Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, tammikuuta 02, 2024

Aikamatka vuoteen(i) 2023


 








Aikamatka vuoteen 2023. Miksi?

Pysähtyminen ja reflektointi tekee hyvää. iloisten asioiden mielenpalauttaminen tuo lämpöä kovaan pakkaspäivääkin. Takaiskut ja muut sellaiset asettuvat oikeankokoiseksi osaksi kokonaiskuvaa. 

 

Tammikuu 

Tammikuun kuva

OAJ valitsi minut vuoden 2022 koulutusvaikuttajaksi. Sitä saikin sitten koko vuoden kertoa ajatuksiaan suomalaisesta koulutuksesta eri medioissa ja tilaisuuksissa. Tottakai ProBono. Uusi vaikuttaja julkistetaan tammikuun lopulla Educassa. Minulla on siellä vielä 30 minuutin puheenvuoro. 

Tammikuu kului tipatta. Pakkasta riitti ja Ukrainan sotaa koko vuoden. Sähkölaskut olivat kamalia - onneksi Marinin hallitus tuli apuun ja ylisuuria maksuja palautettiin Kokouksia riitti koko vuoden valtuustoa, kasvun ja oppimisen lautakuntaa, Kestävä Espoo-ohjelmaryhmää, seurakuntaneuvostoa, kirkkovaltuustoa, viestinnän toimikuntaa, kunnallisjärjestöä, perinneseuraa, TSL-opintojärjestöä, kouluteatteriyhdistystä...

Keikkoja tippui rauhalliseen tahtiin. Tammikuussa valmennettiin digimentoreita ja  maisteriharjoittelua ohjattiin tällä kertaa Viikissa ja mielenkiintoisen erilaisessa Itä-Keskuksen koulussa." Omnian senioreille esiteltiin Sampon kanssa Ominia- tarinaa. "Aforismituotanto" hiipui. Kouluvaarihommia päivä viikossa.


Helmikuu 

Helmikuun kuva

Vuoden aikana harrasteltiin monia asioita. Museokortti vinkui. Upeita taidenäyttelyitä. Mm. Eloina Brotheruksen huikea valokuvanäyttely. 

Uimaan uimahalliin pitkästä aikaa. Saunaahhh! 
.


Pikkupoikia hoidettiin ja lapsia ja Ruutia tavattiin.  Shakkia. Risti-nollaa.Tortillaa. Mäenlaskua. Laskiaspullan paistamista. Jäätaidetta. 



Maaliskuu 

Maaliskuun kuva

on Berliinistä. Yhdistetty keikka- ja lomareissu 26.-29.3.  Hommat jatkuivat myös opetusharjoittelussa.   25.3.  erityisopettajien panelissa juontajana Triplassa. Politiikassa tehtiin eduskuntavaalityötä. Yhdistyspuolella naputettiin mm. Yrittävä Espoo artikkeleita.     



Kuukauteen mahtui Tossun 8-luokkien  (1972-3) tapaaminen. Minulla ja Marjulla kova flunssa- ehkä se oli koronaa?  Pikkuäijiä haettiin ja vietiin kouluun.



Huhtikuu 


Huhtikuun kuva
 
Pikkuäijiä kylässä. Hohtogolfia. Palapelejä. Sealife. Futismatseja. Miltonin synttärit. Leffassa. HopLopissa pitkästä aikaa. Rakettispaghetta. Nugetteja. Hampuraisia. Itasatuja. Leffoja





Suru-uutisia riitti tälle vuodelle. Ensimmäinen huhtikuussa: Luokanopettaja/rehtori Ismo Lehikoinen nukkui pois 16.4.  Eduskuntavaaleissa valta vaihtui. Saatiin oikeistohallitus. Oli kiva pitää luento digipedagogiikasta Aulangolla.


Toukokuu 

Toukokuun kuva
 
Toukokuun huippujuttuja oli Peter Pan -näytelmä Aurorassa. Norppa oli nöyreissä. Jukka Jokirannan kouluteatteriyhdistys tuki produktia ensimmäisellä myöntämällään stipendillä. Yhdistyksen johto oli mukana ensi-illassa. Hieno esitys.



Toukokuun special:  Ruuti-koira päivähoidossa. On se niin kiltti. Iltapäivällä tehtiin vajaan tunnin lenkki ja samalla vakoiltiin melkein  umpikesäisessä säässä kyläläisten telttakatoksia.


Kesäkuu 


Kesäkuun kuva

Kesäkuun kuva on minilomalta Tallinnaan. Aivan tyyni meri. Aurinkoa. Ja kylmä. Martti täytti 69 vuotta. Huh! Sille skoolattiin  Riitan ja  Jonten kesähuvilalla. Muutenkin kesä oli tosi kaunis. Eikä liian kuuma. Oittaa kantapaikkana.  Puolilta päivin aina jätski. Muutaman kerran lounas.Hanikassakin hypittiin. 


Suru-uutisia tuli lisää.  Keskäkuussa kuoli Atso Vilkkijärvii. Pidin heinäkuussa pienen muistopuheen. Kesäkuun lopussa paneeliin  Poriin Suomi-Areenaan.  Sieltä Tampereelle mm. Pyynikille katsomaan "Pohjantähden alla"-näytelmää.


Heinäkuu 

Heinäkuun kuva

Heinäkuussa oli kesä. Käytiin Oittaalla, Luukissa,  Soukassa. Sinilevä alkoi kiusata rannoilla.  Tehtiin  haudankasteluretkiä. Pikkuäijät teki kylävierailuja. Minigolf oli kova sana. Ja HesaCup. Kuun alussa  30.7- 1.8. ”Häämatka” Ajelulle kohti varsinaista Suomea. Välipysäkki viehättävässä pikku merenrantakylässä Mathildedahlissa.  Turkuun. Hotelliksi Hamburger Börs ja auto talliin.  

Mersu kulki. Tuulilasi oli vaihdettava. Tänä vuonna ei muita huolia. Katsastuksesta lokakuussa ekalla kertaa läpi. Ja marraskuussa huoltokin oli halpa.

Elokuu 

Elokuun kuva

Kesää riitti. Elokuussa kuitenkin rannalla meidän lisäksi myös hanhia. Myrskyäkin koettiin. Pojat kyläilemässä.  Koulu alkoi Teollakin.



Lisää suru-uutisia. Kaija Kuivanen nukkui pois. Siunaustilaisuus oli syyskuussa. Huikea perheorkesteri soitti niin kauniisti.  

Syyskuu



Syyskuun kuva

Syyskuun kuvassa Martti matkustaa julkisilla välineillä (bussi, juna, metro) Espoon ja Helsingin väliä. Syynä on yliopistolla olisiko kolmatta kertaa vedetty PED 0032-kurssii aineenopetuksen. didaktiikasta. Kiva kurssi. Luentoja ja harkoituksia mm. miniopetustuokio. 



Muutakin kivaa Siltavuorenpekereellä. About neljännen kerran luento opsista uunituoreille luokan-opettajaopiskelijoille. Tällä kertaa  volyntäärinä. 


Lokakuu



Lokakuun kuva

Lokakuun herkku oli loput kaksi valmennuspäivää Hämeenlinnassa uusien opiskeluhuoltoryhmien johtamisesta. Kaksi ekaa päivää olivat jo syyskuussa. Yhdistettiin  duuniin taas lomailua.. hyvää ruokaakin.



E
KOAY:n perinteinen päättäjäseminaari pidettiin. Minä jätin meriseikkailun väliin toisen  kerran peräkkäin.  


Marraskuu 


Marraskuun kuva

Marraskuu oli varsinainen kokouskuukausi.  Kiva joulupuurokeikka Etelä-Espoon demereille oli piristävin. Bändinä Ari ja Martti.



Marraskuussa oli isänpäivä. Valtava Whiskypullo lahjaksi. 25.11.  Illalla kylään Syrjälöille Helsinkiin Kristan 75-vuotisjuhliin. Oli kiva nähdä. Talvirenkaat alle.

Joulukuu


Joulukuun kuva

on tietysti joulusta. Jouluradio ajoissa  päälle. Huikea pinjakuusi (45€). Joululounas Aurorassa, Kalastajatorpalla, Hämeenkylässä ja kotona. Sukua aattona koolla, ja lapset ja lapsenlapset meillä. Joulupukilla oli kiire. Ehti kuitenkin jättää lahjat. Niitä riitti. Joulupäivän päivällisellä Riku, Noora ja Ruuti. 





Joulukuussa sää vaihteli lumikasakeleistä sohjoon. Itse jouluksi saatiin paras mahdollinen keli. Touhua riittii vielä alusviikolle.  Kokouksia oli vähintään riittävästi.Mutta väliviikko oli ihanan leppoisa.  Vuosi hyvästektiin Syrjälöiden kanssa täällä Järvenperässä.

Perästä kuuluu, sanoi torvensoittaja!


Eli monella lailla hyvä vuosi Martille. Aurinkoa ennen muuta Oittaalla.. Bloggausta: (vuoden aikanan 211 julkaisua ja 168 000 katselukertaa.  Aiempaa vähemmän kirjaesittelyjä). Kouluvaarin työt. Opetusharjoittelun ohjausta.  Ystävien tapaamisia.Taidenäyttelyitä. Teatteriesityksiäkin.  Kivoja tv-sarjoja mm. Crown.Uimahallireissuja - ja saunaa!!!Ihana joulu.  

Kokouksiakin riitti ja oli selvästi liikaa 

Politiikassa paras joukkuesaavutus oli puuttuneiden miljoonien saaminen budjettineuvitteluussa kouluille ensi vuodeksi. Ja johtokuntien säilyttäminen peruskouluissa.
 
Kävin edelleen  läpi vanhoja dokumentteja  ja läysin vastauksia kysymykseen: Missä minä olen ollut kaikki nämä 69 vuotta ollut. :-) ja kirjoitin Perinneseuran Yittävä Espoo.hankkeeseen useita artikkeleita.   

Moni asia oli hiipumisvaarassa. OpeUra ei saanut yhtään artikkelia julkaistua. Liikuntaa oli liian vähän. Kirjoja luin ihan iiian vähän. 

Haikeutta, huolia ja surujakin vuoteen mahtui. Ukrainan järjetön sota ei näytä loppuvan. . Energian hinta oli alkuvuoden korkea. Tuttuja nukkui pois. Viimeisenä   Osmo.Niin nuori Toivasen Tapsakin jäi eläkkeelle draamagurun hommastaan. Mentiin Nooran kanssa läksijäisjuhliin 1.12. Siltavuoreen. 

Summa summarum. Toisin kuin Elvis väittää, tuntui että tämä vuosi oli oikein encore-vuosi .Eri syistä sai nostaa uudelleen esiin eri tilaisuuksissa ja kirjoituksissa itselle niin tärkeitä retro-juttuja:  Digi. Harrastusten merkitys.  Hyvät Uutiset konseptin elvyttäminen. Hyvinvoinnin pedagogiikka. Kriteerit. Kodin ja koulun yhteistyö. Nuorten pahoinvointi. Opetusharjoittelu. Opiskelijahuolto.  Suomalainen pedagogiikka. Tulevaisuuden koulu. Tutor.  Vara sai kutsun Valtuuston istuntoihinkin muutaman kerran...

Ei kommentteja: