Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 13, 2023

Kouluvaarin Uutislehti 1/2023


Niin se on sitten uuden vuoden 2023 ensimmäinen kouluvaaripäivä  osunut kohdalle.  Perjantai ja 13. päivä ei pelottanut. Auroran koulun 2N-luokassa pesti kesti klo 9- 13.30. Ruokapalkkana oli tänään maukas Kaitsun & co:n  kanapasta.  

Märkähän päivä oli. Niinpä taas virka-asuun kuului saappaat. Päiväohjelma oli hauskan vaihteleva. Laskentoa, musiikkia, tanssilaulua yhdessä valmistavan luokan kanssa, uskontoa ja sopivissa väleissä niin tärkeää ja mieluissa vapaata leikkiä. 

Ja päivän kruununa oman osaamisen itsearviointia. 2000-luvulla  joulutodistukset on Espoossa korvannut opettajan, oppilaan ja vanhempien yhteinen arviointikeskustelu, jossa tarkastellaan oppilaan osaamista kannustavasti. Tänään kaikki (paikalla olleet) oppilaat saivat kalapaperin, jossa oli iso nippu koululaisen taitoja. Opettajan johdolla  kukin oppilas väritti taidon kerrallaan joko vihreäksi, keltaiseksi tai punaiseksi. Vihreä tarkoittaa, että osaa taidon aina, keltainen, että aika usein ja punainen, että tarvitsee vielä harjoittelua. Oppilaan täyttämä lomake otetaan sitten mukaan keskusteluun.

Hyvä päivä. Ahkera tunnelma. Ja paljon osaamisen iloa.


Koulunäytelmistä ja tekijänoikeuksista

P
andemiasta  aletaan selvästi toipua. Kevätjuhlan suunnittelu on jo käynnistetty. Tarkoitus on tehdä  juhlaan koulunäytelmä,  esim. Kolme iloista rosvoa. Lupasin auttaa tekijänoikeuskysymysten selvittelyssä. Näytelmän esittämiseen tarvitaan lupa aina siihen saakka kunnes kirjailijan kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Niinpä lähetin tekijänoikeuksia valvovalle Teatterikulmalle ( harrastajat@dramacorner.fi) kysymyksen:

Hei,
Mihin voisi ottaa yhteyttä ja tarkistaa, millä ehdoilla alakoulun kevätjuhlassa voisi esittää vanhemmille lapsiesiintyjille  sovitetun version Thorbjørn Egnerin näytelmästä kolme iloista rosrvoa.Esitys olisi osa koulun opetus- ja kasvatustoimintaa, eikä sinne myytäisi lippuja."

Sainkin heti tänään vastauksen:

"Me valvomme kyseisen teoksen esitysoikeuksia Suomessa, joten olet yhteydessä oikeaan tahoon.
 
Kyseiseen teokseen ei ole mahdollista saada oikeuksia omaan sovitukseen tai lyhennykseen, vaan teos tulee toteuttaa alkuperäisessä muodossaan. Teokseen liittyy myöskin pakollinen musiikki sekä suhteellisen tiukat ehdot muun muassa lavastuksen ja puvustuksen suhteen. Esitysoikeudet teokseen maksavat myös kohtuullisen paljon eivätkä koululaisnäytökset tee asiaan poikkeusta.
 
Ainoa vaihtoehtonne on siis joko toteuttaa teos kokonaisuudessaan tai ei ollenkaan."

Joopa joo. Toki ymmärrän tekijänoikeuksien arvon. Minusta silti tällainen jäykkyys on tyhmää, kun on kyse lapsiesiintyjistä ja ilmaisista esityksistä. Olisi lapsille tosi upeaa saada esittää oikeita näytelmiä lapsille sovitetusti. Niin opittaisiin rakastamaan kirjallisuutta  ja  teatteria. 

Onneksi maailma on täynnä kiehtovia satunäytelmiä, joista tehtyjen. omien versioiden esittämistä ei  tarvitse valvoa yhtä nutturapäisesti :-)
 
Kiitos taas Auroran koululle ja  2N-luokalle!
 
 Ei kommentteja: