Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, helmikuuta 24, 2023

Hannu ja Kerttu vuonna 2002

 

KYLLÄ pikkubroidini Jonte on mieletön teknikko!  

Minulla on kotona tallella iso pahvilaatikollinen video-tallenteita. On VHS-videoita. Ja sitten on 2000-luvun alussa kevyempiin videokameroihin tarkoitettuja pienempiä  nauhoitteita mm. minidvd-formaatissa.

Niissä on todellisia helmiä paitsi perheen matkoista myös Auroran kouluvuosien tapahtumista. Yhdellä nauhalla oli kovasti mieleeni jäänyt kevätjuhla-tapahtuma vuodelta 2002 - siis yli 20 vuotta sitten. Mutta ei ollut enää mitään toimivaa kameraa tai muuta katselulaitetta, jolla sen olisi voinut nähdä.

Broidini on varsinainen tekniikan taitaja. Ja vanhoja laitteita hänellä riittää. Niinpä kerjäsin apua. Broidi auttoi ja avasi, miten voi toimia. Mitään en tästä ymmäränyt: 

" Hei Martti

Nyt sain tallennussysteemin toimimaan. Homma on kuitenkin aikaa vievää joten jos saat pari videota aluksi toimitettua. Kaikki menee realiajassa.  WMM ( Windows)  muutetaan MPEG 2 formaattiin. MPEG 2 on dvd  ja elokuvaformaatti, jonka pitäisi toimia kaikissa koneissa. Tallennus  esim. muistitikulle vaikka. "

TÄNÄÄN sain sitten linkin onelinedriveen, josta pystyi lataamaan Macille noin 400 Megan painoisen leffan. 

Voi miten muistot palasivat mieleen. Järjestimme 29.5.2002 erilaisen lukuvuoden päätöstapahtuman.  Koulun pihalla oli lasten musiikkiesityksiä ja taikatemppuja.  Oli kuoroa ja runoja. Vanhemmat grillasivat makkaraa.

Jumppasalissa  esiintyi bändejä ja illan päätteeksi opebändi soitti tanssimusiikkia. Luokissa oli  taidenäyttelyitä.

Tottakai tarjolla oli myös "kesäteatteria". Lähimetsään oli rakennettu minirata, jossa oli 7 pistettä, joissa esitettiin kohtauksia aika kauheasta, joskin hyvin lopulta päättyneestä Hannu ja Kerttu-sadusta.

10 minuutin välein yleisö lähti liikkeelle radalle. Starttipisteessä oli Mirde Kilposen kuoron esitys antamassa potkua radalle.

Luokanopettajamme Juha  Hyvärinen  tallensi  esitykset ja minä editoin  niistä myöhemmin Macilläni  ”mykkä-elokuvan”  tyyliin clipsin. Wanhan ajan väli-teksteineen ja Chaplinin leffamusiikkia nykynormein väärinkäyttäen.

Itse teatteriesityksen harjoitteluprosessista minulla ei ole juurikaan muistikuvia. Mutta nuo ihanat lapsinäyttelijät muistan niin niin  hyvin.

Oi niitä aikoja.

Ei kommentteja: