Kirjoja

Kirjoja

keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Ryhmäintegraatio herättää kiinnostusta

KUVA: Ryhmäintegraatiota TriMixissä

AAMULLA reippaasti ylös. Koululle on tulossa pieni delegaatio koulupsykologeja tutustumaan malliimme opettaa kehitysvammaisia lapsia yleisopetuksen luokassa. Tämä opetusmuoto kiinnosti myös viime viikolla osallistujia kansainvälisessä Pestalozzi-seminaarissa, jossa Kuivasen Kaijamme siitä kertoi.

MAANANTAINA minut oli kutsuttu opetuslautakunnan puheenjohtajan kotiin. Kyseessä oli suomenkielisen opetuslautakunnan edustajien ja vanhempien välinen tapaaminen, ja aiheena oli "Erityislasten integraatio". Tilaisuuden järjestäneiden kehitysvammasten lasten vanhempien toive oli, että erityistukea tarvitsevien lasten kouluintegrointiin varattaisiin riittävästi resursseja, jotta toiminnan jatkuminen voidaan taata sitä haluaville. Toiseksi he toivoivat, että Aurorassa ja Mikkelässä alkanut toiminta vakiinnutettaisiin näissä paikoissa. Lisäksi heistä Etelä-Espoon alueelle tarvitaan koulu, johon he halusivat omien lastensa voivan integroitua.

Minulta meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun, kun Minna Saulio kertoi, että ryhmäintegraatio ei oikein voisi jatkua Aurorassa näiden kahden ryhmän jälkeen, koska alueelle muuttaa paljon lapsiperheitä. Niinpä; se, että Espoo ajoi alas lamavuosina koulurakentamista, kostautuu yhä sillä, että kaikki ratkaisut tehdään liian ahtaiden tilojen ehdoilla. No, asiasta toki vielä keskustellaan.

Keskustelutilaisuus oli mainio sovellus Fullanin kolmen toimijatason mallin idean toimivuudesta. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä ja avointa keskustelua vanhempien, ryhmäintegraatiokokeilussa jo mukana olevien koulujen, opetuslautakunnan ja opetusyksikön virkamiesten kanssa. Lupasinkin tilaisuudessa ideoida kevääksi ryhmäintegratioon toiminnallisesti perhdyttävää koulutustä uudelle koululle ja kiinnostuneille vanhemmille.

Ei kommentteja: