Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, heinäkuuta 08, 2009

Lautakunnan puheenjohtaja kirjoittaa LänsiväylässäSUOMENKIELISEN opetuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi on kirjoittanut tämän päivän LänsiVäylään mielipidekirjoituksen otsikolla "Kouluille enemmän valtaa säästöissä". Jutussa kehotetaan jatkossakin pitämään opetusta korkeatasoisena. Hän varoittaa lyhynäköisistä säästöistä koulupuolella, koska lasku niistä saattaa muodostua moninkertaiseksi.

Niemi vastustaa kirjoituksessaan sitä, että kouluja ohjataan vahvasti ylhäältä päin esimerkiksi sijaiskiellolla tai kerhotuntien leikkaukslla. Hänen mukaansa koulut pystyvät itse arvioimaa taloudellisesti ja toiminnallisesti järkeviä ja koulun ydintehtävän eli opettamisen ja kasvattamisen kannalta parhaita ratkaisuja.

Hienoa, että asiantuntijalautakunnan puheenjohtaja puolustaa opetuksen painopisteasemaa taloudellisesti vaikeana aikana ja luottaa kouluihin. Kouluja kannattaa kuunnella. Erityisesti olisi tärkeää, että kielto palkata opettajille myös lyhyeksi ajaksi sijaisia harkittaisiin tarkasti uudelleen ennen kuin koulu alkaa.

Koulujen ydintoiminta saattaa ensi syksynä olla tosi isojen haasteiden edessä, jos ennusteet siitä, että sikainfluenssan ensimmäisen aalto osuu Suomeen juuri koulujen alkuun, totetuvat. Tämän aamun Hesarissa kerrataan synkkä arvio, että muutamassa kuukaudessa tautiin sairastuisi noin miljoona suomalaista, erityisesti nuoria ja lapsia. Ja vaikka tauti pysyisi lievänä, sekä oppilaitten että opettajen poissaoloista voi tulla iso ongelma.

Lautakunnan puheenjohtajan puheenvuoro löytyy tästä linkistä

Ei kommentteja: