Kirjoja

Kirjoja

torstaina, kesäkuuta 14, 2012

Terveisiä Dipolista

Panelistit vasemmalta: Aulis Pitkälä, Sari Sarkomaa, Ari Pokka, Markku
Suortamo, Olli Luukkainen, Reija Lepola  ja Johan Hahkala. Kaikki
saivat muistoksi Luokanopettajan päiväkirjan 2012-13.
DIPOLIIN oli kokoontunut noin 260 oppilaitosten johtamisesta kiinnostunutta eri puolilta maata.  Paikalla oli myös espoolaisia,  muttei vallan montaa.  Näin ainakin Aaron, Elinan, Jannen, Jukan, Kaisan, Kaisun, Leilan, Merjan, Sarin, Tarjan....Muilla oli varmaan liian kiire.

KLO 9 tasan OPH:n pääjohtaja Aulis Pitkälä avasi foorumin, ja luovutti  puoleksi tunniksi puheenvuoron opetusministeriä tuuranneelle valtiosihteeri Tapio Kosuselle. Sen jälkeen  puhui pääjohtaja toiset puoli tuntia. Tunnissa käytiin läpi koko se muutosmassa, joka koulujärjestelmään kohdistuu.

KLO 10 alkoi sitten paneeli, jonka sain vetää. Interaktiivinen taulu oli vänkä, ja loi aivan omanlaisensa vuorovaikutteisen tunnelman. Kansa äänesti. Suomalainen koulujärjestelmä on vähintäänkin hyvää tasoa. Muutoksia se kuitenkin kaipaa rutkasti, jotta vastataan tulevaisuuden haasteisiin. Salin väki piti  OVTESSIÄ ja opettajien nykyistä työaikajärjestelmää muutosten vakavana esteenä.  Olli puolusti sopimusta, mutta hänkin oli sitä mieltä, että oppituntipohjainen VES ei vastaa haasteisiin. Paneeli kannatti yksimielisesti muutosotetta, jossa muutos toteuettaan yhdessä. Pääjohtajan esittämä kunnan Kesu sai paljon kehuja muilta panelisteilta.

Panelisteilta kysyttiin myös, mistä voitaisiin luopua. Kiire! oli paras vastaus.

PANEELI pysyi aikataululla, ja päätin oman osuuteeni  lainaukseen (jota olen jo aiemmin tässä blogissa siteerannut) Jari Salmisen kirjasta: "Koulujen muuttaminen on kuin hautausmaan paikan siirtämistä”. Apuja ei asukkailta juuri tule. Yksin on ratkaistava, minkä haudan häpäisystä aloitetaan.


LOUNAAKSI oli poronkäristystä. Hyvää.  Paikalla oli paljon tuttuja, ja moni  vieraampikin  tuli oikein ystävällisesti  kiittämään paneelista. Tuntui mukavalta, sen verran haastava tällaisen suunnitteleminen on.

LOUNAAN jälkeen porukka jaettiin hautomoihin, joilla oli eri teemat. Lähdin vähän hoitelemaan asioita, mutta tarkoitus on palata klo 15:ksi, jotta ehtii nähdä hautomoiden koonnan, joka toteutetaan tosi luovalla tavalla.

Ei kommentteja: