Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, lokakuuta 29, 2022

Hyi HSL!












MEDIATIETOJEN mukaan (HSL) Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä havittelee talousongelmiensa vuoksi mm. lakkauttavansa nyt usean  vuoden ajan koululaisryhmille myönnetyn luvan matkustaa maksuttomasti retkille, uimahalliin, kirjastoihin, ulkoilualueille  jne.  

Korvaavaksi tatkaisuksi HSL on  tarjonnut könttä-maksua, joka olisi esim. Espoon osalta 1,1 miljoonaa euroa.

Onneksi pääkaupunkiseudun opettajayhdistykset ovat reagoineet asiaan ja lähettäneet asiasta yhteisen kirjelmän kuntayhtymän hallitukselle. He muistuttavat, että  koululaismatkoista ei aiheudu HSL:lle merkittäviä kuluja, koska koululaisryhmät matkustavat matalan käyttöasteen tunteina joka tapauksessa liikennöitäviä vuoroja hyödyntäen. Eikä niistä luopuminen tuo näin myöskään merkittäviä säästöjä.  

Maksuttomista koululaismatkoista luopuminen vaikuttaisi vakaavasti koulujen mahdollisuuksiin käyttää kaupunkien kulttuuri- ja liikuntapalveluja. Koulut sijaitsevat eri puolilla pääkaupunkiseudun karttaa.  Niiden mahdollisuudet hyödyntää kaupunkien eri palveluja osana opetusta ovat hyvin erilaisia. Keskustan varakkaiden alueiden kouluissa myös matkat ovat lyhyitä. Reunualueilla taas pitkiä. Maksuttomuuden poistaminen pahentaisi alueellista eriarvoisuutta. Mahdollisuus tutustua kotikaupunkien eri alueisiin ja palveluihin on merkittävä segregaatiota vähentävä tekijä.

Könttämaksua on minustakin mahdotonta hyväksyä.1,1 miljoonan summa jouduttaisiin leikkaamaan henkilöstömenoista. Se vastaa karkeasti  yli 20  espoolaisiopettajan vuosipalkkaa. Kouluista ei ole varaa vähentää yhtään käsiparia.

 

Ei kommentteja: