Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, syyskuuta 11, 2009

Mikä viikko!

KUVA: Auroran koulu hieman toisesta näkökulmasta.

PERJANTAI-ILTAA, rakas blogi!

SYYSKUU. Neljäs kouluviikko hoidettu kanta. Tuntuu, että koulunjohtamisen keskeinen voimanlähde on totisesti luovuus - vaikka kaaoksen keskellä ja erityisesti silloin. Kyky löytää ja viedä läpi ihan uudenlaisia ratkaisuja. Näin olemme toimineet yhden pienluokkamme osalta, jossa vanha toimintamalli ei enää toiminut.

TÄMÄ syksy on ollut koulukoneen yläsajoa koneenosa kerrallaan. Se vaatii koulunjohtajalta malttia. Ei kaikkea yhtäaikaa, Ongelma kerrallaan. Lukkarit ovat nyt viimeinkin kohdallaan. Samoin opettajien palkkatiedot. Pohjatyöt yleisopetukseen integroitavien oppilaitten paperisodassa on tehty. Kaikissa luokissa koulutyö on käynnissä, ja lukuvuodn isot projektit on varovaisesti käynnistetty.Hieno viikko. Kohottavia tilaisuuksia ja kohtaamisia. Opetuspäällikön käskystä sitä on lähdettävä marraskuussa uudelleen Kanadaan Quest2009- konferenssiin. Viimesyksyinen opintomatka oli erinomaisen antava. Tämän viikon ajan onkin sitten ideoitu laajaa hanketta, jonka ytimessä on mm. opiskelutilaan palauttamisen problematiikka. Siis motivaation ongelma. Kävin torstaina testaamassa siihen liityviä ajatuksia Jyväskylän yliopiston jopo-koulutuksessa- ja olen entistä varmempi, että asia on polttavan tärkeä. Tuoin koulutustilaisuuden osallistujien mielestä vaikeinta on vastata oppilaalle, joka kysyy "Onko pakko?". Myös keskustelut monen oman koulumme opettajan kanssa ovat olleet saman suuntaisia. Olisiko meillä opittavaa myös masentuneisuuden hoidosta?

Kolme iloista rosvoa

KUVA: Perjantaina lähetettiin kuunnelmasarjan viides osa! Päätähtinä Akira (Tommina) ja Jenni (Kamomillana).ON ollut tosi hauskaa jatkaa Kolmen iloisen rosvon kuunnelmasarjaa! Koulussa voi oppia niin monesta muustakin kuin opettajan oppitunneista! Onneksi jäljellä on vielä noin sata osaa. Kouluun kuuluu myös iloa ja vilpitöntä pyrkimystä tuottaa iloa toisille. Sain muuten tänään 3c:n Ainolta ihanan vaaleanpunaisen kaulakorun. Voi sitä riemua. Ja Tipissä tapasin iloisia vanhempia ja isovanhempia.

PS. Olenpa sitä tällä viikolla ollut suosittu. Opetushallitus on pyytänyt puhumaan pohjoismaiseen taidekasvatuksen seminaariin. Minua on tunnusteltu lähtemään kouluttamaan maltalaisia rehtoreita. Ja tänään tuli vielä pyyntö Unescon edustajalta pitää 15 minuuttin puhe Pariisiin Opettajien päivänä suomalaisopettajien uskomattomasta luovuudesta. Vetää nöyräksi.

EDELLÄ kirjoitetusta hypestä huolimatta en halua antaa kuvaa, että olisin saanut hoidettua kaikki hoidettavat asiat upeaan kuntoon. Kaukana siitä. Kassissa on edelleen noin 20 kg tekemätöntä työtä. Ja deadlineja hioen mennään. Mutta se on siedettävä.


Luokanopettaja 3/2009

SIVUHOMMISTA viikon huippu oli ilmeeltään uudistuneen Luokanopettajalehden painokuntoon saattaminen. Ehkä on korkea aika paljastaa syyskuun lehden kansi ja sisällysluettelo? Tältä se näyttää. Kuvat suurenevat klikkaamalla.

SYKSYN ensimmäisessä lehdessä on 36-sivua. MInusta ulkoasu on raikas. Päätoimittajana olen tyytyväinen juttujen monipuolisuuteen.

Tällaisen ammattilehden on oltava makasiinityyppinen, jokaiselle jotain. Tässä numerossa on ilahduttavan monta nuorten opiskelijoiden kirjoittamaa juttua (yhtään meitä vanhoja väheksymättä). Lehden betonirunkona ovat edelleen luotettavat kolumnistit. Peräti kaksi vuoden luokanopettajaa on kirjoittanut jutun lehteen ja kaksi puheenjohtajaa.

1 kommentti:

Esa Kukkasniemi kirjoitti...

Puhut tärkeitä asioita innovatiivisuudesta. Oletko jo lukenut tämän:

http://www.tem.fi/files/24330/TEM_41_2009.pdf

Suosittelen, rehtorin työn kannalta, erityisesti lukua 2!

t. Esa Vihdistä