Kirjoja

Kirjoja

maanantaina, lokakuuta 29, 2007

Keskustelua kehittymisestä



JOKAISELLA Espoon kaupungin työntekijällä on oikeus kehityskeskusteluun oman esimiehensä kanssa. Keskusteluissa tulisi käyttää yhteistä lomaketta, joka on vasta uusittu. Niinpä minäkin täytin lomakkeen etukäteen oman esimieheni hallintopäällikön vetämää keskustelua varten.

Lomakkeella työntekijä kuvailee ensin (a) "TYÖNTEKIJÄN TULEVAN KAUDEN KESKEISET TAVOITTEET JA TEHTÄVÄT" ja vastaa, "MITEN TOTEUTUMINEN ARVIOIDAAN". Sen jälkeen hän listaa (b) " OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TARVEALUEET " ja kuinka tuo osaamisen hankitaan. Johtajat joutuvat pohtimaan (c) johtamisosaamistaan, joka jaetaan 1. OPERATIIVISEEEN JOHTAMISEEN, 2. IHMISTEN JOHTAMISEEN, 3. MUUTOSTEN JOHTAMISEEN ja 4. STRATEGISEEN JOHTAMISEEN. Lopuksi jokainen saa vielä pohtia (d) TYÖHYVINVOINNIN MAHDOLLISIA KEHITTÄMISKOHTEEITA. Keskustelun loppuun on vielä varattu kaatoluokka: (e)MAHDOLLISET MUUT KESKUSTELUNAIHEET.

Hmmm. Jostain syystä lomake ei oikein toiminut minun kohdallani. Vaikka jäsensin tehtäviäni ihan huolellisesti, oli tosi vaikea löytää joitain tänä vuonna kaikkein tärkeimpiä asioita ja oman osaamisen pahimpia puutteita. Ajattelen johtamista nykyään niin kokonaisvaltaisesti, etten pysty nostamaan siitä esiin koulutuksella paikattavia kärkiä. Ja toisaalta: Espoo on satsannut minun koulutukseeni 18 vuoden aikana niin paljon, että eiköhän sillä jo pitäisikin pärjätä.

Lomaketta täyttäessäni oikein pysähdyin sen ääreen, millaisella nälällä olen koulutusta hakenut: rehtori-pd (1998-00), mentor-rehtori-koulutus (2001-2002), ryhmäjohtajakoulutus (2003- 2004), oppilaitosjohdon kouluttajakoulutus, Oph ja Opeko (2003- 2005), Efektian johtotiimikoulutus 2006), TalentHausin muutosjohtamiskoulutus (2006) ja JET-tutkinto (2007). Jollen olisi viikko sitten ilmoittautunut ” Reksit remontiin”- verkkokoulutus-ohjelmaa (opettajatv.fi/Oph ja Opeko), olisin ensimmäistä kerta moneen vuoteen vailla pitkäkestoista koulutusohjelmaa.

KESKUSTELU oli leppoisa ja kannustava. Marjo kehui kouluamme ja sen uskomattomia suorituksia (esim. näytelmät) vaikka olosuhteet ovatkin puutteelliset. Hienoa kuulla.

Ei kommentteja: