Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, marraskuuta 07, 2011

OAJ:n yleissivistävien oppilaitosten opettajat koolla

OAJ:n puheenjohtaja toi YSIN kokoukseen tuoreet
terveiset neuvotteluista.
KOTONA, mukavasti. Pääosa ysiläisistä puuteroi parhaillaan nenänpäitään päivällistä varten. Minä valitsin karppaajana koti-illan.

YSIN ensimmäinen koulutuspäivä Akava-talolla keskittyi OAJ:n neuvottelutavoitteisiin ja yhtenäisen perusopetuksen teemaan.

NEUVOTTELUTILANTEESTA puhuivat mm. Olli Luukkainen ja Juha Jäske. Elämme kriittisiä aikoja. Neuvottelujen takaraja on  24.11. Jos raamit pitävät luvassa on ensimmäiselle sopimusvuodelle 2,4 %, josta merkittävä osa tulee olemaan yleiskorotusta. Ja loput järjestelyeränä, joilla oiotaan palkkavääristymiä. Toinen sopimusvuosi + rapiat toisi 1,9 %.  Tavoite on neuvotella koko paketti nyt. Ja jos peittävä sopimus syntyy, opettajat saavat tammikuussa 2012 150 euron kertaerän. OAJ:lla on selkeät tavoitteet tekstimuutoksiin: mm. rehtorien ja yhtenäisten peruskoulujen tilanteeseen haetaan korjausta.

HUOLENAIHEITA ajassa on paljon, myös OAJ:n talous tiukkenee. Kuntien valtionosuuksien tasoa ollaan pudottamassa  34,04 %sta    31,42:een. Ei hyvä.

Torpparinmäen yhtenäis-
koulun rehtori Osmo Korhonen.
TOINEN teema oli siis yhtenäinen perusopetus. OAJ:n näkökulmasta alustukset pitivät erityisasiantuntija Riitta Sarras ja neuvottelupäällikkö Visa Pohjola.

Yhtenäisen perusopetuksen idea on fakta, vuodelta 1998. Siinä on betonoitu  (pääosin) luokanopetus alaluokille ja (pääosin) aineenopetus yläluokille - ellei opetussuunnitelmassa muuta määrätä. Tärkeä seikka. OAJ:n kanta yhtenäiseen perusopetukseen on vuodelta 2006, ja se on vieläkin ajankohtainen. Perusopetusasetus, kelpoisuusasetus ja VES ovat yhtenäisenkin perusopetuksen kolme jalkaa. OAJ arvostaa sekä luokan- että aineenopetusta. Näyttää  kuitenkin siltä, että aineenopetus alkaa olla uhanalainen laji. Uusista luokanopettajista noin 60 % on kaksoiskelpoisia. Rehtorit palkkaavat nimenomaan heitä.

KOLMANNEN alustuksen piti rehtori Osmo Korhonen. Jos kärjistän: hänen mukaansa nyky-VES aiheuttaa katkeruutta ja pahaa mieltä ja estää järkevää arkea.  Räväkkää puhetta. Tanks.

Porukalle jaettiin punaiset,  keltaiset ja vihreät kortit.
MAUKKAAN  lounaan jälkeen alkoi työosuus, jonka olin luvannut tv-kuuluttaa. Esitin salille väitteitä yhtenäisestä perusopetuksesta ja se sai reagoida niihin värikorteilla. Salin edessä oli sitten nelijäseninen raati, joka kommentoi ja reflektoi näkemäänsä värimaailmaa.

1.5 tunnissa tuli ysiläisten kanta yhtenäiseen perusopetukseen ja yhtenäiskouluihin hyvin selväksi. Se ei ole hyvin selvä. Työosuus oli luottamuksellinen, joten en tässä kerro muuta kuin sen, että monessa asiassa värit olivat jopa hämmentäviä. Itse tällainen interaktiivinen työtapa koettiin hedelmälliseksi.
Lo-liiton puheenjohtaja Matti Sippola veti luokanopetta-
jien ja erityisopettajien omaa kokousta.

ILTAPÄIVÄKAHVIEN jalkeen luokanopettajat ja erityisopettajat kokontuivat vielä omiin "bunkkeriinsa" ja aineenopettajat omaansa.

Edellämainitut suunnittelivat tapoja, joille meille tärkeitä asioita nostetaan esiin muutaman viikon kuluttua Aulangolla kokoontuvassa OAJ:n syysvaltuustossa. Porukassa oli hyvä henki, ja sopivasti vapaata energiaa.

Jälkimmäisen ryhmän sotajuonista en ole perillä.Ei kommentteja: