Kirjoja

Kirjoja

lauantaina, marraskuuta 07, 2009

Opin eväät Pudasjärvellä

UPEAT kaksi päivää Pudasjärvellä- 370 vuotta vanhassa, Suomen pinta-alaltaan toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Perjantaina sain pitää luennon Taipalkosken (kiitos korjauksesta veli Arto) ja Pudasjärven parillekymmenelle rexille. Keynote-puhujana oli Kuntaliiton Anneli Kangasvieri. Hän puhui kauniisti tasa-arvoisen peruskoulun puolesta. Häntä huolestutti valtio, joka haluaa antaa tiukkoja ohjeita kunnille ilman rahaa. Valtionosuudet peittävät tällä hetkellä vain noin 16.5% koulujen menoista. Toinen huolestuttava asia on, että kunnat itse siirtävät koulutusta kuntayhtymiin kunnallisen päätöksenteon ulottumattomiin. Minun puolentoistatunnin osuuteni käsittelu johtajuutta tulevaisuuden koulussa. Pääviestini oli, että tulevaisuusorientaatio tarkoittaa sen oivaltamista, että tulevaisuuden koulu rakennetaan nyt tulevaisuuslähtöisillä tavoitteellisilla ja eettisillä päätöksillä ja niihin vaikka pienin askelin vievillä konkreeteilla tulevaisuusteoilla. Tulevaisuus ei ole kohtalo. Se tehdään.

Illaksi Syötekeskukseen oli järjestetty koskettavaa kulttuuriohjelmaa ja maistuvaa ruokaa. Kansalaisopiston rehtori Hilkka Parkkisenniemi vei kaiken kukkuraksi ystävällisesti minut ja Anneli Kangasvieren taksiajelulle ison Syötteen huipulle. Mitkä näköalat!

Lauantaina

LAUANTAINA oli aikainen herätys. Pika-aamiainen Syötekeskuksen hotellissa, ja taxilla Pudasjärvelle Opin Eväät - tapahtumaan. Yhteiseen vesoon oli tullut noin 270 opettajaa. Minulla oli kaksi vetoa (pajaa) neljän kunnan opettajille tulevaisuus-teemasta, toinen aamu- ja toinen iltapäivällä. Kummassakin pajassa oli 20-30 osallistujaa.

PUDASJÄRVISET olivat järjestäneet upeat puitteet paikalliselle veso-koulutuksella yhdessä Oulun lääninhallituksen kanssa. Hienoja, työstään innostuneita opettajia ja rehtoreita.

Tärkeät luennot pitivät kaupunginjohtaja Kristiina Daavittila, Oulun lääninhallituksen Arja-Sisko Holappa ja Kuntaliiton Anneli Kangasvieri. Kaupunginjohtaja kertoi tukalasta taloustilaneesta. Hän piti uutta valtionosuusjärjestelmää täysin epäoikeudenmukaisena Pudasjärven kaltaiselle kaupungille. Pitkien matkojen vuoksi he ovatkin ideoimassa uudenlaisia koulunpidon malleja. Kangasvieri esitteli kuulijoille meneillään olevia uudistuksia. Holappa kertoi myös lääninhallitusten olevan isojen muutosten kourissa. Niiden nimikin tulee muuttumaan. Hienona uutisena kuultiin, että jo tammikuussa tulee haettavaksi noin 8 miljoonaa "Osaava"- täydennyskoulutusrahaa. Hän kehoitti kaikkia ideoimaan uusia, luovia täydennyskoulutusmalleja, jotka tavoittaisivat nekin opettajat, joille ei ole vielä löytynyt tarpeeksi tasokasta koulutusta.

Avausten jälkeen vuorossa oli kymmeniä työpajoja kierrätyksestä, tietotekniikan uutuuksista, hopeatöistä, kirjallisuudesta, liikunnasta jne.

YHTÄ PAJAA veti muuten Kuusamolainen apulaisrehtori Kari Peuna opettajansa kanssa He ovat kehittelemassa ePulpetti-konseptia, joka vaikutti tosi kiinnostavalta. Oli mukava tavata kollega, jonka kanssa on saanut tehdä upeaa yhteistyötä sekä Sepon että Niipperin koulussa.

Reissussa oppii!

PALUUMATKASIN sekä taksin että Finnairin kyydissä yhdessä Raision lukion uuden rehtorin Petri Vuorisen kanssa. Hän oli vetänyt kaksi pajaa kielenopettajille. Hienoa, että alalle tulee lahjakkaita ihmisiä!

MATKA oli erittain opettavainen. Vauraassa Espoossa ei voi aavistakaan, millaista on koulunpito kaupungissa, jossa yläkoululaisen koulumatka voi olla 100 km suuntaansa, ja esioppilaankin 40 km. Kunta on tehnyt rohkeita esityksiä siirtää ainakin osa koulumatkoista osaksi koulupäivää. Aikuisia Oulusta matkaavia työntekijöitä varten on jo bussi, jossa on langaton yhteys. Tämä mahdollistaa matka-ajan (noin tunti) käyttämisen järkevästi.

Silmät avautuvat monessa mielessä kunnassa, jossa rahat todella loppuvat uuden valtionosuusjärjestelmän astuessa voimaan. Pudasjärvi on juuri lakkauttanut seitsemän kouluaan, mutta kouluja lakkauttamallakaan rahapulasta ei kaupunginjohtajan mukaan selvitä. Ja kaikesta huolimatta, ihmiset olivat iloisia ja positiivisia.

4 kommenttia:

pevuori kirjoitti...

Tervehdys Martti!
Kiitos mukavasta matkaseurasta. Oli hienoa päästä keskustelemaan konkarikouluttajan ja kokeneen rehtorin kanssa. Juttua olisi riittänyt vielä pitkäänkin.

Koulutuksesi ovat varmasti huippusuosittuja - puhumattakaan siitä, että ne ovat tarpeellisia.

Toivottavasti polut risteävät jatkossakin!

Petri (Pekka Vuorinen on isäni veli, eli sen niminenkin suvusta löytyy ja melko läheltä)

Martti kirjoitti...

Kiitos samoin. Noloa kirjoittaa nimi väärin. Nyt korjattu.

Tsemiä

Arto kirjoitti...

Hei Martti!

Kiitos mieltä virittelevästä esityksestäsi Syötteellä! Tällaisia pysäkkejä tarvitaan, jotta omaa työtä voi katsella uudessa valossa.

Pudasjärvisten lisäksi me muut rexit olimme Taivalkoskelta (ei Taipalsaarelta). Tervetuloa Taivalkoskelle, Päätalon pitäjään vaikkapa hiihtelemään!

Martti kirjoitti...

Korjattu. Jo toinen moka samassa lastussa.
Kiitos.