Kirjoja

Kirjoja

tiistaina, syyskuuta 30, 2008

Pedagogy for Tomorrow


KUVA: Opetushallituksen Irmeli Halinen kertasi tulevaisuus-kasvatus-hankkeen lähtö-kohtia.
NOIN 120 edustajaa 20 OECD-maasta oli paikalla Wanhassa Satamassa päättämässä vuosia kestänyttä "School for Tomorrow"-hanketta. Siinä eri maiden korkeat virkamiehet hahmottelivat tulevaisuuden koulua, joka vastaa 2000-luvun haasteisiin ja innostaa 21. vuosisadan oppilaat opiskelemaan.

SUOMESSA tulevaisuuden koulu-teemaa on työstetty poikkeuksellisen laajasti: kansallisella, aleellisella ja myös koulujen tasolla. Niinpä Team-Finlandille oli varattu kaksi tuntia seminaarin ohjelmasta. Esitys rakentui elementeistä. Kehittämisjohtaja Jorma Kauppinen avasi session. Se jälkeen esiteltiin kansallisen tason case: kriittinen skenariotyö, jota on tehty Opetushallituksessa. Aluetasolta kuultiin kaksi alustusta, toinen Mikkelistä ja toinen Oulusta.


KUVA: Kulosaaren ala-asteen rehtori Anneli Rautiainen avasi tulevaisuus-pedagogiikkaa
MINÄ oli mukana kolmannessa osioissa, jossa esiteltiin Suomessa vuosina 2000-2006 toteutettua tulevaisuuskasvatushanketta. Osiomme aloitti hankkeen johtaja Irmeli Halinen. Sen jälkeen syöksyttiin itse pedagogiikkaan, jota avasi Anneli Rautiainen ( ks. myös juttu Opettaja-lehdestä).

AURORAN osuus oli videolla: 5 minuutin leikkeessä näytettiin, kuinka tulevaisuustehtäviä konkreetisti tehdään Ismo Lehikoisen luokassa. Video herätti paljon ihastusta.

Suomen esitys otettiin innolla vastaan. Eikä ihme. Kokonaisuutta valmistamassa oli melkoinen asiantuntijajoukko mm. Ritva Järvinen, Paula Mattila ja Petra Packalen Oph:sta. Tulevaisuuskasvatuksessa meillä on hieno tilanne. Opettajille on materiaalia, ja tulevaisuuskasvatuksen kouluttajien koulutus on käynnissä. Seuraavat lähipäivät vedämme Annelin kanssa tämän viikon keskiviikkona ja torstaina.

KUVA: School for Torrow-päätösseminaariin osallistui myös komission virkamies Tapio Säävälä, entinen Koulumäen koulun rehtori. Terveisiä lähetti.

PÄIVÄLLISELLE en joutanut jäämään. Vespan selkään, ja vauhdilla kohti koulua. Johtokunta oli ystävällisesti suostunut siirtämään syksyn tärkeän kokouksen alkua klo 19.15:een seminaarin vuoksi. Ehdin juuri. Immu oli loihtinut hyvät voileivät, ja niiden voimalla kokous eteni nopeasti ja hienossa ilmapiirissä. Tulostimme pöytäkirjan allekirjoitettavaksi jo ennen yhdeksää.

Ei kommentteja: