Kirjoja

Kirjoja

perjantaina, tammikuuta 25, 2019

Katse eteenpäin

SUOMALAISISSA kouluissa tapahtuu koko ajan ihmeitä, kuten  Saku Tuominen ilolla julistaa. Niin myös Kokkolassa. Toisin kuin media väittää- jopa Yle-, jonka  mielestä kaikki näyttää olevan  kouluissa huonosti.

MINULLA oli eilen ilo sparrata noin 40:tä kokkolalaista rehtoria ja hallintoihmistä heidän Helsingin opintoreissunsa ensimmäisenä päivänä. Keikka oli myös minulle vuoden ensimmäinen. Joukossa  oli paljon tuttuja, sillä olen saanut vierailla Kokkolassa usean kerran mm. tutor-opettajia valmentamassa.

Tilaajan antama teema oli tällä kertaa komeasti "Katse eteenpäin!" Hieman yli kolmen tunnin session aikana rakensimme yhteistä, omaa  tietoamme suomalaisen peruskoulupedagogiikasta. Luimme viittä edellistä peruskoulun opetussuunnitelmaa ja kas kummaa löysimme selkeän, kestävän ja arvokkaan pedagogisen jatkumon. Kaikki mitä on myyty  uutena ja pelottavana ei sitä olekaan. Sanastoa  on toki vaihdettu. Olikohan viisasta?

PÄIVÄN toisena teemana oli tukea Kokkolan  koulujen ns. kesutyöskentelyä (Kesu=  kehittämissuunnitelma) ja avata lyhyesti ensimmäisten NPDL-hankkeessa mukana olleiden koulujen kokemuksia syväoppimisesta.  Syväoppiminen on  nyt varhaiskasvatuksen ja opetuksen kesun pilottihanke viidessä   koulussa ja kahdessa  päiväkodissa. Se on laaja-alaisen osaamisen kehityskiihdytin. Ajatuksena on, että syväoppiminen laajenee pilottivaiheen jälkeen aalloittain kaikkiin kouluihin.

Näitä teemoja  käsiteltiin vähän yli tunnin mittaisessa  ”Talk Showssa”,  jossa kuusi rehtoria kertoi paneelityyppisesti  omista kokemuksistaan. Muut saivat kysyä ja pomot kehua.

PUITTEET Scandic hotelli Simonkentän Ateljee 1-2- tilassa olivat huikeat ja kahvitarjoilu runsas. Ihmiset olivat ystävällisiä ja tunnelma tosi hilpeä - vaikka asia oli tietysti vakava :-)

Ei kommentteja: