Kirjoja

Kirjoja

torstaina, tammikuuta 26, 2023

Tutor-koulutus. Encore

 








Huikea (omasta mielestä) valmennuspäivä Järvenpäässä eilen. Aikamatka vuoteen 2017, jolloin Iris Peuran (Edita) luotsaamanna otettiin vastaan iso haaste:  Juha Sipilän hallituksen paras (ehkä ainoakin hyvä) idea: tutor-opettajahanke. Voi, että sitä sai juosta ympäri maata innostamassa  opettajia innostamaan vertaisiaan vuoden 2014 perusteiden ideoihin.  Keikkoja riitti jopa Korona-aikanakin.

Mutta nyt on ollut tömän teeman suhteen koulutusmarkkinoilla hiljaisempaa. Siksi olikin mieltä kohottavaa saada soitto Järvenpäästä - jossa olin saanut vetää vuonna 2017 tutor-ohjelmaa- tulla taas innostamaan pariakymmentä  vapaaehtoista opettajaa tutur-hommiin. Tällä kertaa "viran" titteli on digimentor, ja mentoroinnin kohde on uudet lukutaidot.

Tutor-valmennukset olivat edellisellä vuosikymmenellä pitkäkestoisia. Niihin sisältyi usein kolmekin lähipäivää, ennakko- ja välitehtäviä. Nyt aikaa oli kuusi tuntia taukoineen (9-15). Kattaus sovittiin hankkeen johdon kanssa tällaiseksi. 









Oli tosi nostalgista kaivella esiin varakovalevyiltä  lämpimiä muistoja sisältäviä diaesityksiä, koota niistä parhaita yhteen pakettiin ja päivittää sitä tarvitsevia.. Virkistin dioja visuaalisesti mm. sanapilvien avulla. 

"Noin niinkuin omasta mielestä" päivä sujui ihan kivasti miniluennoilla, lyhyillä clipseilla, pariporinoilla ja vakavaa asiaa huumorilla kastellen. 

Päivän päätteeksi pyysin osallistujia antamaan päivästä palautetta vähän liekkimielisellä sormitekniikalla. Asteikko oli  1-5. sen mukaan, kuinka hyvin päivän aikana sai sitä, mitä tuli hakemaan.

Sormia nostettiin ystävällisesti ihan runsaasti.

Osa uskalsi olla myös kriittisempiä. Niinkuin kuuluukin. Asiaa saattoi olla liikaa. Ja vauhtia. Ja ehkä jotkut asiat olivat entuudestaan liian tuttua mm. samanaikaisopettajuus. 

Kiitos ja tsemppiä jatkoon, Järvenpään digitutorit!

 


Ei kommentteja: