NASTAA jatkaa taas pitkähkön tauon jälkeen blogilastusarjaa Unohdettuja Pedagogeja.
Nyt vuorossa on Johan Henrik (Juho Heikki) Tuhkanen (1851- 1932). Hänen merkkitekonsa oli käynnistää ensimmäinen kiertokoulun opettajia ja kirkollisia pikkukoulujen opettajia valmistanut seminaari Hämeenlinnaan vuonna 1890.
<. KUVA. J.H. Tuhkasesta ei löydy netistä henkilökuvaa. Tämä kuva on oletus. Tuon näköinen naama oli esiseminaarin albumin useassa kurssikuvassa.
Hieman taustaa
Kuten muistetaan Cygnaeuksen kansakoulut aloittivat toimintansa vuonna1866. Jo kauan ennen niitä, rahvasta oli sivistetty kirkon kierto- ja seisomakouluissa. Ne jatkoivat toimintaansa oppivelvollisuuskoulun tuloon saakka (1921).
Maalla kansakouluun "valmensi" - kun vanhemmat eivät osanneet opettaa itse lapsiaan kirkollinen pikkulastenkoulu. Kaupungeissa alkuopetus oli kaupunkien vastuulla.
Kansakoulun opettajia koulutettiin seminaareissa, mutta näiden kirkollisten alkukoulujen opettajille ei ollut vastaavaa oppilaitosta. Niinpä valtio alkoi tarjota kansakoulunopettajille määrärahoja heidän kouluttamiseensa. Ensimmäiset ohjeet annettiin vuonna 1879.
Koulutusta annettiin kahdella tavalla. Joko niin, että kansakoulunopettaja järjesti koulutusta kesäaikaan tai niin, että hän otti luokkaansa apuopettajaksi kiertokouluun tähtäävän nuoren. Yksi näistä kouluttavista kansakoulunoopettajista oli tuuloslainen kansakoulunopettaja J.H. Tuhkanen. Itse antamiensa tietojen mukaan hän oli käynyt Jyväskylän kansakoulun-opettajaseminaarisa kuuntelemassa opetusta ns. hospitanttina. Hänellä oli toisen luokan koneenhoitajan tutkinto.
Vuoden 1872 jälkeen hän oli toiminut vuoden kiertokoulunopettajana ja sen jälkeen 17 vuotta kansakoulunopettajana eri puolella Suomea. Tuhkanen myös koulutti uusia opettajia alkukouluihin omassa koulussaan 1885-1887. Hänellä oli yhdysluokka, ja opiskelija harjoitteli opetusta alimmalla vuosiosastolla.
Esiseminaari syntyy
OLAI Wallin - tuolloin kouluhallituksen ylitarkastajana- kehotti Tuhkasta hakemaan lupaa uudenlaisen seminaarin perustamiseen. Yksivuotinen seminaari oli tarkoitettu valmistamaan kirkollisten kiertokoulujen ja pikkukoulujen opettajia - ei siis alakansakoulujen opettajia. Maamme ensimmäisen puhtaasti evankelis-luterilainen alkukouluseminaarin perustamiseen Tarvittiin Y. S- Yrjö-Koskisen sositus, koska Tuhkasella ei ollut antaa taloudellista takausta. Keisari antoi luvan, ja Tuhkasen seminaarista tuli yksityisin toimenpitein ylläpidetty oppilaitos, johon kuului mallikoulu.
TOIMINTA alkoi vähin varoin ja välinein. Aluksi seminaarissa oli 25 opiskelijaa. Järjestus oli ankaraa. Opiskelijoilla oli kahden kuukauden koetusaika. Opetusta oli 36 tuntia viikossa, ja pian tiukkaa ohjelmaa oli kebennettävä. Pääpaino oli uskonnon ja lukemisen opetustaidoissa.
Mallikoulun oppilailla oli opetusta 24 tuntia viikossa Opetusharjoittelu toteutettiin niin, että yksi opiskelija opetti yhden päivän, ja seuraava kuunteli. Opiskelijoiden määrä vaihteli noin 20:sta noin 60:een. Ns. esiseminaari toimi Hämeenlinnassa vuodesta 1890 vuoteen 1919. Päästötodistuksen sai yhteensä 1 182 naista ja 123 miestä. Lisäksi seminaarissa kävi kuunteluoppilaita. Koulutuksen lyhytkestoisuutta Tuhkanen paikkasi kirjoittamalla itse 11 oppikirjaa ja puolenkymmentä opettajanopasta.
KOSKA kirkollisiin kouluihin opettajilla ei yleensä itsellään ollut kovin syvää koulutaustaa, Tuhkanen järjesti vuodesta 1911 alkaen kesäaikaan kuusiviikkoisia valmennuskursseja ,jotka toimivat ikäänkuin preparandilaitoksina.
Esiseminaarin toiminta päättyi vuonna 1919, kun kaupunkiin perustettiin kaksivuotinen valtion ylläpitämä alkukouluopettajaseminaari. Tuhkanen oli tuolloin 68-vuotias. Tietoa siitä, mitä hän tämän jälkeen teki, en ole löytänyt. Hän kuoli 80 vuoden iässä vuonna 1932 Hämeenlinnassa.
Huomenna ilmestyvässä osassa 2 sukellan Tuhkalan sielu- ja kasvatusopin kirjaan.
KIRJALLISUUTTA
Hyyrö, Tuula. (2006). Alakansakoulunopettajien valmistus Suomessa 1866-1939. Väitöskirja. Tampereen yliopisto. Opettajankoulutuslaitos.
Tuhkanen, J.H. (toim.) 1905. Hämeenlinnan kiertokouluopettajaseminaarin albumi. Hämeenlinna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti