Kirjoja

Kirjoja

torstaina, helmikuuta 26, 2009

Erityisopetukseen kannattaa satsata!

KUVA: Vastuualuepäällikkö Minna Saulio avaamassa sope-iltapäivää. Aurorasta mukana oli minun lisäkseni Sari. Kuvassa vasemmalla rehtori Marjatta Larsio ja oikealla rehtori Olli Poutiainen. Minnan selän takana pienluokan opettaja Martti Länsmans


MEILLÄ oli tänään hieno tilaisuus vierailla Aarnivalkean koululla kuuntelemassa, kuinka heidän kuntouttavat pienluokkansa toimivat.

PANOS: Pienluokilla opiskelee kerrallaan 12 haasteellista oppilasta ( 3-6 lk), jotka ovat olleet Jorvissa psykiatrisessa hoidossa. Pienluokkien tiimiin kuuluu rehtori, 3 erityisopettajaa, 3-4 päivää viikossa toimintaan osallistuva psykologi (Jorvi rahoittaa) ja yhden päivän lastenpsykiatri (Jorvi rahoittaa) sekä koulunkäyntiavustaja (joka sattuu olemaan nuoriso-ohjaaja).

12 lasta opetetaan yhdessä ja erikseen. Joka päivä heille on varattu tunniksi liikuntasali, ja kaikki pelaavat. Tiimi toimii yhdessä kasvattavina aikuisina. Tärkeä kasvatushetki on myös yhteinen ruokailu. Opettajaryhmä on pysynyt vuosia kasassa. Lisäksi kuntoutuneet, kuudesluokkalaiset oppilaat ovat tärkeä vertaiskasvattajaryhmä. Psykologi pitää vanhemmille omaa vanhempien ryhmää.

Toiminta ohjautuu kasvatuksen päämäärästä. Aivan kuten Kanadassa, ainesisällöt ohjaavat täällä opetusta vasta järjestelyjen jälkeen. Opettajat saavat innostusta toisistaan (kuten meillä pariopettajuudessa). Yhdessä tekeminen kehittää sekä ajattelua että toimintatapoja. Ryhmän kokeilu ei rajoitu vain vuorovaikutukseen vaan he ovat rohkeasti murtaneet myös rakenteita. Hoito on mukana arjessa, ja sen lisäksi opetusalan ihmiset saavat hoidon ammattilaisilta tukea toiminnan reflektioon.

TULOKSET: Pienluokista on lähtenyt 20 lasta. 16 heistä on integroitunut yleisopetukseen, ja neljä opiskelee erityisluokilla.
4 erityisluokalle. Upeaa! Jos yhden syrjätyvän lapsen hinta on miljoona euroa, tämä konsepti on vaarassa tuoda jo nyt arvioiden ehkä 16 miljoonan säästöt!!!!!

Meillä on nyt vankka todiste: erityisopetukseen kannattaa satsata!

PS 1. Illalla tuli viesti, että toimintaohje ei sittenkään astu voimaan 1.3. Se viedään henkilöstöryhmän käsittelyyn parin viikon kuluttua. Tästä syystä rehtorit eivät siis ole vielä maanantaina koulunkäyntiavustajien esimiehiä. Varapääluottamusmies Kaarina Salo on tehnyt "miehen työn".

PS 2. Näin kauppareissulla Kauniaisten koulutoimenjohtajan. Mäntymäen rehtori on jäämässä eläkkeelle. Paikka on haussa. Saisikohan siellä rehtorina tehdä oikeasti arvokkaita asioita?

1 kommentti:

enkeliporsas kirjoitti...

"Jos yhden syrjätyvän lapsen hinta on miljoona euroa, tämä konsepti on vaarassa tuoda jo nyt arvioiden ehkä 16 miljoonan säästöt!!!!!"

Näin on. Olisi hyvä, että tämä tajuttaisiin laajemminkin.

Satsaukset koulun alkuun ja erityisopetukseen, on sama kuin yhteiskunta sijoittaisi rahansa korkeakorkoiselle sijoitustilille.

http://www.properuskoulu.net/