Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 02, 2008

Aurora-seminaari jo 18. kerran

KUVA: Auroran johtokunnan puheenjohtaja Paula Ahonen-Rainio (oik.) ja Koti & Koulu ry:n puheenjohtaja Marjo Lehtinen (vas.)pitivät seminaarin vanhempain puheet.

ENSIMMÄINEN Aurora-seminaari järjestettiin vuonna 1990. Tänä syksynä vuorossa oli jo 18. koulun henkilökunnan ja kodin ja koulun yhteistyöorganisaatioissa toimivien vanhempien yhteisseminaari (seminaari on kerran jouduttu perumaan). Virallisesti kokoonkutsujana oli johtokunta.

Paikalle oli kesken syyskiireittensä ehtinyt lähes 40 aikuista, vanhempaa, opettajaa, koulunkäyntiavustajaa ja oppilashuollon työntekijää pohtimaan, miten koulua tulisi pitää tänä poikkeuksellisena syksynä, jotta kaikki voisivat mahdollisimman hyvin.

Tilaisuus alkoi kahvitarjoilulla, johon kuului herkullinen sienipiiras ja maukas mansikkarahkakakku. Seminaariväki hiljentyi seuraamaan kesällä poisnukkuneen luokanopettaja Juha Hyvärisen viimeisestä matkasta tehtyä kuvaesitystä ja kunnioitti hänen muistoaan hetken hiljaisuudella.

Esittelykierroksen jälkeen pidettiin avauspuheenvuorot. Perinteiseen tapaan ne pitivät vanhempien edustajat. Koti & Koulu ry:n puheenjohtaja Marjo Lehtinen toivotti napakasti osallistujat tervetulleiksi, ja haastoi vanhempia mukaan syksyn kokouksiin, joissa asetetaan ehdokkaat/valitaan edustajat sekä koulun että yhdistyksen johtokuntiin,

Johtokunnan puheenjohtaja Paula Ahonen-Rainio nosti omassa puheenvuorossaan esiin kaksi teemaa: muutoksen ja hyvinvoinnin.
- Muutos, sellainenkin, jota ei voi itse valita, haastaa käyttämään kapasiteettia. Siksi ikävästäkin muutoksesta voi tulla hyvää esiin.

Ahonen-Rainion mukaan on tärkeää, että henkilökunnalla on hyvä olla, vain silloin oppilailla voi olla hyvä olla. Tässä tärkeä sana on "huokoisuus". Jaksamiseen vaikuttaa hyvä työyhteisö. Ja Aurorassa on sellainen. Hyvässä yhteisössä saa olla oma itsensä.

Puheenjohtaja oli jäänyt miettimään opettaja Jukka Jokirannan kevätjuhlissa antamaa evästystä: " Kun olet oma itsesi, voit olla kuka vaan". Hän laajensi sen kuulumaan: "Kun olet oma itsesi, voit tehdä mitä vaan."

Pöytäkunnissa etsittiin ideoita alkavalle lukuvuodelle

KUVA: Rehtori oli laatinut kronikan Auroran koulun tapahtumista pian tehtävänsä jättävän johtokunnan vuosilta 2005-2008.

Diaesityksen virittäminä pöytäkunnat ideoivat alkavaa lukuvuotta. Toivelistalle nousi seuraavia asioita:
- Hetkiä lapsille keskustella aikuisen kanssa, niin koulupäivän aikana kuin TIPissä
- Henkilökunnalle hyvinvointia
- Huokoisuus. Nyt tarvitaan aikaa ja tilaa toipumiselle. Uusia asioita tulee koko ajan, eikä vielä ole päivä, jolloin
asiat olisivat valmiina
- Tänä syksynä emme kiirehdi. Nautitaan pienistä asioita ja kohtaamisista lasten kanssa.
- Keskustellaan
- Kun poikkeustilanne on käyty läpi, siitä voidaan oppia.
- Väsyneemmän näköisiä opettajia nyt kuin aikaisemmin. Nyt on erilainen tilanne. Miellyttävistä kulttuurielämyksistä voisi saada energiaa.
- Meillä on taitoa saada vähällä vaivalla suurta iloa; opettajissa ei ole yhtä lahjakasta, vaan olemme yhdessä lahjakkaita.
- Turvallisuudentunne nyt tärkeää ja se, että on hyvä ja kiva tulla kouluun
- Sujuva palaaminen
- Paluujuhlat, kun diaspora on ohi
- Pohdintaa, miksi nuoret opettajat ja koulunkäyntiavustajat niin usein lähtevät talosta
- Näytelmiä
- Isommille lapsille TIP-kerhoja
- Lemmikkieläinnäyttely
- Liikuntailta vanhemmille keväällä.
- Aurorapäivän tempaus
- Ensi vuonnaksin Aurora-seminaari
- Epuille yhteistyötä kummien kanssa, ja ensi kevään epuille kummit jo keväällä
- TIP-hankkeesta vanhemmille tilaisuus antaa palautetta
- Syksyn aikana olisi tärkeä saada fyysiset tilat kuntoon

Huolta kannettiin seuraavista asioista:
- Rakennustyömaahaitat (pöly, melu)
- Pääsevätkö diasporassa olevat aikataulun mukaisesti takaisin?
- TN-sali/äänieristys
- Kellojen toimimattomuus
- Vanha rakennus (tuunaus siirtää saneerausta?

Ilon aiheita löydettiin
- Hyvin menee, ja huumoria riittää
- Juhan kuolema on auttanut ymmärtämään ihmisten arvon
- Rehtorilla näyttää olevan homma hanskassa ja hymy huulilla.
- Aurorassa on upeat koulunkäyntiavustajat.

Koti & Koulryhnä lupasi sponsata Kalajärvelle liikuntatarviketarpeita. Niinikään se lupasi ostaa kaikkiin luokkiin kellot (koulun kellojäjestelmä on tuhoutunut)

KUVA: Tämänsyksyisen seminaarin yleistunnelma saattoi olla aikaisempia väsyneempi, vakavampikin. Iloa toi mm. Tuomo Kälviän esitys "Mitä teit kesällä", jossa häntä säesti koulun miesopettajien (Esa Puranen, Risto Schiray ja Marko Laaksonen) kitararyhmä. Katsoimme myös Karjalaisen Sarin lähettämän clipsin miesten ja naisten aivoista. Hih!

SEMINAARI päättyi klo 20.50. Kiitokset kaikille osallistujille, ja erityisesti apulaisrehtori Ulla Hämäläiselle herkullisen tarjoilun organisoimisesta.

Ei kommentteja: