Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, kesäkuuta 20, 2021

Niin kohtelias kirje varavaltuutetuille, että


PERJANTAINA
tuli valtuustonsihteeri Jouni Majurilta niin kohtelias kirje, että. Se alkoi näin...

" Arvoisa vastavalittu Espoon kaupungin varavaltuutettu

Espoon keskusvaalilautakunta on 16.6.2021 pitämässään kokouksessa vahvistanut kuntavaalien tuloksen ja keskusvaalilautakunnalta saadun tiedon mukaan Teidät on valittu Espoon kaupunginvaltuuston varajäseneksi toimikaudeksi 8/2021 - 5/2025. 

 Onnittelut uudesta luottamustehtävästänne!"

JA sitten kerrottiin, että varavaltuutetuille järjestetään laaja-mittainen perehdytysohjelma. Osiot 11.8. ja 12.8.2021 on tarkoitettu uusille sellaisille valtuutetuille ja varavaltuutetuille, jotka eivät ole olleet valtuutettuja kaudella 7/2021 päättyvällä valtuustokaudella. Lisäksi jos varsinainen valtuutettu ei pääse paikalle, niin vara-valtuutettu voi osallistua seminaariin 17.8. – 18.8.2021  

Tilaisuuksien järjestämismuotoon (valtuustosali / Teams) palataan myöhemmin, vallitseva koronatilanne ja siihen liittyvä viran-omaisohjeistus huomioiden.

Jos haluaa saada kokouspalkkioita, on muistettava täyttää ja palauttaa perustietolomake viimeistään 27.6.2021.

PERHDYTYS on hieno juttu. Entä millainen on varavaltuutetun asema.

VARAVALTUUTETTU kuuluu demarijoukkueeseen, ja on,  jos näin futishuuman aikana saa yksinkertaistaa, ikäänkuin vaihtopenkillä ja saa kutsun kentälle (äänimäärän mukaisessa järjestyksessä), jos varsinainen pelaaja ei ottele ja jos varat, jotka ovat jonossa ennen häntä, eivät onnistu tulemaan paikalle. Joskus "hälytys" tulee kovin lyhyellä varoitusajalla. Kutsu tulee valtuustonsihteerin kautta. Valtuuston kokouksessa varavaltuutettua kutsutaan valtuutetuksi.

Jos vara osallistuu kokoukseen, hän saa saman kokouspalkkion kuin muutkin (330 €) ja maksaa siitä saman puolueveron kuin muutkin samaan puolueeseen kuuluvat. Demareilla vero on korkea: 30 %, ja senkin osalta maksetaan siis itse valtion- ja kunnanverot. Jos siis varan verokorttiin merkitty vero% on  esim 30, , niin vara saa käteen 330 €:sta  omien verojen ja puolueveron jälkeen 132 €. Näin laskin.

Jos valtuusto hyväksyy maanantaina listalla olevan indeksi-tarkastuksen, kokouspalkkio nousee 350:ään euroon, puoluevero 105 euroon, ja 30 %:n vero%:lla käteen jää 140 euroa. Näin laskin.

Demareissa varavaltuutetut on kutsuttu valtuustoryhmän kokouk-siin, mutta he eivät kuulu viralliseen valtuustoryhmään kuin sijaistaessaan varsinaista jäsentä. Silloin heillä on. myös äänioikeus ryhmän kokouksissa. Puheoikeus heillä/meillä on aina. Niinikään varat on. kutsuttu ryhmän omiin seminaareihin.

MEILLÄ on siis 10 varaa. Kokouksia on vuodessa yleensä 12. Ensimmäinen ja viimeinen ovat puolikkaita kausia.

Viime kaudella 5 vuoden aikana varat pääsivät kentälle oman kirjanpitoni mukaan seuraavasti:

  1.  4+ 7+5+7+2 = 25 kertaa
  2. 4+ 0+3+ 4+ 0= 11 kertaa
  3. 1+ 7+2 +1+0 = 11 kertaa 
  4. 0 kertaa 
  5. 0 +3 - - -= 3 kertaa (vaihtoi puoluetta)
  6. 0+1+9+1+0 = 11 kertaa
  7. 0 kertaa 
  8. 0 +0+2  -- = 2 kertaa (muutti Espoosta)
  9. 0 kertaa 
  10. 0 kertaa

Aina "pelioikeus" ei kestä koko "ottelua". Varsinainen voi tarvita varaa, koska myöhästyy tai koska joutuu lähtemään kesken kokouksen muualle. Pandemiasta johtuneista etäkokouksista oli varsinaisia jäseniä vähemmän pois kuin sitä ennen.

ITSE olen ryhmän toinen varavaltuutettu, joten oletan, että jos meno jatkuu entisellään, minut kutsutaan pelikentälle 3-4 kertaa vuodessa. Jos aikataukuihin  sopii, varmaan menenkin.

Ei kommentteja: