Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, helmikuuta 04, 2023

Tasan 16 vuotta sitten: Joko ops-prosessi alkaa?

T
ASAN 16 vuotta sitten 4.2.2007 tässä blogissa julkaistiin lastu: Ops-prosessi alkaa? Osa 1. 

Edelliset ops-perusteet oli otettu käyttöön vaiheittain, ja koko paketti oli valmis vuonna 2004. Siitä oli kulunut vasta kolme vuotta, mutta uutta alettiin jo haikailla. Blogilastussa muistellaan perusteiden synnytysaikaa ja  vaiheita. Milleniumin toista  ops-perustekirjaa saatiin kuitenkin odottaa lastun jälkeen vielä lähes 8 vuotta.  

Myös tänään  käydään keskustelua, pitäisikö nykyisten vuonna 2014 hyväksyttyjen  ops-perusteiden paikkailu ja korjailu jo lopettaa ja tuottaa jo uusi. Maailma kun muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Toisten mielestä tarvitaan ensin laaja parlamentaarinen työ, jossa uusitaan perusopetuslaki. Toisten mielestä nyt tarvitaan tauko.

Jos samaa vauhtia mennään nykyisellä, hieman yli 7  vuotta normina olleella vanhalla on kuitenkin  pärjättävä jopa vuoteen 2030 saakkaa. Tuolloin nykyopsista tulisi ylivoimaisesti pisimpään voimassa ollut ops-määräyskirja.

Tässä siis lastu 4.2. 2007


NYKYÄÄN OPETUSSUUNNITELMAN elinkaari on 10 vuotta. Itse olen opetellut opettamaan neljän opsin pohjalta. Ensimmäistä POPSIa tottelin 1977- 1984/86. Toista "Vihreää myrkkykirjaa" (POP 1984) oikeastaan 1986- 1995. Kolmatta koulukohtaista omaa opsiamme about 1995- 2002. Ja pilottina tostaiseksi uusinta kunta- ja koulukohtaista Perusopetuksen opetussuunnitelmaa vuodesta 2002 alkaen. Ne, jotka eivät olleet pilotteja, ottivat uuden opsin käyttöön 2004 alkaen (viimeiset kai 2006). 

Nyt elämme siis Auroran koulun osalta tämän opsin seitsemättä vuotta, joten perälauta alkaa pian näkyä.

EDELLINEN 2000-luvun alun ops alkoi (1) perusopetuslain ja -asetuksen muutoksilla, jotka lyötiin lukkoon 1998. (2) Sen jälkeen valtioneuvosto teki tuntijakopäätöksen 2001. Ja (3) samaan aikaan kehitettiin Opetushallituksessa opsia eri työryhmissä.

HALLITUSOHJELMASTA voi lukea, että tämän hallituksen aikana tehdään varsinaisen ops-prosessin valmistelutyöt. Seuraava hallitus (2011-2015) tekee sitten tuntijakopäätöksen ja ministeriö/Oph opsin perusteet.

OPETUSHALLITUS on jo lähettänyt rexeille laajan kyselyn opetussuunnitelman laadusta. Se on meilläkin työn alla. Ja mediassa käydään jo sotaa uudesta tuntijaosta. Ei kai ole sattuma, että muutaman viikon sisällä agendalle nousee:

  • lapset eivät liiku tarpeeksi (lisää liikuntatunteja)
  • suomen kielitaito rapistuu (lisää tunteja kielille)
  • suomalaiset eivät osaa oikeaa matematiikkaa (lisää tunteja matematiikalle)
  • valinnaisutta on liian vähän (taito- ja taideaineille lisää tunteja)
  • suomalaislapsilla on lyhyt koulupäivä (lisätään viikkotunteja)

Yksikään aineryhmä ei ole ilmoittanut, että sillä olisi liikaa tunteja. Jollei lasten koulupäivää pidennetä- mikä maksaa- Yhtälö on taas kerran muodostumassa mahdottomaksi.

Ei kommentteja: