Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, elokuuta 12, 2012

Auroran Uutiset 12.8.2012: Uusi lukuvuosi alkaa

AURORAN koulun 56. lukuvuosi alkaa siis tiistaina 14.8. klo 9 koulun pihalta. Tervetuloa uudet ja tutut oppilaat.

Kertauksen vuoksi:
Mitä koulu toivoo vanhemmilta:

(1) Opettakaa lapsille turvallinen tie  kouluun.  Lippajärventien ylitys on turvallisin, kun  sen ylittää  suojatietä pitkin liikennevalojen kohdalta.

(2) Jos lapsi tulee kouluun polkupyörällä, katsokaa, että pyörä on säädösten edellyttämässä kunnossa ja että lapsella on pyöräilykypärä päässä.  Koululla ei ole vartiointia polkupyörille.

(3) Välttäkää lapsen tuomista kouluun autolla, koska vilkkaasta autoliikenteestä koulun portilla aiheutuu vaaratilanteita muille lapsille. Aiheesta on juttu tuoreessa Länsiväylä-lehdessä.

Jos kuitenkin tuotte lapsen kouluun autolla, noudattakaa liikennejärjestelyitä. Älkää pysäköikö koulun kentän viereen, ajakaa portin kohdalta oikealle koulun parkkipaikalle, jättäkää lapsi sinne  ja poistukaa parkkipaikan  kautta takaisin Lippajärventielle.

(4) Vanhempien toivotaan seuraavan  säännöllisesti lapsen reissuvihkoa ja Wilmaa. Huoltajien tulee tarkastaa/korjata omat tietonsa Wlmassa 14.8. - 30.8.2012 välisenä aikana. Lomakkeen tiedot esitäyttyvät Primuksen -oppilashallintojärjestelmän tietojen perusteella ja korjatut tiedot päivittyvät Primuksen -oppilashallintojärjestelmään. Lomakkeessa on tarkemmat ohjeet ja lomake löytyy Wilmaan kirjautumisen jälkeen vasemmalla olevan Lomakkeet -linkin alta. Huomioittehan, että lomake sulkeutuu 31.8.2012 alkaen.

(5) Vanhempien toivotaan myös omalta osaltaan valvovan, että lapsella on mukana koulutarvikkeet ja että läksyt on tehty.

(6) Ensimmäisenä päivänä mukaan tarvitaan reppu ja lukuvuositodistus huoltajien allekirjoittamana.

(7) Koulupäivä sujuu paremmalla mielellä, jos lapsi on syönyt aamupalan ja nukkunut riittävästi. Alkuopetusluokat  syövät  koululounaan jo klo 10 jälkeen, muut luokat klo 11.30 alkaen .

(8) Liikutatunneille tarvitaan liikuntaan sopivat asusteet.

(9) Vinski-tuotteita voi lunastaa rehtorilta.

(10) Soittakaa koululle/opettajalle, jos lapsi on kipeä. Sairaana ei saa tulla kouluun. Jos lapsi sairastuu koulupäivän aikana, hänet  noudetaan kotiin.

Usein kysyttyä

Onko Aurora homekoulu?
Näyttöä sellaisesta ei ole. Aurorassa on kuitenkin ongelmia sisäilman laadun kanssa - kuten noin 70 %:lla kouluista. Vanhan koulurakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä ei ole ajan vaatimusten tasalla. 

Milloin Auroran  koulu puretaan?
Näillä näkymin koulun purkutyöt alkavat maaliskuussa 2014. Uuden rakennuksen tulisi olla valmis syksyksi 2015.

Missä lapset käyvät tuon väliajan koulua
Espoossa  puretaan, korjataan ja rakennetaan koko ajan kouluja. Vuosittain lautakunta hyväksyy suunnitelmat siitä, mihin oppilaat, jotka eivät voi käydä omaa koulua, sijoitetaan. Väistötiloina toimivat usein parakit joko oman koulun tai muun lähikoulun pihalla (Lintuvaara esim.), uudet koulut, joissa on vielä tilaa (ensi syksynä Mainingin koulu on Saunalahden koulussa)  ja joskus muut tilat kuten Poliisiopiston vanha rakennus (jossa Tapiolan koulu nyt on ). On myös mahdollista, että luokkia joudutaan sijoittamaan eri kouluihin. 

Miten lapsen opettajan tavoittaa?
Opettajilla ei ole virkakännyköitä. Heille voi jättää soittipyyntöjä opettajainhuoneen numeroon 09- 816 40486. Oppilaspäivystäjä toimittaa viestin opettajalle.  Viestejä voi jättää myös koulusihteerille  puh 09- 816 40485. Opettajilla on virkasähköposti. Sen osoite on  etunimi.sukunimi@espoo.opit.fi

Mihin todistusarvosana perustuu?
Opettaja arvioi lapsen edistymistä virkavastuulla. Meillä saa kaksi todistusta: toisen jouluna ja toisen viimeisenä koulupäivänä. Opettaja kerää lukuvuoden aikana monipuolista näyttöä oppilaitten osaamisesta. Kokeet ovat yksi näytön muoto.

Mistä vanhemmat tietävät, mitä lapsella on läksynä tai milloin lapsella on koe?
Lapset opetetaan koulussa itse merkitsemään läksyt joko kirjaan tai reissuvihkoon.  Kokeet, joihin oppilaiden halutaan valmistautuvan etukäteen, pyritään tänä lukuvuonna ilmoittamaan Wilmassa. Koulussa pidetään joskus myös pistokokeita. 

Mistä vanhemmat  voivat tehdä, jos heillä herää huoli lapsen oppimisesta tai kouluhyvinvoinnis
Jos huoli herää, kannattaa ottaa yhteys heti lapsen opettajaan. Espoolaiskouluilla on hyvät edellytykset järjestää lapselle tukea ja apua.

Saako lapsi olla koulusta pois esim. perheen loman vuoksi?
Koulu toivoo, että perheet sovittaisivat lomansa koulun työ- ja loma-aikojen mukaisesti.  Luokanopettaja myöntää hakemuksesta viikon mittaiset lomat, rehtori sitä pidemmät.

Saako kouluun ottaa mukaan rahaa?
Aurorassa ei ole enää tarjolla iltapäivän maksullista välipalaa, joten koulu suosittelee, etteivät lapset ota kouluun rahaa. 

Korvaako koulu, jos lapsen takki katoaa tai jokin tavara menee rikki?
Korvausvelvollinen on se, joka vahingon aiheuttaa- ei koulu.  

Onko kouluruokaa pakko syödä?
Suomalainen koulu tarjoaa lapsille maksuttoman, monipuolisen lounaan. Aurorassa ruoka valmistetaan itse, joka lisää ruuan laatua. Oppilaat voivat itse annostella ruuan määrän. Alakouluissa valvotaan, että jokainen ainakin maistaa ruokaa. Jos jonkin ruokalajin osalta tulee ongelmia, vanhempien kannattaa olla yhteydessä luokanopettajaan.

Milloin koulu on vastuussa lapsen turvallisuudesta jne?
Koululla on vastuu lapsen turvallisuudesta koko koulupäivän ajan. Vastuu alkaa siitä, kun ensimmäinen oppitunti alkaa ja se päättyy siihen, kun viimeinen oppitunti päättyy. Koulu on myös vastuussa kerhotuntien aikana ja sellaisten retkien koko keston ajan, jotka on merkitty koulun lukuvuosisuunnitelmiin. Oppilaat on vakuutettu  koulumatkojen osalta. Vakuutusturva katkeaa, jos oppilas poikkeaa kauppaan tai menee kaverille. Koulun tehtävä on huolehtia vastuuaikanaan oppilaan ensiavusta ja siitä, että lapsi pääsee tarvittaessa esim. terveyskeskukseen. Tapaturman sattuessa otetaan aina yhteyttä huoltajiin. Jos lapsi jää leikkimään koulun pihalle koulun jälkeen, hän ei ole enää koulun vastuun piirissä.


Mitä voi tehdä, jos omaa lasta kiusataan?
Ilmoittakaa luokanopettajalle. Aurora on mukana ns. Kiva-koulujärjestelmässä. Jokainen tapaus selvitetään.  Lisätietoa rexin blogin oikeassa reunassa (linkkeinä).


Miten pääsee mukaan vaikuttamaan koulun toimintaan?
Espoolaiskouluilla on omat johtokunnat, jotka tekevät tärkeitä koulua koskevia päätöksiä. Vanhemmilla on enemmistö johtokunnan paikoista. Uusi johtokunta nimitetään vuonna 2013 vuosiksi 2013- 2016.  Vanhemmat kutsutaan jo lokakuussa asettamaan ehdokkaansa johtokuntaan.

Toinen tärkeä vaikutusväylä ovat luokkatoimikunnat. Jokaisella luokalla on sellainen. Luokkatoimikuntien yhteistyötä koordinoi Auroran Koti ja Koulu ry. Sillä on omat nettisivut. 

Kaikki vanhemmat pääsevät vaikuttamaan koulun asioihin myös vanhemmille tehtävien kyselyjen kautta. Seuraava kysely tehdään jo syksyn aikana.

Oman lapsen asioiden kannalta tärkeitä ovat luokan vanhempainillat ja  vuosittain pidettävä ns. vanhempainvartti. Ekaluokilla niitä on kaksi. 

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä ohjeita kotijoukoille! Toivoisin, että ohjeisto olisi koulun omalla sivulla. Eivät kaikki (uudet) huoltajat osaa etsiä koulun tiedotusta rehtorin blogista. Minäkin sain vinkin naapurilta.

Hyvää lukuvuoden alkua kuitenkin koulun väelle!

Martti kirjoitti...

Hei

Ohjeet siirretään nettisivuille, kunhan koulu taas alkaa. Opettajat, jotka päivittävät sivuja, ovat vielä kesälomilla. Ohjeet lähetetään vanhemmille myös maanantaina Wilman kautta.

Martti

Anonyymi kirjoitti...

Monelta auroran koulun oppilailla loppuu koulu ? 14.8 ?

Martti kirjoitti...

Koulu loppuu tiistaina 14.8 klo 12.45

Martti kirjoitti...

Koulu loppuu tiistaina 14.8 klo 12.45