Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, toukokuuta 07, 2010

Valoisia uutisia rexi-infossa


KUVA: Hallintopäällikkö Tapio Erma esittelee uutta turvallisuuskansiota

PERUSOPETUKSEN rexeillä oli eilen info klo 14-16 valtuustotalolla. Päivän valoisia uutisia oli, että Espoo ei mitä ilmeisimmin revi budjettiaan auki. Talousosasto oli laskenut, kuinka paljon koulujen on syytä jättää kaavan tuomasta tuntiresurssista käyttämättä palkankorotusten kattamiseksi. Opetustoimenjohtajan mukaan 1 % riittää. Hyvä uutinen. Tuntileikkaus jäänee siten noin 3,6 %:iin.

PÄÄTEEMANA olivat tällä kertaa avustaja-asiat. Espoon vakinaisten avustajien määrää pyritään kasvattamaan tänä keväänä 250:sta noin 300:aan. Nämä vakituiset sijoitettaisiin työskentelemään haastavimpiin ja määräaikaiset "helpompiin" luokkiin.

Kaikki määräaikaiset avustajat siirtyvät syksyllä Seuren palvelukseen. Yrityksen edustajat kävivät esittelemässä rexeille toimintaansa. Kuullun perusteella avustajien edut hieman paranevat (mm. kuukausilippu, terveydenhuolto...). Avustajille saadaan myös aina sijainen (jos sellainen on saatavissa). Palkkalistoille voi ilmoittautua netissä jo maanantaista alkaen.

Vastuualuepäällikkö Terttu Akselin jakoi monisteen, jossa on avustajaresurssin laskennan perusteet. Yleisesti avustajapalvelun taso ei tule kaupungissa laskemaan, mutta sitä halutaan kohdentaa tehokkaammin. Avustajapalveluihin käytetään meillä vuositasolla lähes 10 miljoonaa euroa.

Auroran osalta avustajamäärä laskee monesta syystä, joista kaava on vain yksi. Lapseen asti ulottuvan avustuspalvelun määrää laskee sekin, että jokaiselle avustajalle on varattava 1/2 tuntia aikaa suunnitteluun viikossa.

Oppilashuoltoryhmillä on nyt 1,5 viikkoa aikaa laatia esitykset peruskaavalla myönnettävän resurssin käytöstä ja tehdä esitykset henkilökohtaisin perustein mm. vammaisille lapsille haettavista lisätunneista. Ryhmäintegraatioluokkien (Aurorassa, Toppelundissa ja Martinkalliossa) avustajaresurssi luvattiin määritellä erikseen. Nyt tämä ryhmä puuttui tykkänään. Starttiluokka saa avustajan vasta, kun oppilaita on kahdeksan.

TURVALLISUUSASIAT ovat Espoossa selvästi edistymässä. Hallintopäällikkö esitteli laajassa sidosryhmätyössä laadittua sähköistä turvallisuuskansiota, jossa on mm. nyt kauan odotetut ohjeet väkivaltaisten lasten käsittelyyn. Hienoa. Hyvä aihio. Lukuvuosisuunnitelmaan tulee jo ensi syksyksi erillinen turvasivu, jossa ohjeistetaan koulut varsin tiukassa aikataulussa syyskuun aikana toteuttamaan vuosittaiset riskianalyysit, poistumusharjoitukset jne.

Itse nostin kokouksessa esiin kysymyksen henkilökunnan yhteisen ajan löytämiseksi tärkeiden mm. turvallisuutta koskevien asioiden käsittelyyn niin, että kaikki voivat olla paikalla. Hankalaa on. Opettajien osalta rehtorilla on käytettävissä YT-aikaa ja ne kolme Veso-päivää. YT-aika ei kuitenkaan koske avustajia (eikä talon muuta henkilökuntaa). Opetustoimenjohtaja kuitenkin kertoi, että monessa koulussa on jo kirjattu kaksi YT-tuntia lukujärjestykseen viikossa.

Aluekokous

Keski- ja Pohjois-Espoon rehtoreilla oli jo ennen rexi-infoa aluekokous, jossa pääosan ajasta taisi viedä kokonaisbudjettiin liittyvät asiat. Niinikään kävimme läpi toissijaiset hakemukset eppuluokille. Auroraan on tullut yksi sellainen, ja meillä on lupa ottaa hänet.


Ei kommentteja: