Kirjoja

Kirjoja

sunnuntaina, marraskuuta 19, 2017

Onko väliä, että pojat ovat huonompia lukijoita? Paneeli 21.11.

ESPOON  tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta järjestää kansainvälisen miestenpäivän (su 19.11) kunniaksi tiistaina 21.11.2017 klo 18-20 tilaisuuden  poikien lukuinnosta Entressen kirjastossa.

Ohjelmaan kuuluu paneeli, johon  keskustelijoiksi on kutsuttu  "mahdollisimman korkean profiilin" miespuolinen edustaja jokaisesta Espoon kaupunginvaltuustossa edustettuna olevasta puolueesta. Demariryhmä päätti lähettää sinne minut.  Paikalle kuulema kutsutaan myös mediaa, joten sekin  varmasti rohkaisee valtuutettuja lähtemään mukaan paneelikeskusteluun. Tilaisuuden juontaa toimikunnan puheenjohtaja Hannu Heikkinen.

OLI oikein mukavaa, että ei-sitova kysymyslista lähetettiin etukäteen.  Tämäntyyppisistä asioista siellä puhutaan:

(1) Kertokaa nimenne ja roolinne Espoon päättäjänä Millainen lukija olet nykyään? Mitä luet?

(2) Mikä kirja tai kirjasarja sai sinut lapsena innostumaan lukemisesta? Vaiko mikään?

(3) Sosiaalisen median myötä luetaan paljon lasten itsensä toisilleen kirjoittamia viestejä. Onko se uhka vai mahdollisuus?

(4) Onko lasten lukeminen polarisoitunut? Toisaalta luetaan paksuja Harry Pottereita, toisille tekee tuskaa sarjakuvatkin?

(5) OAJ:n Luukkainen pääsi hiljan otsikoihin väittämällä, että me pojat olemme laskistuneet. Olemme aina olleet?

(6) Onko opettajien sukupuolella väliä? Joskus on toivottu lisää miespuolisia opettajia, mutta onko sillä oikeasti väliä?

(7) Onko sillä niin väliä, jos me pojat olemme heikompia lukijoita, jos matemaattiset aineet ja  tekniikka on meidän juttu?

(8) Peruskouluissa arvosanojen kriteereihin kuuluu myös (positiivinen) tuntiaktiivisuus. Syrjiikö se poikia?

(9) Miten meillä Espoossa menee? Meillä on täällä erittäin kovatasoisia lukioita. Entäs perusopetus?

(10)  Opettajat ja lasten vanhemmat ovat eturintamassa petraamassa lukuintoa. Mitkä ovat teidän terveiset opettajille ja vanhemmille?

(11) Mahdollisia yleisökysymyksiä/kommenttipuheenvuoro(ja)

HYVIÄ kysymyksiä. Kysymyksessä 8 on pieni asiavirhe. Tuntiaktiivisuus ei saa vaikuttaa  nykyohjeiden mukaan todistusarvosanoihin. Koko sanaa ei ole uudessa opetussuunnitelmassa.  Erikseen on kielletty ottamasta huomioon motivaatio, kiinnostus ja yrittäminen (viimeksi mainitun saa ottaa huomioon liikunnassa).

Ei kommentteja: