Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, marraskuuta 26, 2017

Shakespearea Kultsalla


Valokuvat: Paddy Reynolds ja Jorma Hellström
JENKKInäyttelijät Jess Borgeson, Adam Long ja  Daniel Singer  perustivat 1980-luvulla kolmen miehen teatteriryhmän "Reduced Shakespeare Company". Ideana oli tehdä hupailuja Shakespearen näytelmistä.

Vuonna 1987 sai ensi-illan ryhmän ehkä menestynein näytelmä: "William Shakespearen kootut teokset".  Kollaasia  on sen jälkeen esitetty eri puolilla maailmaa. Suomessa se on nähty Tuomas Nevanlinnan suomentamana  versiona  mm. Helsingissä, Hämeenlinnassa, Oulussa, Tampereella, Turussa, Rovaniemellä,  Riihimäellä,  Salossa ja Vesilahdessa K-kaupan pihalla. Ja nyt  30 vuotta maailman ensi-illan jälkeen työryhmän päivittämänä Kultsan teatterissa.

Idea on verraton: esitellään katsojille  Shakespearen kaikki 37 näytelmää (tässä versiossa väliaikoineen)  135 minuutissa. Nuo 37 näytelmää ovat itse asiassa näytelmiä sen näytelmän sisällä, joka kertoo kolmen näyttelijän yrityksestä näytellä ne annetussa ajassa. Välillä kaikki sujuu kuin voideltu. Ja välillä ei.

Ohjaja Mika Vuorentie on määrännyt näyttelijät  maksimoimaan maneerinsa ja säätänyt vauhdin  hurjaksi. Katsojalle tulee harmaiden talenttien juoksua seuratessa hiki ja silmistä lentää naurukyyneleet.

Tietenkään näytelmiä ei esitetä oikeaoppisesti vaan  hullutellen, mutkia oikoen ja wanhaa Shakea myös tahallaan väärin ymmärtäen. Kolmen Kultsan konkarin esitys on mainiota, jopa sirkusmaista parodiaa,  räppiä, tietoista ylinäyttelemistä, rooleista putoamista, verileikkiä  - ja samaan aikaan innostunutta - tuokioittain jopa taiturimaista-  näyttelijäntyötä. Roolit, sukupuolet ja puvut vaihtuvat. Lavastus ja rekvisiitta ovat yksinkertaisia ja luovan kekseliäitä. Kultsan pientä salia käytetään  tehokkaasti. Valoja jopa turhankin säästeliäästi :-)

Jorma Hellström, Pasi Kuivalainen ja Nestori Välitalo ovat hyvä tiimi. He laittavat itsensä likoon täysillä.  Komediat ja tragediat viedään taidolla farssiksi. Siinä hiki virtaa. Yleisöä aktivoidaan ja sille puhutaan suoraan. Mitään näyttämön neljättä seinää ei ole.

LAUNTAISESSA esityksessä yleisö viihtyi ja nauroi. Mitä mainioin idea muuten pikkujoulubileiden alkulämmittäjäksi.

SEURAAVAT esitykset ovat pe 24.11 /la 25.11 /su 26.11 /ke 29.11 / pe 1.12 /su 3. 2 klo 15 /ti 5.12 /pe 8.12 /la 9.12 /ti 12.12 /ke 13.12 /to 14.12 /pe 15. 12/ Aina klo19.00, poikkeuksena sunnuntai 3.12.2017 klo 15.00

LIPUT 15 € / 12 €

Teatteri Kultsa ry. (ent. Kulttuuritalon Teatteri) on helsinkiläinen harrastajateatteri,  joka toimii Käenkujan väestönsuojassa  vapaaehtoisin voimin, eikä sillä ole vakituista palkattua henkilökuntaa.

Jäseniä teatterissa on yli 70. Teatteri Kultsa tuottaa 4-6 ensi-iltaa vuosittain.

Esitystila on Käenkuja 6-8 (Katri Valan puiston Käenkujan väestönsuoja).

PS. Helsingin Uutiset on julkaissut näytelmästä  puffin. Tässä linkki.

Ei kommentteja: