Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, syyskuuta 01, 2010

Draaman vastustus on jyrkkää!

Tapio Toivanen ohjaamassa draamaharjoitusta. Kuva
seuraavasta Luokanopettaja-lehdestä nro 3.


EN ole kauhean hämmästynyt.  Luin OAJ:n lausunnon tuntijakotyöryhmän esityksen jonka mukaan perusopetukseen tuotaisiin  uudeksi  oppiaineeksi mm. draama. Draama ammutaan lausunnossa kunnolla alas. Koska saatteessa pyydetään levittämään lausuntoa, se kai ei ole salainen.


OAJ ei hyväksy draamaa uudeksi kaikille yhteiseksi oppiaineeksi eikä esityksessä ehdotettua muita aineenopettajia alhaisempaa kelpoisuusvaatimusta draaman aineenopettajan kelpoisuusvaatimukseksi.

Tämän jälkeen lausunnossa todetaan: "OAJ ei vastusta draaman opetusta, vaan pitää sitä tärkeänä. Maassamme on jo nyt  sekä ilmaisutaitopainotteisia peruskouluja että lukioita ja draamaa on mahdollista opiskella valinnaisena oppiaineena. "

OAJ siis pitää draaman opettamista ihan hyvänä juttuna, mutta ei halua sille itsenäisen oppiaineen statusta.

Lausunto jatkuu: "OAJ:n näkemyksen mukaan draaman opetus tulee jatkossakin järjestää sisällyttämällä draaman sisältöjä äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen. Lisäksi draamaa tulee opettaa valinnaisena oppiaineena sekä sen tulee kuulua syventäviin opintoihin.  Niinikään draamaa voidaan vahvistaa myös opetusmenetelmänä eri oppiaineissa."
"OAJ pitää esitystä draaman ottamisesta uudeksi oppiaineeksi ja erityisesti  esitystä draaman opettajan kelpoisuusvaatimuksesta huonosti perusteltuina  sekä valmisteltuina. Esitys tuotiin työryhmälle valmiina eikä se ole työryhmän  yhdessä tekemänä."

Viimeinen virke oli minulle aivan uusi asia. Näinkö se tuotiin? OAJ olisi minusta voinut nostaa avoimesti pöydälle sen, että sen vastuksen taustalla on  taito- ja taideaineiden aineopettajien työllisyys ja työehdot. Se olisi reilua. 

Kirjoitimme Toivasen Tapion kanssa pienen jutun, jossa yritämme tarkastella tätä kiistaa hieman sanoisinko "akateemisemmin", ikäänkuin asia-asiana. Artikkelissa esitämme yleiset perusteet jonkin oppiaineen autonomialle, ja vertaamme draamaa niihin. Toivotaan, että Hesari julkaisee sen. Jollei, niin etsitään sitten toinen foorumi.

Kaikkiaan tuntijakoryhmän  esitys on saanut niin paljon kylmää kyytiä, että saa nähdä syntyykö keväällä sen pohjalta valtioneuvoston asetusta. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä Martin kanssa. Olisi ollut reilumpaa kertoa mistä on kyse eli taito- ja taideaineitten opettajien työllisyydestä.
Luodaan uusi oppiaine --> jotain pois --> mitä ?
Rahaa lisätunteihin EI OLE ... EIKÄ TULE.


...Lasse...