Kirjoja

Kirjoja

torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Lapsi maksaa ja paljon



KUVA: Minä 10-vuotiaana (vas.). Kalliiksi on tullut tuonkin pojan kasvattaminen. Kannattikohan?


TÄMÄN TORSTAI-AAMUN Hesarissa kerrotaan, että Suomeen tulevista maahanmuuttajista kertyy suomalaisille veronmaksajille selvät säästöt, jos maahanmuuttajalla on omassa maassaan hankittu koulutus ja he työllistyvät meillä.
Hyvä tietää.

EHKÄ VIELÄ MIELENKIINTOISEMPI tieto on paljonko lapsesta aiheutuu kuluja. Suomessakin on arvioitu (Ruotsin laskennan pohjalta) , paljonko lapsi tulee maksamaan. Kuluja aiheuttaa mm. terveydenhoito, päivähoito, koulu jne. Yhden suomalaisen kasvattaminen ja kouluttaminen aikuiseksi maksaa laman aikana tehdyn arvion mukaan 300 000- 350 000 euroa.

VALTION taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkija Pekka Parkkisen mukaan lapsen ylläpito maksaa vanhemmille keskimäärin kymmenen tuhatta euroa vuodessa Suomessa. Näin ollen yksi lapsi maksaa elättäjilleen ennen 20. ikävuottaan vajaat 200 000 euroa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä koulutuksen kautta yhteiskunnan rahaa menee ainakin 150 000 euroa. Mukana ei ole vielä ne kulut, jotka aiheutuvat siitä, että vanhemmat vievät lapsiaan harrastuksiin.

Jutussa muistutetaan kuitenkin, että julkinen sektori saa Suomessa kasvavista tulevaisuuden työntekijöistä myös tuloja, koska heidän menoihinsa sisältyy veroja. He myös osallistuvat kulutukseen eli talouden rattaiden pyörittämiseen omien ja perheensä hankintojen kautta. Kaikista ei kuitenkaan tule itsensä elättäjiä.

KOVIA FAKTOJA. Yksi lapsi syö siis rahaa vuodessa 17.500 euroa. Se tekee 1458 euroa kuussa. 48 euroa päivässä.
Mitä kaikkea muuta mukavaa sillä rahalla saisikaan? KYLMIÄ AJATUKSIA.

Ei kommentteja: