Kirjoja

Kirjoja
Kirjoja

sunnuntai, maaliskuuta 27, 2011

Ajetaanko koulutuspolitiikkaa pimein lyhdyin?

EDUSKUNTAVAALIT ovat tasan neljän viikon kuluttua. Omaa ehdokasta voi hakea luvuttomien vaalikoneiden avulla. Minäkin olen tutkinut mielipiteitäni eri asioista parilla kolmella. Harmikseni koulutuspolitiikka näyttää jääneen koneissa varsin syrjään; ainoa kiinnostava teema taitaa olla pakkoruotsi. Minua se ei oikein sytytä.

Iso harmi. Sillä uusi eduskunta ja sen luottamusta nauttiva hallitus  joutuvat  tekemään vaalien jälkeen myös isoja koulutuspoliittisia ratkaisuja.

Peruskoulun ja lukion osalta jonossa on mm.  Keskustan pysäyttämä tuntijakoesitys, jonka pohjalta laaditaan sitten uudet opetussuunnitelman perusteet. Veikkaan, että myös opettajien kelpoisuus-asiat nousevat seuraavan vaalikauden aikana esiin. Uhkana on kelpoisuusvaatimusten laskeminen myös yleisivistävällä puolella, ammatillisella puolellahan pää on nyt auki. Miksi?  Opettajat saataisiin valmistumaan nopeammin ja palkattua halvemmalla.

Kuten Luokanopettajaliitto tuoreessa tiedotteessaan totesi, maata uhkaa pula luokanopettajista. Koulutusta on huomattavasti laajennettava. Koululaisten hyvinvoinnin tukemiseen  maassa  tarvitaan välttämättä lisää  terveydenhoitajia, psykologeja ja kuraattoreita. Samaan aikaan valtiovarainministeriössä joudutaan valmistelemaan leikkauslistoja....

Koulutuksella on tärkeä  merkitys koko Suomen tulevaisuudelle. Ei vain sillä, kuinka paljon euroja siihen satsataan. (Suomi satsaa tällä hetkellä hyvin vähän kansainvälisesti vertaillen). Kyse on myös koulutuksen suunnasta: Pyritäänkö Suomessa pysäyttämään koulujen erilaistuminen ja siitä johtuva oppilaiden koulutuspalveluiden eriarvoistuminen vai uskotaanko koulujen ja kuntien voimakkaan koulutuksellisen profiloitumisen lopulta hyödyttävän Suomea enemmän?  Toivottavasti vaalikamppailu auttaa itse kutakin tunnistamaan koulutuspoliittiset haukat ja kyyhkyt.

PÄIVITIN  tänä aamuna Pro Peruskoulu 2011- sivustoa. Tuossa blogissa esittelee 116  peruskoulun kehittämiseen sitoutunutta kansanedustajaehdokasta omia näkemyksiään siitä, kuinka  suomalainen koulu olisi jatkossakin maailman paras. Kannattaa lukea.

Vain yksi puolue loistaa poissaolollaan: Perussuomalaiset. He eivät ole kutsuun vastanneet. Mutta muista puolueista blogista löytyy hyviä vaihtoehtoja  niille, joille koulutuspolitiikka on tärkeä äänestykseen vaikuttava peruste.

Vaalit läpäisevät  kansanedustajat ovat suomalaisen koulutuspolitiikan tulevaisuuden tekijöitä - valoisan tai synkän. Heistä riippuu, millaisilla resursseilla suomalaista sivistyslaitosta kehitetään. Heidän käsissään on tulevaisuuden tärkein voimavara: lapset. Tulevaisuuden koulutuksen tulokset määräytyvät juuri niillä resursseilla, mitä he ovat valmiit jakamaan suomalaisen koululaitoksen parhaaksi.

HUOM! Klikkaa blogin oikeasta reunassa (blogiarkisto) linkkiä "vuosi 2010". Siitä aukeaa sivu, jonka oikeassa reunassa on listattu  kaikki puolueet.  Klikkaa  sitten puoluetta, jonka ehdokkaista olet kiinnostunut.

3 kommenttia:

Martti Hellström kirjoitti...

Tähän lastuun tuli kirjoitus, jossa käsiteltiin oppilaiden välisiä ongelmia Aurorassa.

Pyydän kommentoijaa ottamaan minuun yhteyttä (045 111 8156), jotta tapaus voidaan selvittää.

Martti
rexi

Martti Hellström kirjoitti...

Blogiin tuli kommentti: "Valot päälle! ", jossa oltiin uudelleen huolissaan lasten välisistä kahnauksista. Kirjoittaja ehdotti, että "kaikki muu seis paitsi varsinainen opetus".

Maailma on muuttunut. Ei koulu 2000-luvulla ole vain opetusta. Koulu on tänään paljon enemmän kuin oppitunnit. Niin laki vaatii.

Koulujen on huolehdittava, että oppimisympäristö on turvallinen. Jokainen väkivalta- ja kiusaustapaus selvitetään. Valitettavasti poliisi ei pysty estämään kaikkia rikoksia eikä palokunta kaikkia tulipaloja Koulukaan ei pysty kitkeään kaikkia yhteenottoja.
Mutta joka tapaukseen suhtaudumme vakavasti.

Lopuksi kirjoitti uhkasi laittaa u-tubeen kuvia Auroran välitunnista.

Hmmm.

Martti Hellström kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.