Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, lokakuuta 07, 2022

Kouluvaarin uutislehti 2/2022



Maailma muuttuu. Peruskouluun siirrryttäessä kouluista katosivat aamuhartaudet.  2000-luvun alussa tehtiin linjaus, joka tarkoitti, että uskonnon opetus ei ole enää tunnustuksellista. Virsiä ei lauleta. Eikä tunneilla. rukoilla. Seurakunnan tiloihin voidaan tutustua, mutta jumalanpalveluksiin ei osallistuta. Niinpä perjantaipäivän ussantunnilla  mentiin "by the book".


Terveisiä taas Auroran koululta. 2N-luokan ohjelma oli taas touhua täynnä. Opettaja kertoi päivän ohjelman. Ja huomisenkin, sillä koululla on lauantaina koulupäivä. Näin saadaan itsenäisyyspäivän yhteyteen 4 päivän tauko.  Luvassa on hienoa ohjelmaa, mm. Auroran koulun oman biisin ensiesitys.  Säveltäjä on koulun oma opettaja.

Kouluvaarin "työpäivä" oli monipuolinen. Pienissä ryhmissä pelattiin noppapeliä, jossa harjoiteltiin tukkimiehen kirjanpitoa. Peli sujui hienosti, kun aikuisia oli 3 !!! Kouluvaari sai tanssia, raapia kutiavaa selkää, valvoa vapaata leikkiä, syödä mannapuuroa ja maistella herkullista  synttärikakkua taukotuvassa.  Päivän päätteeksi oli ussaa.

Uskonnon tunnilla: simuloitu kirkkosali 

R
akensimme  pitkän välitunnin aikana kirjastoon  kirkkosalin läksyn kertaukseksi. Oli alttari, ja alttaritaulu (Kiitos Jarmo Niemisen), oli kirkkopenkit ja saarnatuoli. Kolehdin keruukin leikittiin. mattoputkesta ja kukkaruukusta tehdyllä kolehtikepillä.

Uutena asiana oli tunnin lopussa kirkon urut, joista katsottiin mainio muutaman minuutin videoclipsi. Päivä päättyi sopuisasti yhteiseen piirileikkiin.

Olipa hauska leikellä pikavauhdilla alttarille Jeesuksen risti. Led-kynttilät olivat ihan oikean näköisiä. 

Ennen vanhaan opettaja olisi ehkä demonstroinut papin saarnaa ja olisi varmaan leikitty öylätin syöntiä vaikkapa rooleissa. Tottakai on hyvä noudattaa sopimusta, jonka Espoon perusopetus ja  Espoon seurakunnat ovat yhdessä tehneet vuosi sitten. Niissä tarkennettiin koulujen päivänavaus- ja koulukirkkokäytänteitä. Lähtökohtana on positiivinen uskonnonvapaus. Päivänavaukset ovat yleis-sivistäviä, ja niitä saa pitää myös seurakunnan työntekijä. Koululaisryhmät voivat käydä tutustumassa  kirkkoihin, kirkkotaiteeseen ja hautausmaihin. Joulu- ja pääsiäiskirkot on järjestettävä seurakunnan omissa tiloissa. Näihin tilaisuuksiin kysytään huoltajilta lupa. 








1 kommentti:

Pekka Leinonen kirjoitti...

Hyvää jatkoa!