinen Espoo on aivan tuore ohjelma ja sen tavoitteena on luoda espoolaisille elämyksiä ja mahdollisuuksia kokea asioita yhdessä kulttuurin, liikunnan ja urheilun tapahtumissa mutta myös tapahtumien kautta luoda yrityksille markkinoita ja lisätä kaupungin kiinnostavuutta niiden silmissä. Ohjelma juhlii myös Espoon 50-vuotista uraa kaupunkina. Ohjelman puheenjohtajana Joel Vanhanen (Kok.) ja varapuheenjohtajana demareiden Habiba Ali.

Tilaisuuteen oli  kutsuttu poikkihallinnollisten kehitysohjelmien ohjausryhmät ja asiantuntijat, kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, lautakuntien ja johtokuntien puheenjohtajat ja nuorisovaluuston puheenjohtajisto. Meitä demareita paikalla oli kaksi: Minä ja Helena Marttila.


Ei kommentteja: