Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, maaliskuuta 12, 2007

Vaalitilaisuudessa kokopäiväkoulusta



SDP OLI JÄRJESTÄNYT vaalitilaisuuden Niittykummun koulullla. teemana oli kokopäiväkoulu, ja ajan hengen mukaan jumppsasaliin rakennetulle sohvaryhmälle järjestettiin väittelyä. Kokopäiväkoulua puolustamaan asettuivat opetusministeri
Antti Kalliomäki ja kansanedustaja Susanna Rahkonen. Opponentiksi oli kutsuttu kansanedustaja Raija Vahasalo Kokoomuksesta. Väittelyä juonsi opettajan Ari Siikanen.



OPETUSMINISTERI on itse asiassa aloitteen tekijä. Hänestä oppilaat eivät ole kovin ihastuneita koulunkäynnistä, ja niinpä on haluttu vauhdittaa kouluviihtyvyyttä. Illan aikana selvisi, että Kalliomäki myöntää, että VN:n uusi tuntijako ei toimi käytännössä. Hän ei kuitenbkaan usko, että tuntijaon kautta voitaisiin lisätä liikuntaa tai taito-taideaineita. Siihen sopii paremmin eheytetty koulupäivä. Ministeri kertoi itse hylänneensä kokopäiväkoulu-termin, koska se sekoittuu opettajien mielessä kokonaispalkkaukseen. Eheytetty koulupäivä toteutuu pitkällä aikavälillä. Mihinkään yhteen malliin ei haluta sitoutua (Ministeri kehui kauniisti Auroran mallia).



KANSANEDUSTAJA Susanna Rahkonen oli kertomansa mukaan mukana äitinä. Hänestäkin peruskoulun haasteet liittyvät kouluviihtyyteen - mutta myös opetusryhmien kokoon. Hänelle Mukava-hankkeessa löydetty malli olisi kelvannut.



OPPONENTTI Raija Vahasalo ampui kokopäiväkoulua alas. Hän laittaisi siihen suunnattavat rahat mieluummin koulun ydintehtävään, yleisopetuksen, jakotunteihin ja pienempiin opetusryhmiin. Ne vaikuttaisivat viihtyvyyteen ja vähentäisivät erityisopetuksen tarvetta. Vahasalo elvyttäisi vanhan turvallisen koulun kerhoperinteen, jossa opettajat pitävät kerhoja. Ensin olisi laitettava kuntoon 100 miljoonan käppi valtion avun ja koulun kulujen välillä.

KESKUSTELU oli napakkaa, se olisi ansainnut suuremman yleisön. Nyt paikalla oli pääasiassa Niittykummun koulun opettajia, joilla oli alkamassa vanhempainilta. Tuttujakin oli. Näytin Sanna Lauslahdelle uusinta eheytetyn koulupäivän malliamme.
Ja arvtaakaa kuka oli vs. iltavaxina. Jorma Tarvo!

Ei kommentteja: