Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, toukokuuta 22, 2010

Lisäresurssipäätökset tulivat


KUVA tähän lastuun on lainattu osoitteesta: http://farm4.static.flickr.com/3380/3290560161_2d6d820070.jpg

OPETUSMINISTERIÖ myönsi Espoolle noin 1,2 miljoonaa euroa opetusryhmien pienentämiseen. Opetustoimenjohtaja on perjantain tehnyt päätöksensä siitä, kuinka paljon tätä lisäresurssia anoneet koulut varhaiskasvatus-ja opetuslautakunnan linjausten mukaisesti saavat. Meitä kohdeltiin rahan niukkuuden huomioonottaen hyvin: saimme 17,5 vuosiviikkotuntia, mikä vastaa 38 500 €:a. Kaikkiaan rahaa haettiin 2,7 -kertaisesti siihen verrattuna, mitä sitä oli jaettavana.

Kun lisäksi leikkaus, jota joudutaaan tekemään siksi, että palkankorotuksiin ei ole myönnetty kouluille lisärahaa, jää korkeintaan 1 %:iin palkkamenoista (lautakunta on itse asiassa tehnyt esityksen, että koko puuttuva palkankorotussumma myönnettäisiin vielä kouluille), näyttää siltä, että selviämme taloudellisesta notkahduksesta pienemmin vaurioin kuin pelkäsimme. Tiukilla tulemaan olemaan silti esim. viime syksyyn verrattuna- erityisesti kerhotoiminnan osalta, joka suorastaan romahtaa TIPin nyt päättyessä.

SELVIÄMME mitä ilmeisimmin sillä, että vähennämme tämän lukuvuoden kolmen ekaluokan opettajan määrän kahdeksi. Ekaluokilta on vuoden aikana muuttanut pois oppilaita niin, että yhteensä oppilaita on enää noin 50. Kun hyvinäkin aikoina alkuopetusluokalle sopivana maksimikokona on pidetty 25 oppilasta, ratkaisu ei ole poikkeuksellinen eikä lapsille kohtuuton. Ehkä meidän kannattaa olla pikemminkin ylpeitä siitä, että tärkeä ekaluokka on saatu vietyä läpi tosi upealla opettaja-oppilas-suhdeluvulla, kuin kiukustua siitä, että luxukseen ei nyt enää ole varaa.

Koska toisessa ekaluokassa on ollut kahden opettajan ohjauksessa 30 oppilasta, on ehdottomasti tarkoituksenmukaista tasata oppilasmääriä tässä tilanteessa, jossa kumpaankin luokkaan jää vain yksi opettaja. Näin suuri ero kahden rinnakkaisluokan oppilasmäärissä (toisessa 20 toisessa 30) ei olisi reilua, ja asettaisi toisen luokan oppilaat selvästi huonompaan asemaan kuin pienemmän luokan oppilaat.

Käytännössä siis viisi-kuusi (määrän ratkaisee muuttoliikenne) oppilasta siirtyy Katrin ja Ripan yhdessä tänä vuonna ohjaamasta luokasta Julian luokkaan ensi syksynä. Pohdimme nyt oikeudenmukaisen ja fiksun tavan valita siirtyvät oppilaat niin, että kumpikin "uudelleen koostuvista" luokista olisi oppimisedellytyksiltään tasavahva ja että siirtyminen olisi mahdollisimman vähän mielipahaa aiheuttava. Se on tärkeää, koska noissa nyt muodostuvissa kokoonpanoissa jatketaan sitten viisi vuotta.

Tämän ratkaisu ei johda siihen, että joku opettajistamme jäisi Aurorassa ilman töitä.

Ei kommentteja: